2021. július 25. | vasárnap | Kristóf, Jakab nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Bekerülni a legnehezebb" - JazzPortrait - Gájer Bálint
Botrány! - Alakított a Group’n’Swing
"Anyukám még hétfőn is csak pityergett” - interjú Mihályi Rékával (Group n Swing)
A Dal 2014 középdöntő: Király Viktor nyert, Bogi a második lett
"Az emberek szeretnek időutazni." - Interjú Gájer Bálinttal
Képgalériák
Group’n’Swing
Kapcsolatok
Group’n’Swing

Új fejezet a Group'n'Swing történetében - interjú az új taggal

Pár hete röppent fel a hír, miszerint Gájer Bálint - szólókarrierje miatt - lezárja ötéves közös és sikeres múltját a Group’n’Swing zenekarral. A hirtelen hírrel a közönség elsőre nem tudott mit kezdeni, de a zenekar nem tétlenkedett és végrehajtotta „bálintcseréjét” bariton poszton. Első közös élményükről Mihályi Rékával és új színpadi partnerével, Magyar Bálinttal beszélgettünk.

Mivel jómagam is a zene világában nőttem fel, nem igazán tudom meghúzni a határt rajongó és – mondjuk úgy – tisztelő között, hiszen a zenész számomra – legalábbis hazai viszonylatban általában - nem egy elérhetetlen színpadi jelenség megszemélyesítője. Ha lehet, a Group’n’Swing esetében mégis azt mondanám, hogy szeretek néha a rajongó szerepébe bújni, egy-egy koncerten megfeledkezni a bennem alattomosan megbújó kritikusról és élvezni, ahogy magával ragad a színpadról áradó életérzés.

Lájk, ha érdekelnek az új klipek.Sok év ismeretség ideje alatt megéltem pár sikert és változást a zenekar körül: Mihályi Réka és Gájer Bálint jött, Elek Norbert (zongora) ment, Lőrincz Ádám (zongora) érkezett, Lovász Csabát (szaxofon) pedig Bakó Pisti váltotta. A zenekar kezdeti Elek Norbert – Pély Barna szerzőpárosát felváltotta Romhányi Áron (United) és Lőrincz Ádám munkássága, a zenekar Botrány című lemeze Fonogram díjas lett, az egykori hangulatos, füstös rockabilly klubok elismerésre méltó nívós koncerthelyszínekké változtak. Mégis egyetlen változás volt, amelytől picit tartottam, mégpedig attól, hogy mi lesz, ha egyszer a Mihályi-Gájer páros valamiért megbomlik. Amellett, hogy a két énekes tökéletesen kiegészítette egymást, mindketten teljes átalakuláson mentek keresztül az elmúlt években, mígnem a Group’n’Swing számukra jóformán életstílussá vált.

Félelmeim azonban olyannyira alaptalanok voltak, hogy Magyar Bálint első soránál a „minden rendben” nyugalma kerített hatalmába.
A mindig ragyogó Mihályi Réka mellett ezúttal is professzionális partner bújik a századközépi sármőr szerepébe, a két énekes – illetve a zenekar - közötti összhang pedig garantáltan gondoskodik a jó hangulatról.

Első közös koncertjükről a zenekar két énekesét, Mihályi Rékát és Magyar Bálintot kérdeztem.

– Hogy érintette a zenekart Gájer Bálint döntése?
– Mihályi Réka: Tudom, hogy nem volt könnyű meghoznia a döntést, hiszen fantasztikus szakmai és emberi élményeket éltünk át együtt az elmúlt öt évben, melyek egészen különleges helyet foglalnak el az emlékeinkben, de választott és a saját útján halad tovább. Ezt természetesen a zenekar tiszteletben tartja. Persze minden elválás nehéz, ezért sem titkoltam a könnyeimet az utolsó közös koncert után, de nem hiszek a véletlenekben. Mindannyiunk életében valami új kezdődik, ami rengeteg meglepetést rejt magában!

– Mennyi időtök volt megtalálni az új énekest?
– Mihályi Réka: Szerencsés helyzetben voltunk, mert nagyon sok tehetséges énekes jelentkezett a meghallgatásokra. Külön megtisztelő volt, hogy mindegyikük megtanult jó pár Group’n’Swing dalt és azt mutatta be, vagy épp velem énekelt duót. Célunk egy olyan előadó megtalálása volt, aki nem csak zeneileg és hangtechnikailag oldja meg a feladatokat, hanem teljes lényével meg tudja jeleníteni a zenekar szellemiségét és világát. Nem szabtunk határidőt és nem kapkodtunk a döntés meghozatalában, így az egész folyamat mentes maradt a görcsösségtől vagy az elhamarkodott lépésektől. Minden a maga ütemében, természetesen alakult.

– Hogy esett a választásotok éppen Magyar Bálintra?
Mihályi Réka: Tudjuk, hogy nehéz egy kész produkcióba beilleszkedni, ezért is voltunk türelmesek mind magunkkal, mind az énekesekkel. Mígnem három hete Magyar Bálint írt nekem, hogy szívesen eljönne az egyik meghallgatásra.
Magyar Bálint: Lőrincz Ádámot (zongora) és Molnár Petit (nagybőgő) ismertem régebbről, így nem volt teljesen új a társaság. Igazából csak hallottam, hogy „elbálinttalanodtak” és írtam Rékának, keresnek-e állandó emberkét az együttesbe. Hogy miért nem Ádámnak írtam - hiszen őt ismertem jobban -, nem tudom.
Mihályi Réka: A harmadik elénekelt dal után azon kaptuk magunkat, hogy úgy instruáljuk zeneileg, mintha máris a produkció része lenne. A második próbán pedig már megkapta a teljes repertoárunkat, mint tanulandó leckét! Olyan észrevétlenül simult bele az egészbe, hogy nem volt kérdés.

– Mennyire áll közel a szívedhez az a stílus, amit a GnS képvisel?
– Magyar Bálint: Öt évvel ezelőtt egyszer már álmodoztam, hogy megpróbálkoznék ezzel a stílussal, de az akkori törekvésemmel nem a megfelelő irányba fordultam, így az elaludt. Eddig! Nem gondoltam, hogy ennyire jól érzem majd magam benne, de itt elképesztő energiák vannak.

– Kevés időtök volt felkészülni az első közös koncertre. Hogyan képzelhetjük el a zenekar elmúlt heteit?
– Mihályi Réka: Az élet ügyesen rendezi a kártyákat és előbb utóbb kiderül, minden úgy van jól, ahogy van. Rengeteg a feladatunk, tervünk és attól tartottunk, hogy ebbe az egész körforgásba nem tud beilleszkedni egy új tag, nem lesz időnk foglalkozni vele vagy nem bírja majd a terhelést. De valószínűleg ennél jobb időszakot nem is találhattunk volna, hiszen dolgozni kell és teljesíteni, nincs idő semmit túlgondolni. Bálintnak is jót tesz, ha van megvalósítandó cél és szerencsénkre nagyon gyorsan tanul.
Magyar Bálint: Amikor nagy a tét, akkor sokkal jobban teljesítek, mintha csak egy "átlagos" szintet kellene hozni. Itt a zene eleve nagyszerű és imádtam felnőni hozzá, benne foglalva azt, hogy - ahogy ez a műfaj engem formál - remélhetőleg egyszer eljutok addig, hogy én is bele-beleszőjem a saját elgondolásaimat. Most azonban tanulok mindent, a stílust, a lazaságot. És ez jó.

– Szerepel-e a repertoáron olyan dal, ami nem volt teljesen idegen?
– Magyar Bálint: Zeneileg egy teljesen más közegből jöttem, így színpadon sosem adtam elő ilyen stílusú dalokat. Amit pedig ismerek, az addig, amíg csak hallgattam - főleg az örökzöldekre gondolok - a könyökömön jött ki. Most, hogy egyiket-másikat éneklem, egész más ízű. Kihívás a legegyszerűbb motívum is. Sosem gondoltam, hogy ilyen izgalmas lesz ez a szakmai utazás.

– Meg nem nevezett források szerint nagy lelkesedéssel vártad az első koncertet. Hogy érezted magad?
– Magyar Bálint: Én mindig izgulok, színházi előadás és koncert előtt, még akkor is, ha évek óta éneklem vagy játszom ugyanazt. Itt azonban annyi volt az új dolog, hogy csak kapkodtam a fejem. Érdekes viszont, hogy az egyik dal, amelyik örökzöld lévén eddig nem állt közel hozzám, segített pillanatokra megérezni, milyen az, amikor jelen vagy abban a zenei pillanatban. Hihetetlen nyugalom szállt meg. Az a kor és életérzés, ami ezekből a dalokból áramlik, teljesen magával ragad.

– A közönség soraiból jókedvűnek és magabiztosnak tűntél. Valóban ennyire felszabadult voltál, vagy segítségedre volt a színpadi rutin?
– Magyar Bálint: Nem voltam felszabadult, a zene hatalma az - főleg, ha igényes -, hogy alád nyúl és rábízhatod magad. Amikor magabiztos pillanataim voltak, azokról kisebb részben a rutin, nagyobb részben a muzsika és a zenekar muzsikusai "tehettek".

– A koncertjeitek hangulatához már elengedhetetlen a színpadon való élcelődés. Magyar Bálinttal vajon megvan az összhang?
Mihályi Réka: Ha nem lenne meg az összhang, akkor most nem Magyar Bálint állna mellettem. Nyilván az út elején járunk és mindkettőnknek rengeteget kell dolgozni azon, hogy a színpadi szerepeink ösztönössé és hitelessé váljanak egymás felé, de munka nélkül nincs elismerés! Bálint, jól viseli a csípős megjegyzéseimet és most kezd rájönni, hogy valójában nem is vagyok sárkány!

– A február 6-i koncert ismét hatalmas teltházas siker volt. Milyen visszajelzések érkeztek a rajongóktól?
– Mihályi Réka: Ismét beigazolódott, hogy mennyire nagyszerű közönségünk van! Megható volt, hogy ekkora szeretettel fogadták Bálintot. Ami azért is fontos, mert ez volt a legelső közös koncertélménye velünk és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen érzéseket és élményeket fűz ehhez. A közönség tombolt. Bálint a koncerten gyorsan be is bizonyította, hogy mennyire szerethető és közvetlen jellem, ugyanis az egyik dalban lement és az első sorban táncolók közé beállt tapsoltatni. Mondanom sem kell, hogy ezt milyen sokan díjazták! 

– Érzésed szerint el tudott vonatkoztatni a közönség a megszokott felállástól?
– Magyar Bálint: Réka az első próbán viccesen megjegyezte, hogy nevezhet-e más néven, mert ez így egy kicsit tudathasadásos állapot, ugyanazzal a névvel. Vagy lehet, hogy nem viccelt???  Nem akarok hasonlítani senkire, és nem tartottam közvéleménykutatást, mit szeretne a közönség. 
Számomra elengedhetetlen a stílus ismerete, amit Áditól megkapok, szerintem bírja a tanár bácsi szerepet. Ebből kialakul majd egy Magyar Bálint-féle zenei látásmód. Nem tudom, az milyen lesz, de az enyém lesz és mindent elkövetek, hogy a birtokomban legyen.

– Véleményed szerint mennyire fog központi szerepet játszani az életedben a Group’n’Swing?
– Magyar Bálint: Zenei diplomával mindig is szerettem volna zenével foglalkozni - eddig hosszú távon erre nem volt lehetőségem -, és most részévé válhat a mindennapjaimnak. Ez ajándék. A mai világban fontos a több lábon állás, ebben nekem is van tapasztalatom, így nagy luxus csak egy felé koncentrálni és mindent hátrahagyni. Azonban az energiát, amit a koncert óta érzek, csak jó emberek által művelt jó zene adhatja meg. És ennek óriási dolog részese lenni.

– Mik a közeljövő tervei? 
– Mihályi Réka: Imádom ezt a zenekart, mert nálunk mindig történik valami és mindig épp valamire készülünk! A napokban lemezborítót fotóztunk, mivel tavasszal érkezik a harmadik nagylemezünk! Izgatottan várjuk, ugyanis az eddigi zenekari hangzáshoz és szereposztáshoz képest, most igazán elrugaszkodunk! Retikül c. dalunk sikere óta például a fúvósaink szárnyra kaptak, olyannyira, hogy énektanárhoz járnak. Már csak azt várom, mikor jelentik be, hogy nem érnek rá, mert balett órájuk van! Többen megcsillantják majd tehetségüket az új lemezen, ki szólistaként, ki szerzőként. Sőt, úgy tűnik lesz egy meglepetés dal egy számunkra nagyon kedves vendégénekessel. Mindemellett jövő héten a Most légy férfi c. új dalunkhoz videoklipet forgatunk. A történet nagyon csalafinta lesz, úgyhogy hosszas előkészületekben vagyunk. Jó látni, hogy az egész zenekar motivált és hihetetlen energiákat mozgat a közös cél érdekében!
Magyar Bálint: Egyelőre folyamatosan felveszem a ritmust - szó szerint és átvitt értelemben is. Egyszerűen kapom az instrukciót, ötleteket, és tanulok. Jó dolog úgy lenni diáknak, hogy tudni akarom a tananyagot.

A megújult zenekar következő koncertje február 20-án a budapesti Orfeumban lesz hallgató, látható és táncolható!

– Fülöp Dóra –

[2015.02.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Zártosztállyá változott a Barba Negra - képekben
Szombaton mutatta be a 25 éves Hooligans a...

Megnéztük: Republic koncert a Barba Negrában - képekkel
Jégeső és égzengés harangozta be...

Megnéztük: Tankcsapda, az első évtized dalai a Budapest Parkban - képekkel
Ilyen volt a Kowalsky meg a Vega koncertje a Budapest Parkban - Képekben
Szórakoztat és tanít a Puskás című musical - képekben
beszámolók még