2020. május 28. | csütörtök | Emil, Csanád nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Brutális latin fieszta: Sergent Garcia a Gödörben
Gratulálunk! Rangos díjat kapott a Muzsikás együttes
Palya Bea megspékelte a lagzi után fellépő világsztárok koncertjét - képekben
Rezesbandával lép fel Rúzsa Magdi és Lajkó Félix
Kapcsolatok
Balogh Kálmán és a Gypsy Cimbalom Band
Boban Markovic
Dutar
Hortobágyi László (El Horto)
Sergent Garcia
Transition
Kapcsolódó események
Balkán Világzenei Fesztivál 2009
[2009. november 4. - 7. ]

Szerdán kezdődik a Balkán Világzenei Fesztivál 2009

Harmadik alkalommal tárul ki Pécsett a Balkán kapuja, hogy november 4-7. között a világzenei koncertek, kiállítások, irodalmi beszélgetések és a nemzetközi konferencia előadásainak sűrűjében mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot.

A Pécsi Kulturális Központ és a Pécsi Tudományegyetem Sensus Kutatócsoportja által szervezett Kelet-Nyugati Átjáró rendezvénysorozat a Balkán-félsziget kulturális sokszínűségéről kíván évről-évre gazdagabb képet nyújtani.

A Balkán Világzenei Fesztivál keretében a pécsi Uránia Mozi színpadán a Balkán-félsziget muzsikáját Boban Marković és fia, Marko jól ismert együttese, valamint a Mostar Sevdah Reunion „Cafe Sevdah” formációja képviseli, mely a több száz éves török kori tradíciót vegyíti a jazzes hangzással. Ezt a hangulatot színezi tovább itthonról a Balogh Kálmán Gipsy Cimabalom Band és a Dutar, valamint a szlovákiai Samaria Verses formáció.

A valamivel távolabbi nyugatról, Franciaországból érkezik Pécsre a spanyol-latin zenét játszó Sergent Garcia – ezúttal különleges, csak ritkán hallható akusztikus felállásban. A keleti „végpontot” az indiai zenei kultúrákban és nem létező mitologikus világok zenéjében jártas Hortobāgyi Lāszlō Gāyan Uttejak Orchestra együttese képviseli. Ráadásként – a hazai tehetséges fiatal generáció képviseletében – közös estén mutatkozik be Szakcsi Lakatos Róbert és Transition nevű együttese, valamint a tévés tehetségkutató műsorból is ismert Baktai Anikó.

A Balkán Világzenei Fesztivál élményei mellett a Kelet-Nyugati Átjáró párhuzamos vonulata, a III. Találkozó a Balkán Kapujában Nemzetközi Interdiszciplináris Konferencia pedig széleskörű ismereteket kínál majd ahhoz, hogy a Balkán irodalmi, filozófiai, politikai térként is beépülhessen a köztudatba.

A „Kulturális különbözőség és identifikáció – vallás, nemzet, ideológia” tematikájú konferencián csaknem tíz ország jeles tudósaival és művészeivel találkozhatnak az érdeklődők a Dominikánus Házban. A programhoz idén is a Lettre Nemzetközi Folyóirat programsorozata csatlakozik, a német újraegyesítés idei évfordulóján 1989 – Balaton: A Balaton, mint Kelet-Nyugati Átjáró a két Németország között címmel.

A videobemutatót, kiállítást, műhelyvitát és a folyóirat felolvasóestjét is magában foglaló gazdag programot stílszerűen Víg Mihály, az egykori Balaton zenekar frontemberének szólókoncertje zárja, a Művészetek Házában. A Kelet-Nyugati Átjáró három különleges kiállítással is várja az érdeklődőket: Anno 1968 címmel a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1968-ban diplomázott művészek kiállításának megnyitójára november 4-én kerül sor a Művészetek Házában.

Ugyanitt november 7-én nyílik meg Szentesi Csaba Agitprop City Dreams című tárlata. A két megnyitó között pedig november 6-án a Közelítés Egyesület Mátyás király úti galériájában A modernizmus archeológiája címmel Ferenczy Zsolt, Roters Katharina és Shandor Hassan kiállításának megnyitójára várja a közönséget a kurátor: Sárvári Zita.

[2009.11.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még