Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. január 28. | kedd | Károly, Karola nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
˝Egyformán fanatikus zenészek vagyunk, ez a lényeg!˝  
Kapcsolatok
Némethné Urbán Szabó Mária

˝Csak a hangszer meg ne ázzon!˝ - interjú

Mi történik akkor, ha egy koncert kellős közepén ömleni kezd az eső? Miért kell félteni a hangszereket és mi ilyenkor a legfontosabb? Győrben nemrég tartottak egy csodálatos opera-koncertet, amit elmosott az eső. A részletekről Némethné Urbán Szabó Máriát, a Győri Filharmonikus Zenekar hegedűművészét kérdeztük.

Szenzációs operaelőadásra hívták és várták a közönséget Győrben, a Széchenyi térre. A Placido Domingo által alapított énekverseny legjobbjai tartottak koncertet. Angel Blue, Stefan Pop és Mariangela Sicilia csodálatos hangjáról és szakmai tudásáról mindenki meggyőződhetett aki kilátogatott a térre. Minden a tervek szerint halad a zsúfolt Széchenyi téren, azonban a hirtelen eleredő eső közbeszólt, így félbeszakadt az előadás, sőt a hangszerek védelmének érdekében újra sem indították. Többen értetlenkedtek, hogy ha fedett volt a színpad, miért kellett leállítani a hangversenyt. Hogy világosabban lássunk, a Győri Filharmonikus Zenekar hegedűművészét, Némethné Urbán Szabó Máriát kérdeztük, aki testközelből élhette át a múlt szombati eseményeket.

– Addig nincs gond egy szabadtéri előadással akkor sem, ha esik, amíg a hangszereket víz nem éri, vagy a technikát, de sajnos a Voices Gálán oldalról permetezett befelé az eső. Így érte a ruhánkat és a székeket is, ami roppant kellemetlen volt, főleg a színpad szélén ülőknek – kezdte a hegedűművész. Bár ez lett volna a kisebbik rossz, hiszen a nagyobb baj akkor kezdődött, amikor a hangszereket is elérte az égi áldás. Nekik a csapadék és a pára roppant ártalmas. Ezért szokott az lenni, hogy aki teheti, az szabadtérre nem a legértékesebb hangszerét hozza magával, hiszen minden zenésznek a hangszere az első! Az sem mindegy, hogy egy magasfeszültséggel ellátott színpad akár életveszélyes is lehet, ha úgy kapja a vizet.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.– Na meg persze azt sem szabad elfelejteni, hogy minden ilyen koncerten komoly technikai felszerelések is kint vannak, és azoknak sem mindegy, hogy szárazak maradnak-e. Ezen az estén a műszak viszonylag könnyen letakarta a drága mikrofonokat, kamerákat és áramtalanítani is időben sikerült mindent. Viszont a pára ezeknek sem tesz jót, az meg kivédhetetlen. Azt láttuk a színpadról, hogy a közönség zöménél volt esernyő vagy esőkabát, többen lelkesen kitartottak, de sokan elindultak menedéket keresni, vagy hazafelé. Akik viszont úgy döntöttek, hogy befejezzük a koncertet, arra hivatkoztak, hogy nem csak nyári záporról van szó, hanem több órás esőt jeleztek. Ekkora már egyébként a székekre sem lehetett visszaülni. Esernyővel és esőkabáttal még nézhető lett volna az előadás, de a legfőbb ok a többmilliós hangszerek és technikai berendezések védelme volt. Egyébként minden ilyen döntést szakemberek hoznak meg, tehát mindig komolyan megfontolva mondják ki a végső szót.

– Ami engem és a hegedűmet illeti, én az estélyi kabátommal takartam le a hangszeremet. A zenésztársaimnál és nálam is a legutolsó szempont volt az, hogy mi egy kicsit vizesek lettünk, és ez mindig így van. Ráadásul az ütős hangszereket nem is igazán védte már a felettünk lévő ponyva és ha egy timpanin vagy egyéb ütősökön vizet kap a bőr, akkor az gyakorlatilag tönkre is megy. A rézfúvósoknak egy-két csepp eső nem árt, de például a fafúvósok megrepedhetnek nedvesség hatására.

– Egyébként volt már olyan koncertünk, amit a vihar miatt kellett leállítani. Fertődön adtunk hangversenyt, amikor vihar kerekedett és olyan közel csapkodtak a villámok a színpadhoz, hogy nem volt biztonságos tovább játszani. A legmegrázóbb ilyen élményem mégis akkor volt, amikor Marokkóban léptünk fel, Ennio Morricone társaságában. A színpad a tenger mellett volt felállítva. Napokkal később ugyanott olyan vihar tört ki, hogy a színpad konkrétan összedőlt. Úgyhogy az időjárás tényleg nem játék. Viszont én megint csak azt tudom mondani: a hangszerem védelme az első, így ha arról van szó, az sem érdekel, ha a legdrágább fellépőruhámmal kell megvédenem! – zárta a kiváló hegedűművésznő a Győri Filharmonikus Zenekar elismert zenésze.

– Havassy Anna Katalin –

[2014.09.18.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
first-finance szolgáltatás [2020.01.25.]
RAM egyéb [2020.01.09.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Legolvasottabb cikkek

koncert.lap.hu

Bolyongók - Zenés űrexpedíció gyereknek - gyerekekkel
Utazás térben, időben, zenében,...

Képes beszámoló - Parádés szilveszter a Budapesti Operettszínházban
Az óév utolsó...

Janza Kata: "Most fogom megismerni igazán a karaktereimet."
Megnéztük az 50+ éves a Táncdalfesztivált - képekkel
Megnéztük - Fenyőünnep a Papp László Arénában - képekkel
A kutyusok színre lépnek - Mancs őrjárat Live! "A mentőfutam"
Megnéztük a Halott Pénz koncertjét az Arénában - képekkel
beszámolók még