2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Török Ádám 60: Messze visz az út? 
Garázsország egy másik KGB-től
Kiváló Magnatofon
Most kéne abbahagyni a Star Positive-nak?
Kapcsolódó Kiadványok
Flying TV: On Air
Kapcsolatok
Flying TV
Legnépszerűbb csengőhangok

On Air: külföld felé kacsingat a Flying TV?

Mostanában nekem jutnak a legrövidebb albumok. A KGB masszív harminchat perce után itt a – a név dacára magyar – Flying TV tömény harminckét perces bemutatkozó albuma, az On Air.

Ha ebből a kevés játékidőből leszámítom az utolsó kétperces Time's Up című szösszenetet, amely tulajdonképpen egy ébresztőóra ketyegése egy ébresztésre felszólító csörgéssel a végén, akkor felvetődik a kérdés, milyen zenét lehet kemény fél órában elővezetni?

Egész jót, kérem szépen! A Flying TV már évek óta jelen van a hazai underground rock színtéren, tagjai közül mindenki kipróbált zenésznek mondhatja magát, ennek eredményeként a zenekar egy tudatos műfaji koncepciót próbál végigvinni. Az „On Air" felvételei a budapesti Parkplatz stúdióban készültek a Superbutt zenekarból is jól ismert Szűcs Szabolcs hangmérnök vezetésével.

A koncepció pedig nem más, mint powerpop, stoner vagy éppen grunge elemekből valami könnyen emészthetőt létrehozni. A dolog ugyanakkor egy cseppet sem kommersz. Az angol szövegek is rendben vannak és a kiejtés is korrekt. Nekem mondjuk az Incubus neve gyakran ugrik bele, de még nem bántó a dolog.

A Count Me Out-tal csap a lecsóba a csapat. Lendületes, sodró tétel enyhén stoner gitártémával a refrén alatt. Az énekes Andrix hangja jól passzol ehhez a zenéhez. A kettes Move On gitártémája emlékeztet ugyan valamire, de ez az egyik legjobb dal a lemezen. Kiváló dalszerkezet, jól felépített dal, ami arra utal, hogy tényleg nem zöldfülű kezdőkkel állunk szemben.

A My Deal kicsit líraibb hangvételű, lebegősebb darab, amiben női énekkel sikerül feldobni a teljesítményt. A pörgős Never-ending Chase jól ellenpontozza az előző dal nyugodt hangvételét. A dalban kiváló hangszeres teljesítményt hallhatunk Turchányi Bálint dobostól. A sejtelmesen induló, de masszív, fülbemászó riffekben folytatódó Seal My Mind a másik kedvencem.

Zaklatott hangvétellel nehezebben barátkozunk

Nagy Gergely gitáros és Nagy Illés basszer kiemelkedőt domborít a dalban. A hatos You Gotta Know kiváló gitártémával operál, megint emlékezetes darab, kitűnő énekdallammal. A dal különösen a végére indul be, jó értelemben vett slágerré változva. A zaklatott hangvételű Seek For You-val egy kicsit nehezebben barátkozik a hallgató, de sokadszori hallgatásra jó haverságban lehet vele lenni, a szóló a vége felé pedig élményszámba megy.

Az akusztikus Stay számomra nem annyira emlékezetes, bár kétségtelen, hogy hangulatos egy darab. Ez után már csak a bevezetőben említett ébresztőórás Time's Up marad, ami teljesen felesleges és céltalan ebben a formában. Talán egy hosszú lemez utolsó mozzanatának még elmegy, de ide semmiképp nem való.

Számomra úgy tűnik, hogy a fiúk ezzel a zenével külföld felé kacsingatnak. A színvonal és a minőség - azt mondom - alapjaiban adva is van ehhez, hiszen a megszólalás korrekt és bár nem találták fel a spanyol viaszt, az egyéni íz is megvan, az kétségtelen. Mivel 2002 óta léteznek, teljesen normális az is, hogy valamivel ki szerettek volna jönni a srácok, de az is tény, hogy elég karcsú ezt nyolc dalban és harminc percben felvezetni. Még három-négy Seal My Mind típusú dal elfért volna ezen a lemezen - azt gondolom.

Ettől függetlenül a potenciál megvan ebben a bandában, az ziher. Ezt kellene valahogy megfejelni és szép lehetőségek előtt állhatnak.

-hanczattila-

[2008.04.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még