2024. június 20. | csütörtök | Rafael nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
hobby-cst.blog.hu
Képgalériák
Cseh Tamás
Kapcsolódó Kiadványok
Cseh Tamás: A dal nélkül
Cseh Tamás: Portré - Ének szemtől szemben, Utóírat
Kapcsolatok
Cseh Tamás

Ha gitár mellett énekelnél... válaszd Cseh Tamás dalait!

„Cseh Tamás dalok hobbiból, gitárra. A dalokért, hogy szóljanak borozáshoz pincében, tábortűz mellett vagy egy tanulmányi kiránduláson. A dalokért, hogy minél több gitáron hangozzon el, s minél többen énekeljék, dúdolják, azok közül is, akik az elmúlt 40 évben nem hallhatták az eredetit.”  

A fenti idézet a hobby-cst.blog.hu oldalon olvasható, amelyet két eltökélt fiatalember szerkeszt. Amikor először hallottam a kezdeményezésről, az első kérdés ami felmerült bennem az volt, vajon miért választja épp Cseh Tamás szerzeményeit valaki, aki szeret gitározni… A válasz őszintén szólva: egyszerű, és nem sok magyarázatra szorul.

- Hosszú évekkel ez előtt nővéremtől kaptam egy Cseh Tamás lemezt, az „Új dalok”-at, s ez a dolog már akkor eldőlt. Először a lemezeket kezdtem összegyűjteni, s több koncertre is eljutottam az évek során. A dallamvilág, mondanivaló és így az egész hangulat az, ami adja a motivációt. S mivel a gitározás remek elfoglaltság, így adta magát az ötlet, hogy játszunk Cseh-Bereményi dalokat is. Az egész diákéletemet (a kilencvenes évek) behálózta a Cseh Tamás hangulat, s erre nem lehet nemet mondani később sem – mondta el a zene-hu-nak Bálint Attila András, az oldal ötletgazdája.

Szerzőtársának, Erdős Zoltánnak első Cseh Tamás élménye az volt, amikor a debreceni egyetemen az aud.max-ban adott koncertet. - A telihold dalai volt a koncert címe, és akkor éreztem először azt, hogy ezek a dalok élnek, és általuk valami olyan is életre kel a hallgatókban, ami addig ott lapított, valahol, de aztán énekelte, hogy „három az óra, aztán negyed négy...

A szándék tehát folyamatosan megvolt, az oldal szerkesztői azt mondják, a dalokat jó énekelni és jó gitározni.

- Jó dolog saját hátteret adni egy olyan dalnak, amellyel egyetértesz. S saját környezetben újra tudom értelmezni, s akár még kapcsolhatok is saját emlékeket hozzájuk. Ez meg is történik. Így azok a dalok kerültek célkeresztbe, amelyekre ráhúzható volt ez. Az hogy meg is osszuk ezeket a dalokat, már adta magát. Anyagi haszonszerzés nem motivál ez ügyben, viszont ha néhányan ez alapján kezdenek Cseh Tamás dalokat játszani, az jó. Ha pedig jelentkezik majd egy-két ember, aki olyan dalokat küld, amelyek esetleg nálam csak nagyon sokára vagy egyáltalán nem kerülnének középpontba, az is nagyon jó – mondta Bálint Attila András.

- Az utóbbi években a gitárosok dolga sokkal könnyebb lett. Számos dal akkordsora, tab-ja, vagy komplett oktatóvideója megtalálható az interneten. Meglepő, de Cseh Tamás dalaiból nagyon kevés akkordos, vagy tab-os leírás található. Ezen próbálunk változtatni – tette hozzá Erdős Zoltán az oldal születésének körülményeiről.

Évek óta gyűjtik

A gyűjtési folyamat már hosszú évek óta, kisebb-nagyobb intenzitással tart. A blog szerkesztőinél nagyjából egy éve került újra elő a téma - nagyobb gyakorisággal, azt mondják, így előjöttek a régi dalok is. - Az interneten keresve nagyon kevés dal tabját találtam meg, úgy is mondhatnám csak azokat, amelyeket hosszú évekkel korábban is. Ekkor jött az ötlet, hogy a nehezebb utat járva saját erőből tanuljuk meg azokat a dalokat, amelyeket évek óta tervezek-tervezünk. Így azonban kedvesebb az eredmény, és a dalok is elkezdtek sokasodni, a „Cseh Tamás dalai” gyűjteményemben – mesélt a kezdetekről Bálint Attila András.

Csatlakozz, ha szereted a zenét.

Az oldalon jelenleg 19 dal található, de továbbiak is készülőben vannak, amelyek folyamatosan kerülnek fel a blogra. - Ketten foglalkozunk ezzel, s mivel kizárólag szabadidőben, így nem várható hirtelen nagy, átütő fejlesztés. Eddig több tíz dal van készen, amelyek folyamatosan kerülnek fel az oldalra egyesével, kettesével. Nem érzem, hogy kapkodnunk kellene, s azt sem, hogy bármilyen elvárás szerint kellene a dalokat elkészíteni. Hobbynak tekintjük, ahogy a blog címe jelzi is – hangsúlyozta az ötletgazda.

A Jobbik Részem című dal szövege és tabja már megtralálható a szerzőpáros blogján:

A szerkesztők nem az összes Cseh Tamás leírására törekednek, céljuk csupán annyi, hogy minél több dalt gyűjtsenek össze. „Egyszálgitárra” vagy esetleg kettőre írják le a dalokat, hogy bárhol és bármikor elő lehessen kapni azokat. S bár Cseh Tamás és Bereményi Géza közös munkásságát teljes egészében tisztelik, nem minden dal tartozik azok közé, amelyeket elővesznek, ha gitározásra támad kedvük.

– Akadnak olyan dalok, amelyeket kifejezetten csak hallgatni szeretek. S így azok minden bizonnyal háttérbe szorulnak itt. Sok olyan dal van emellett, amelyet kizárólag Cseh Tamás tudott „úgy” játszani az előadásain, s más hiába kezd bele, lehet bármilyen remek előadó. Olyan dalok is vannak, amelyek hangszerkíséret nélküliek. Ezeket sem tervezzük megosztani, mivel nem dalszövegeket gyűjtünk. Azokat el kell csak énekelni, annak aki tudja. A lényeg az, hogy semmi nem kényszerít, ez egy olyan elfoglaltság, ami néha jobban halad, néha kevésbé – szögezte le Bálint Attila András.

A srácok kisebb előadásokat már tartottak „egy erre megfelelő tokaji pincében”. - A kisebb-nagyobb közönség mindig a baráti társaságunk volt, esetleg az arra járó, más pincébe látogatók… Komolyra fordítva a szót: egyikőnk sem előadóművész. Ezeket a dalokat rendszerint olyan emberek adják elő az emlékkoncerteken, akik nagyon jók ebben a műfajban. Így nem törünk ilyen babérokra – tette hozzá.

A hobby-cst.blog.hu alapvetően azoknak szól, akik hallották valahol Cseh Tamás dalait és keresik, hogy hogyan tudják előadni. A szerzőről véleményt nem alkotnak, de ha csak „a játék kedvéért” játszák a dalokat olyanok előtt, akik nem ismerik azokat, akkor általában az énekelhetőbb, könnyen megtanulható, humorosabb számokkal kezdenek.

Erdős Zoltán egy személyes történettel összegezte az elmondottakat:

- Egyszer egy baráti társaságban eljátszottam néhány Cseh Tamás dalt, aztán a következő találkozásunkkor, amikor ismét volt nálam gitár, akkor egyikük, aki egyáltalán nem ismerte korábban Cseh Tamás dalait megszólalt (amikor még éppen csak elkezdtem hangolni), hogy azt az Icásat játszad Zoli! (Amikor Désiré a munkásszálláson lakott a címe a dalnak.) Igazából ezt szeretnénk elérni: ismerjék meg, éljék át azokat a néha játékos, mókás, néha szomorkás, de mindig őszinte emberi érzéseket, amiket ezek a dalok közvetítenek.

A Kossuth- és Liszt Fernec-díjas zeneszerző, énekes és előadóművész Cseh Tamás 2009 augusztusában hunyt el. Január 22-én ünnepelte volna a 69. születésnapját…

-kiko

[2012.02.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még