Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. szeptember 25. | hétfő | Eufrozina, Kende nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Budapest Bárral és Bangó Margittal ünnepel a Holdvilág Kamaraszínház!
Budapest Parkban lép fel a Budapest Bár
Duplázik a Budapest Bár! 
Öt Templom Fesztivál most is nagy nevekkel
Kapcsolatok
Budapest Bár

Ünnepel a Budapest Bár

Stílszerűen karácsony előtt, november végén jelent meg a Budapest Bár legújabb lemeze, Ünnep címmel. A friss korong 13 különleges, természetesen téli hangulatú tracket tartalmaz, olyan neves vendégekkel, mint Mező Misi, Szalóki Ági, vagy éppen Lovasi András. 

Egy efféle beharangozó után pedig azt hiszem érthető, hogy nem nagyon volt más választásunk, minthogy meghallgassuk ezt a tucatnyi meg egy dalt, és ünnepi hangulatba burkoljuk a fülünket és a lelkünket egyaránt.

Számomra mindigis extrém módon különleges zenei képződménynek számított a Budapest Bár. Egyrészt azért, mert az általuk képviselt zenei világ egyszerre elképesztő, és egyedi, ugyanis az én felfogásom szerint semmiféle keretbe nem húzható bele ez a hangulat, ami egyszerre a magyar kultúra, a világhírű hazai cigányzene, és egyben mégis, a megfoghatatlanul izgalmas világzene nyelvén is szól. Másrészt pedig tetszik, hogy az előbbi jellemzés ellenére soha nem lesznek unalmasak, vagy éppen szürke skatulyába sorolandók, hiszen folyamatosan tudnak újat mutatni, akár lemezen, akár a színpadon keresi a zenéjüket a nem tömegmuzsikára éhes nagyérdemű. Aki pedig keres, az talál…

„Olyan albumot szerettem volna készíteni, ami ünnepi hangulatú, de bármikor szívesen hallgatja az ember, nemcsak karácsonykor.” – árulta el Farkas Róbert a lemez megjelenésekor, tömören. A terve pedig úgy tűnik, bevált. Hiszen az Ünnepen tartózkodó 13 nóta közül mindegyik egy-egy egyéni hangulatba ránt, ami természetesen leginkább ünnepi, de másodfokon akármilyen élethelyzetben és hónapban szívetmelengető és időutazós, elvarázsolós.

Csak sejthetem nyilván, hogy mennyi munkája volt ebben az új anyagban a csapat állandó és vendégtagjainak, de azt kell, hogy mondjam, megérte minden perc, hiszen az Ünnep című korong egyfajta ismeretlen ismerősként illik rá tökéletesen a polcra és a fa alá is, csakúgy, mint az adventi készülődés kötöttpulcsi- és forraltbormeleg hangulatába. A lemezt hallgatva kilenc, már ismerősen csengő dalra akadhatunk, hiszen az album egyik részét egyfajta karácsonyi feldolgozás gyűjteménynek szánta a zenekar: a mű ezen szeletében a nagybetűs, kozmopolita karácsony nyelvén szólnak, közkedvelt ünnepi dallamokat gondolva újra. Az anyag második fele, azaz a maradék négy track viszont teljesen más, és teljesen új is: a Budapest Bár csapata által szerzett adventi muzsika. A friss szerzemények megírásában a zenekar vezetője, Farkas Róbert mellett Ferenczi György, Kiss Tibor, Rutkai Bori, valamint a cimbalmos Farkas Mihály is közreműködött. Ezeket a dalokat pedig a szerzők elmondása szerint nem csak a karácsonyi hangulat, hanem például az élethez elengedhetetlen humor is ihlette, jelen esetben egy rallyzó télapó képében. A fent említett különleges múzsa pedig talán egyfajta garancia arra, hogy ezek a dalok tényleg nem a minden évben agyonnyűtt áruházi karácsonyi slágerlista klónjai lesznek, illetve lettek, hanem sokkal inkább egy kicsit nosztalgikus, mégis új, kozmikus karácsonyi bizsergés fontos hangulati kellékei.

– MM –

[2016.12.21.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
hitel kinal egyéb [2017.09.14.]
Elektromos orgona hangszer [2017.09.12.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Jamie Winchester és Hrutka Robi újra együtt - képek a budapesti koncertről
Szeptember 14-én a...

Robbie Williams Budapesten - Hogy kerül a bokszkesztyű a focipályára?
Robbie Williams, a popzene...

beszámolók még