2020. május 27. | szerda | Hella nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Nekem és a népdalnak nem ez az utunk"
Bognár Szilvia bemutatóval kezdi a decembert
Megtudtuk kivel ünnepel a magyar szájharmonikakirály, Ferenczi György
Örömzene a képernyőn: érkezik a Rackajam
Kapcsolódó Kiadványok
Bognár Szilvia: Harang csendül (maxi)
Kapcsolatok
Bognár Szilvia
Ferenczi György és a Rackajam
Kapcsolódó események
Bognár Szilvia és a Rackajam közös karácsonyi koncertje
[2009. december 22.
kedd 20:00]

Bognár Szilvia és a Rackajam közös karácsonyi koncertje

A népszerű népdalénekes Bognár Szilvia és zenekara karácsonyi koncertjén a Szeretetből jöttél és a Szüzesség rózsája magyar népdalfeldolgozások mellett Rainer Maria Rilke: Ádvent és Ady Endre: Karácsony – Harang csendül…című megkapó költeményeinek megzenésítései idézik meg az ünnepi hangulatot december 22-én este nyolc órától a Millenáris Teátrumban.

A szent ünnep alkalmából Bognár Szilvia és zenekara a Harang csendül címmel nemrég megjelent karácsonyi kislemezét mutatja be. A közönség a hagyományos népi kultúrát a mai modern zenei világgal ötvöző dalokat hallhat az énekesnőtől, aki a Harang csendül kislemez dalai mellett világzenei formációjával készített két korábbi szólóalbumáról - Semmicske énekek (2008), Ének őrzi az időt (2006) – is válogat. A koncerten e három album legszebb dalait játsszák: magyar népdalokat és verseket karöltve a csuvasok rokondicsérő költészetével, a cseremiszek finom, könnyedén táncos dallamaival, a bolgárok hegyek között hasító, messze hangzó énekével.

Bognár Szilvia népdalénekest számtalan együttes előadójaként, vendégeként hallhattuk már, az Anima Sound System-től kezdve a Sebő együttesen és a Makámon át a Szájról szájra produkcióig – hogy csak a legjelentősebbeket említsük. Saját világzenei formációját a hazai jazz, népzenei, illetve világzenei produkciók neves előadóiból - Bede Péter (szaxofon), Gerzson János (oud, gitár), Gyulai Csaba (ütőhangszerek), Rácz Krisztián (gitár), Thurnay Balázs (bolgár kaval), Pál István „Szalonna” (hegedű) és a zeneszerző Kovács Zoltán (nagybőgő, basszusgitár) – hívta életre 2006-ban.

Bognár Szilvia és zenekara Ferenczi György együttesével a Rackajammal közös dalokkal is készül az ünnepi alkalomra, így az este igazi csemegét, különleges zenei élményt ígér. A közös koncert adta magát, hiszen Ferenczi György és a Rackajam fúziós zenéjében kezdetektől fontos szerepet tölt be a magyar népzene a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove mellett.

A fúziós zenét játszó Rackajam 2005-től dolgozik együtt Ferenczi György virtuóz szájharmonikás, énekes, hegedűssel. A Csárdafunk című lemez után a csapat újabb fontos állomása a csakhamar aranylemezzé lett Ferenczi - Petőfi album (Hangzó Helikon) volt, – ahogy Lackfi János mondaná, – a maga dübörögő, irgalmatlan, megalkuvást nem ismerő bluesos-rockos, kőkemény Sándorával.

A lemez erdélyi bemutatója alkalmával készült a Petőfilm, Bordos Anikó rendezésében, majd folytatásképpen 2007-ben a Milyen lárma?! című album. Valamennyiből válogatva saját nóták mellett Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Weöres Sándor verseire írott dalokat is élvezhet majd a hallgatóság a neves zenészek - Ferenczi György (ének, szájharmonika, hegedű), Apáti Ádám (szájzongora, ének), Pintér Zsolt (mandolin, ének), Kormos Levente (gitár, ének), Jankó Miklós (cajon, ének), Bizják Gábor (kürt, ének) és Bársony Bálint (szaxofon, ének) - előadásában.

fotó: B. Vértes Erzsébet
 

[2009.11.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még