2022. augusztus 9. | kedd | Emőd nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Juronics Tamás rendezi a 2022-es La Traviatát
Csillámporos panelvilág - izgalmas koncepcióval készülnek a Chicago alkotói  
Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok Chicago előadásának próbái
Tündöklés és mélység - La Traviata a Szegedi Szabadtérin
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad

Opera a levegőben - a Dóm téren próbál a La Traviata

Csütörtök este megkezdődtek a La Traviata Dóm téri próbái. Verdi egyik legkedveltebb operája korszakalkotó színpadtechnikai megoldásokkal, izgalmas látványvilággal debütál Juronics Tamás rendezésében a Szegedi Szabadtéri Játékokon július 29-én.

Lélegzetelállító izgalmakkal vette kezdetét a La Traviata Dóm téri próbáinak sorozata. Tóth Kázmér grandiózus díszletének csupa arany felületei szemkápráztatóan ragyogtak a késő délutáni napfényben, miközben az opera stábja és művészei birtokba vették a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszínpadát. Különösen érdekessé tette az alkalmat, hogy a Fesztivál történetében először rendezik meg Verdi világhírű operáját hazánk legnagyobb szabadtéri színpadán.

Az így színháztörténeti jelentőséggel bíró próba a forróság ellenére is lendületesen indult az előadás főszereplőinek – Kolonits Klára, László Boldizsár, Alexandru Agache, Vajda Júlia - valamint kiváló szólistáinak és énekkarának részvételével.  Dinyés Dániel karmester vezényletével már az operabarátok egyik kedvence, a Brindisi, más néven Pezsgőária is felcsendült a Dóm téren.

A nemeslelkű és tragikus sorsú kurtizán, Violetta Valéry története a világ egyik legtöbbször feldolgozott klasszikus operája. A Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében sosem látott színpadi megoldások és izgalmas mozgásszínházi elemek gazdagítják majd az egyetlen korábbi színrevitelhez sem hasonlítható produkciót. A Dóm téri helyszín az újdonságok kipróbálására is lehetőséget adott az előadás résztvevőinek.

A La Traviata lenyűgöző látványvilágának egyik legszembetűnőbb eleme egy óriási, embermagasságnál is nagyobb csillár. A multifunkciós díszletelem három tengely mentén képes mozogni a színpadi térben és fölötte. Nemcsak az opera egyik meghatározó képi szimbóluma – Violetta életútjának vizuális reprezentációja - de lélegzetelállító légi mutatványok izgalmas eszköze is lesz. A főhősnőt megformáló Liszt- és Kossuth-díjas koloratúr-énekes, Kolonits Klára is beszáll a káprázatos szerkezetbe az előadás során – a próbán már meg is csodálhatta a Szegedtéri Játékok színpadát és nézőterét felülnézetből. További magaslati mutatványokat láthat majd a közönség két olyan szereplőtől, akik a Verdi-opera ismerői számára is meglepetést jelentenek az előadásban. Horváth Zoltán táncművész plasztikus megszemélyesítésében maga a Halál is újra és újra felbukkanó résztvevőjévé válik a színpadon zajló eseményeknek. Az óriási csillárra felfüggesztett arany selyemszalag segítségével pedig még a cirkuszművészetek világából ismerős légi akrobatika is megjelenik egy fiatal légtornász, Izsay Zsófia előadásában, aki szintén allegorikus szereplője a tragédiának. A levegőbe emelkedő művészek biztonságát és munkáját szakértő műszaki stáb segíti a próbák és az előadások során.

Két estén át, július 29-én és 30-án láthatja majd a közönség a La Traviatát.  A meglepetésekkel, színpadtechnikai innovációval és tehetséges művészekkel teli, Szabadtéri-történelmet író előadásra jegyek még kapható a Fesztivál Jegyirodában vagy online,  ahol további információ is elérhető a Szegedi Szabadtéri Játékok idei első saját bemutatójával kapcsolatban.

Szegedi Szabadtéri
Fotó: Szegedi Szabadtéri - Tari Róbert

[2022.07.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
Otthoni játékok
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még