2021. november 27. | szombat | Virgil nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Horgászás helyett buli - Fishing on Orfű 2011 (videó)
Döbbenet! Elvesztette mindenét a magyar koncertszervező - titkok a világsztárokról
Blues-őrület az atomvárosban - Gastroblues, első nap
Mi a titka az Alma együttesnek?
Seal Budapesten: Janicsák Veca felvezetése után ugrálva tapsoltunk
Hammond-siratás a Gastroblues harmadik napján

Klasszikusok, operaslágerek és sok-skok klezmer: Zsidó Nyári Fesztivál 2011

Klasszikusok, operaslágerek, szefárd dalok és klezmer a Dohány utcai zsinagógában.

A Zsidó Nyári Fesztivál fő helyszíne továbbra is a páratlan szépségű Dohány utcai zsinagóga, ahol augusztus 27-én rendhagyó éjszakai koncerttel kezdődik idei az idei fesztivál. Este tíz órától a kiváló izraeli harmonikás csapat, az Adler Trió valamint Illényi Katica és a Cseke Quartet adnak koncertet.

Augusztus 28-án a New York-i Metropolitan fúvós együttese, a The Metropolitan Opera Brass of New York nyitja meg a fesztivált. Ők első alkalommal lépnek fel Európában és koncertjük vendége a kiváló francia zongoraművész, Francoise de Clossey lesz. Programjukban többek között Debussy, Lehár és Bernstein művek hangzanak el.

Több szempontból is páratlan koncertre kerül sor augusztus 29-én, a Dohány utcai zsinagógában, ahol világzene kelet-európai sztárjai, Lajkó Félix, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band és Marko Markovic adnak közös koncertet.

A nem mindennapi csapatnak megfelelően a produkció is teljesen egyedi lesz. A programban helyet kap mindnyájuk egyéni művészete, zenéje, ebből hoznak létre egy improvizációkkal tűzdelt izgalmas hangzásvilágot. Gyakorlatilag új műfajként jelenik meg tolmácsolásukban, amely magában foglalja a magyar és a balkáni népzene motívumait, valamint a cigányzene elemeit.

Bizonyára sokak számára jelentett felejthetetlen élményt Palya Bea két évvel ezelőtti első szefárd koncertje. A zsidó kultúra csodálatos dalai az eltelt idő alatt Bea repertoárjának szerves részévé váltak. Olyannyira, hogy Ezeregy szefárd éjszaka című új műsorának bemutató koncertje augusztus 30-án a Zsidó Nyári Fesztiválon lesz.

Augusztus 31-én a fesztivál közönségének régi kedvence, a kiváló énekes-zeneszerző David D’Or a világsztár magyar operadívával, Miklósa Erikával ad közös koncertet. Nem csak a közönség, de az előadók számára is izgalmas este lesz, hiszen először lépnek együtt közönség elé. A két kivételes hangú művészt a Magyar Állami Operaház Failoni Zenekara kíséri, vezényel Murry Sidlin.

Szeptember 4-én az idei fesztivál egyik szenzációja, az Idan Raichel Project lesz, amelynek névadó vezetője egyike a legkiforrottabb és legizgalmasabb fiatal előadóknak, aki zeneszerzőként és zongoristaként egyaránt kiemelkedő. A világhírű izraeli világzenei formáció először lép fel Magyarországon és az amerikai reggae sztár Matisyahuhoz hasonlóan, ők is a Zsidó Nyári Fesztivált választották bemutatkozásukhoz.

Zenei stílusukban Izrael, Afrika, Latin-Amerika, a Karib térség zenei hagyományai különleges, harmonikus egységben olvadnak össze.
Nemzetközi elismertségüket jelzi, hogy többek között olyan rangos helyekre kapnak meghívásokat, mint a New York-i Central Park Nyári Színpada, a Los Angelesi Kodak Theater vagy a Sydney-i Operaház, de Dél-Afrikában éppen olyan jól ismerik őket, mint Dél-Amerikában sőt már Új-Delhiben és Singaporeban is bemutatkozhattak.

Szeptember 1-jén az egyik legnépszerűbb magyar formáció, a Budapest Bár koncertje lesz a Dohány utcai zsinagógában, olyan szólistákkal, mint Behumi Dóri, Frenk, Kollár Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori és Szűcs Krisztián. A Budapest Bár koncerteken felelevenedik a régi kávéházak hangulata, ahol a közönség és a zenészek valami furcsa szövetségben léteznek.

A zenekar adja a kitűnő alapot a szórakozáshoz – természetesen 100%-ig élőben! - s az énekesek egymást váltva éneklik el a dalokat, amelyeket egy kicsit mindenki ismer: vagy a nagyitól hallotta, vagy régi filmekből ismeri, vagy csak egyszerűen részei kollektív tudatunknak.

A fesztivál emblematikus csapata, a Budapest Klezmer Band zárja szeptember 5-én a fesztivált, ezúttal a Vujicsics Együttessel adnak közös koncertet.

[2011.07.05.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Kecskeméten beteljesedett Erzsébet és a Halál szerelme
Október közepén mutatta be a...

Az élet kabaré, igen... Rád is vár a Kabaré a Vígszínházban
Nincsen színház Kabaré...

Harmadszor is telt házas Tankcsapda buli a Parkban - képekben
Számoltuk vissza a napokat - beszámoló az Aréna Retro partyról
beszámolók még
Otthoni játékok