2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A vámpírkirály celebrált misét a MÜPA-ban - képekben
Baranya Dávid: "Nem okoztunk csalódást Németországban"
Miller Zoltán megmutatta
Öt meglepetés a Megasztár klubkoncerten - fizetni kellett az autogramkártyákért
Képgalériák
József és a színes szélesvásznú álomkabát CD sajtótájékoztató
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Andrew Lloyd Webber
Tim Rice

A nagysikerű musical zenéje már CD-n is - kulisszatitkok a kiadványról

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice darabja, a József és a színes szélesvásznú álomkabátot 2008 májusában tűzte ismét műsorra a Madách Színház. Az előadás hanganyaga most megjelent CD-n is.

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice kollégiumi szobatársként találtak rá a József témára. Felnőttpukkasztó, szertelen művet alkottak belőle, amely 1967-ben oratórikus formában került színre.

Már ebben a formában is halmozta a sikert. 1972-ben az edinburghi fesztiválon mutatták be színpadi műként kibővítve. Webber fittyet hányva a színpad törvényeire, egymást követő dalok laza szerkezetű sorában meséli el a kiválasztott fiú történetét. Európában elsőként a Madách Színház mutatta be a musicalt 1991-ben. Azóta több Webber mű is színpadra került a teátrumban és 2008-ban elérkezett az idő, hogy új köntöst kapjon ez a darab is.

Andrew Lloyd Webber csodálatos műve, a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán, illetve Thomas Mann tetralógiáján alapul. József története a megbocsátás és a tolerancia nagy példázata.

Rávilágít, hogyan lehet megbocsátani az árulást, túlvészelni a nehéz időket, megbánni bűneinket. Mindezt úgy teszi, hogy a néző egy látványos és felhőtlen szórakozást nyújtó show műsorban érzi magát. Az elmúlt néhány hónapban a csaknem 50 előadást közel 40.000 néző látta. A jegyek pillanatok alatt fogynak el a pénztárból.

Mostantól a kedves érdeklődők hazavihetik Józsefet. Persze nem a színpadról, hanem a színház előcsarnokából, vagy az ismert lemezboltokból, hiszen november közepén megjelent a musical hanganyaga CD-n. Az elmúlt évek során a Madách Színház több darabja is megjelent hanghordozón, többek között Az operaház fantomja, a Producerek vagy a Macskák, ennek a sornak a legújabb tagja a József és a színes szélesvásznú álomkabát.

Szirtes Tamás, a darab rendezője és a Madách Színház igazgatója így beszélt a lemezről:
- "Művészileg és zeneileg is a legjobban sikerült lemezt jelentettük most meg. Tudjuk jól, hogy milyen nehéz helyzetben van a hanglemezpiac, ezért ezt a feladatot nem gazdasági vállalkozásnak tekintettük, hanem sokkal inkább érzelminek. Igazi szerelemgyerek és nagyon büszkék vagyunk rá."

Kocsák Tibor, a lemez zenei vezetője az élő hangzást emelte ki:
- "Manapság, amikor számítógépen már minden meg lehet oldani, nagyon ritka az élőzenés felvétel. Ezért is tartom nagy dolognak, hogy egy olyan anyagot adhattunk ki, ami teljesen azonos a színházban hallható minőséggel."

Szigeti Ferenc, az Universal Music művészeti igazgatója is nagy szeretettel beszélt a produkcióról:
- "A mostani előadáshoz még nem volt szerencsém, de 1991-ben láttam a darabot. Már akkor elvarázsolt, csakúgy, mint ez a CD, ami fantasztikusan szól, köszönhetően a Madách Színház művészeinek és dolgozóinak."

Galéria - klikk a képre

A darabot hármas szereposztásban játsszák a színházban, nehéz feladat volt kiválasztani, hogy kik énekeljenek a lemezen. Végül a címszereplő, József Serbán Attila, a narrátor Gallusz Nikolett, a fáraó Gesztesi Károly hangjával került rögzítésre a korongon.

Ez a lemez szép és tartalmas karácsonyi ajándék lehet a musicalt kedvelők számára. Még inkább, ha egy dedikálással személyre szólóvá is tudjuk tenni a meglepetést. Erre december 14-én a délutáni előadást követően fél hattól hét óráig lesz lehetőség a Madách Színház előcsarnokában, ahol a CD-n közreműködő művészek dedikálják az albumot.

-Audrey-
 

[2008.12.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még