2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Fórum
Teljes fórum lista
 
Keresés a fórumban
OK
Regisztráció
Belépés
OK
Hozzászólások » Cikkhez

A legnagyobb vesztes a zene

„Százmilliárd forint nagyságrendű kár éri a szerzői jogi iparágakat évente a szerzői jogsértések miatt Magyarországon – írta az április 26-i szellemi tulajdoni világnap alkalmából kibocsátott közös közleményben az...

Teljes cikk »»»

Témaindítás: 2010.02.19.
Utolsó hozzászólás: 2010.08.11.
Hozzászólások: [50.]
OK

Hozzászóláshoz, kérjük lépjen be!

toromon 2010.02.20. 19:40 • [10]
Szia Imi60!
Persze, értem én. A '90-es években születtek még milliós példányszámot elérő énekesek-zenekarok, százezres lemezeladások, én csak a hangvételt sérelmezem. A munkájához, új dal betanulásához nem veszi meg, akkor mit akar tőlem? Én nem vagyok a 10ezer leggazdagabb ember között, mégis vannak eredeti CD-im, szóval azért nem kell meglátogatni. :D Igen, nekem ez a mániám.
Örülnék, ha elérnék, hogy ne a friss husikkal zaklasson a média. Elképesztően nagy mocsár ez. Miért megy el egy Miklósa Erika xy elé énekelni? Szekeres Adrien megkérdezi egy műsorba, hogy xy énekes-e. A műsorvezető kínjában azt mondja, nem, de akkor miért nem lehet tőle megkímélni? Ki akar még aranylemezes lenni, ha már ő is az? Egy kis tartással, összetartással meg lehetne ritkítani ezt a szakmát, vagy művészeti ágat.
Nekem egy minitornyom van, azon keresztül hallgatom. Valószínű, az én fülemben van a hiba. Vagy az a gond, hogy a leg zajosabb vacak felvétel is el tud varázsolni, ha kedvenc énekel. :)
Előzmény: imi60 • 2010.02.20. 14:22 • [6] • Előzménykövetés 
imi60 2010.02.20. 18:40 • [9]
Szia Feka14 .
Most mi a bajod azzal aki legálisan sok pénzt keres ? Előtted is ott a lehetőség , hogy zenélj és világhírűen sok pénzt keressél. Miért ne számítana bármelyik zenekarnak , hogy mennyi cd-t egyebet ad el. Ne mondjál már hülyeséget.
Ma már sajnos a cd eladások alapján nem beszélhetünk nagy zenekarról. egy 5000 darabos cd eladás (nagy ritkán 10000 ) az ha tetszik ha nem még magyar szinten is a vicc kategória. 5000 lenne a "nagy" zenekar 3000 a kissebb ? Ugyan már. Sajnos ez a fogalom a mai eladások tükrében idejétmúlt fogalom. Nézz már utána mert itt le sem merem írni , hogy mekkora példányszámokban keltek el a NAGY ZENEKAROK LEMEZEI RÉGEBBEN. Ha ilyen marhaságot mondtak, hogy a cd eladásuk semmiyen bevétel kiesést nem jelent nekik gondolom vagy 300 cd-t adtak el de akkor voltaképp minek csináltak cd-t ? Azért nagyon tudsz turkálni a zenekarok zsebében , hogy miből tartják el magukat.:) Szerintem meglepődnél , hogy ez így mennyire nem igaz , hogy a koncertezésből tartják el magukat. Ez talán igaz a tátogós kategóriára amikor lemegy 1 mikrofonnal azt tátog . Egyszer érdemes lenne egy zenekarnak leírnia, hogy mibe kerül pontosan egy koncert mondjuk a pecsában.terembérlet, hangosítás egyebek.
Feka14 2010.02.20. 18:12 • [8]
Maradjunk annyiban , hogy ha dolgozol (vagy ez ismeretlen fogalom neked? :) ) akkor Te sem szeretnéd ha nem kapnál érte pénzt. -->Ugye te se gondolod komolyan, hogy a metallicának számít h mennyi lemezt adnak el? a kiadónak igen, de az együttes tagjai a black album óta szarrá keresték magukat. Szerintem, még a dédunokáik is világszínvonalon fognak élni, a pénzükből. Szóval valahogy nem tudom őket sajnálni. Az meg a másik, hogy ha egy darab szarra ráírják, hogy metallica, azt is milliószámra fogják eladni, szóval azér a kiadókat se kell annyira sajnálni, bár nyilván kevesebbet adnak el, a letöltések megjelenése óta. EGybként meg azt tartom gusztustalannak, hogy egy lars ulrich, a kastélyaival, meg a luxuskocsaiaival kezdi sajnáltatni magát, amikor olyan zenészek, akiknek télleg számítani az a pénz amit a lemezeladáokból kapnának nem szólnak egy szót se.

Ha a tankcsapda kis zenekar akkor ki a nagy?Nyilván magyar viszonylatban értettem. Nyilván visszaestek az eladási statisztikáik, de azér ők még így is átlagon felüli életszínvonalon tudnak élni.( kb rajtuk kívül ezt a kispálról, meg mamár esteleg a quimbyről mondhatjuk el)Ezért mondom, hogy a kis zenekarokat érinti főleg ez egész dolog.

A kaukázusról
1. Ők télleg nem akarnak meggazdagodni a zenéből, henem minnél több emberhez el akarják juttatni.
2. Szerinted hány olyan ember van, aki azért vesz lemezt mer nem tudja máshogy megszerezni? ez főleg igaz egy kaukázusra akiknek, 90°%ben fiatalok alkotják a rajongótáborukat. Vagyis aki megvenné a cdjüket ha nem lehetne inygen letölteni, az megveszi most is, támogatásból,rajongásból, a jobb minőség miatt. Szóval ez az égvilágon semmi bevételi kiesést nem jelent nekik(ezt ők mindták egybként)
3.Egy átlagos magyar zenekar a koncertezésből tartja fenn magát, nem a cdeladásból. Átlagosnak mondjuk a felsorolt 3an kívüli "underground" zenekarokat előadókat számítom. Így a kaukázus is. És télleg elég sok ember előtt szoktak jáccani, szinte az összes nyári fesztiválon nagyszinpados fő-fellépők voltak.(amik ugye nem inygenesek korántsem).
Szóval ez az egész a kizenekarokat sújtja, de a másik szempontból nekik a legjobb is, hiszen egy média által nem jáccot zenekar zenéje is el tud jutni több ezrekhez, és így koncertre is többen mennek el.


imi60 2010.02.20. 14:40 • [7]
Szia Feka14 !
Miért tartod gusztustalannak , hogy akár a Metallica kampányol az illegális letöltések ellen ? Maradjunk annyiban , hogy ha dolgozol (vagy ez ismeretlen fogalom neked? :) ) akkor Te sem szeretnéd ha nem kapnál érte pénzt.
Nem hinném , hogy harmada veszi meg -akár a Tankcsapda- egy együttes rajongóiból. Ennél sokkal rosszabb a helyzet. Egyébként egy 5000 cd-s eladással a Tankcsapda az nem kis zenekar ? Az 5000 az nokedli. Esetleg kérdezd meg tőlük, hogy anno az elején az lp és kazi eladásokból egy lemezük mekkora példányszámmal fogyott. Mondjuk 50000 db. Akkor most minden 10. rajongóvesz csak cd-t ha feltételezzük hogy nem lett kisebb vagy nagyobb a rajongótábor .Akkor azért mintha igen csak vesztes . Tudod vannak zenekarok akik a zenélésből (próbálnak) megélni. Mert szeretnek zenélni és a zenélés mellett nem udnának mást csinálni. Meg vannak olyan pici zenekarok akik dolgoznak vagy tanulnak és a zene meg másodlagos. Megteheti egy zenekar (akár a Kaukázus), hogy felteszi az egészet letöltősre. Zenekar szempontjából ez inkább a marhaság kategóriája. Bár ők sem meggazdagodni szeretnének hanem ÉLNI !!. És ahhoz , hogy egyáltalán letölthasd a számaikat egy halom pénzt be kellett feccölniük mert fel kellett ugye venniük. A koncertjeiken kurva sokan vannak, azt írod. Ja főleg az ingyen koncerteken. De egy 500 fős (fizetős) koncertből nem valószínű, hogy nagy bevételt könyvelnének el. Van a koncertnek is sok kiadása.
Előzmény: Feka14 • 2010.02.20. 12:50 • [5] • Előzménykövetés 
imi60 2010.02.20. 14:22 • [6]
Szia Toromon !
Lehet, hogy bosszantó de az igazság az néha bosszantó. Mivel a cd-eladások ezt mutatják , igaz is valószínű.
Azért van amiben jól írtál."" A másik probléma a mű minőségének romlása, szerkezeti egységének felbomlása. Az mp3 információtárolás szempontjából bizonyára jó találmány, de a mai világ mintha kollektíve elfelejtette volna azt az egyszerű törvényszerűséget, hogy a mennyiség, a halmozás mindig a minőség rovására megy.”"" Ez bizony így van és tényleg elfelejtették vagy inkább nem is tudják.
Az hogy 100 milliárd az egy sacc. Vagy annyi, vagy nem annyi.
Régen sem volt egy lemez minden száma hallható ,bár az igaz , hogy a Göczey Zsuzsa (mi lehet vele?)meg más általában egyszer teljes egészében leadta.Azért van lehetőség a cd-be előtte belehallgatni nagyon sok helyen.
Azért az nem igaz, hogy nem hallod a külömbséget, Mivel hallgatd ? 223 ft-os tesco fülessel , már bocsika. Egy 128-as grebbelés és egy 320-as grebbelés különbséget is lehet hallani nem hogy a cd hangot egy nem tól drága cuccon. De ne 12000 ft-os tesco házimozi szettel próbálkozz. Erre írtam , hogy nem zenét hallgattok hanem mp3-at.
Előzmény: toromon • 2010.02.20. 10:21 • [3] • Előzménykövetés 
Feka14 2010.02.20. 12:50 • [5]
én ebben az egészben azt találom gusztustalannak, hogy pont azok a zenekarok kampányolnak a zeneletöltés ellen, akiknek kurva mind1 mer így is milliók veszik a lemezeiket világszerte.pl metallicás lars ulrich. EZ az egész a nagyzenekarokat nem sújtja annyira mer mondjuk egy tankcsapdának van akkora rajongóbázisa, hogyha annak csak a harmada veszi meg a cd-t( és az megis fogja), akkor is pozitív lesz az összmérlegük.A metallicáról, meg a külföldi sztárzenekarokról, diszkóelőadókról ne is beszáljünk. Az igazi vesztesek azok a kisebb zenekarok, akik alig tudják kifizetni a studiót, és mivel nincsen akkora nevük, ezért kevesen veszik meg az albumukat, mer ugye nincs biztosíték arra, h mondjuk egy falcongate(egy kevécbé ismert magyar punk banda) cd kurva jó. De azér ennek van egy másik oldala is. Így sokkal több emberhez jut el a zene, és ebből következően egy olyan együttes is tud teltházas fesztivál koncerteket adni, akiknek nem veszik ezerszámra a lemezét. Pl én bevallottan nem vettem még egy 30y lemezt se, de mindegyik albumuk teccet, és így egy csomó koncertjükre elmentem, és valószínüleg a következőt megfogom venni, egyrészt hogy segítsem őket, másrészt meg szeretem a nagy kedvenceim lemezét erediben is megszerezni.
A kaukázus zenekar pl erre azt lépte, h az összes számukat ingyenletölthetővé teszik a honlapjukon (http://www.kaukazus.hu/), és emellet aki akarja megveheti az eredeti lemezt is. És szerintem ez egy tök jó ötlet, mer aki eredetileg is megvenné, az most is megfogja, mert nem azér vette volna meg mert nem tudná megszerezni, hanem mer szereti a zenekart. És nyilván nem fognak meggazdagodni a cd eladásokból, de a koncertjeiken viszont kurva sokan vannak.
Najó szóval tényleg nem tudom, hogy mi lesz a megoldás, és nem is foglalok állást.
titko62 2010.02.20. 11:44 • [4]
Nehéz téma és nem lehet okos az ember. Mindenki mást lát a problémába.
Személy szerint korábban volt pénzem megvenni az előadóktól a lemezeket. Magyarországon a dolgozó ember is sok esetben annyi pénz kap a munkájáért mint külföldön a munkanélküli. Természetesen vannak itt is akik ennek ellenére napi milliókat is keresnek akár. Remélhetőleg ők vesznek lemezeket... vagy ők sem? Kíváncsi lennék rá, hogy sajnálják-e a művészekre a könnyen szerzett pénzüket. Itthon azok az előadók jutottak többnyire kiadókhoz akiknek volt pénzük arra, de ez nem jelenti azt, hogy őket kell megvenni és hallgatni. Valószínű kellenének olyan szakemberek akik azt is felismernék, hogy kinek eladható a zenéje és kinek csak a hátszele a nagyobb. Viszont ha így lenne, akkor is kinek van ma pénze lemezt venni, vagy koncertjegyet kifizetni. Nagyon keveseknek, ezért addig bajban lesznek a zenészek míg az élet nem hoz valami kedvező változást nekik. Talán összeomolhat a zeneipar és újbóli nekiindulásra kevesebben is lesznek akik ebből akarnak majd megélni, de azokra érdemesebb lesz odafigyelni és a "talán " meglévő pénzt kifizetni mert megérdemlik.
Előzmény: bizso • 2010.02.19. 19:49 • [1] • Előzménykövetés 
toromon 2010.02.20. 10:21 • [3]
Ez egy igen bosszantó cikk. Bosszant a kioktató stílusa, bosszantanak a hasonlatok és a rossz irány, amit javasol.
„Százmilliárd forint nagyságrendű kár éri a szerzői jogi iparágakat évente a szerzői jogsértések miatt Magyarországon”
Azért, mert esetleg ilyen tömegű a fájlcserélés, még nem valószínű, hogy ilyen méretű fizetőképes kereslet van.
„Csak a mai „felhasználóknak” derogál kifizetni egy cd árát.”
Na ne! Erre nincs szó! Így nem beszélünk a lehetséges fogyasztóinkról.
„A fiatal generáció ma már akkor sem venne lemezt, ha az ingyenes volna, mert le kell érte menni a boltba. Sokkal kényelmesebb neki otthon – alsónadrágban – letölteni mindent. Erre (anti)szocializálódott.”
Igen, már mindenki zaklat, hogy eladjon nekem valakit, akkor minek mozduljak ki?
„A kenyérből sem ehetsz meg egy egész kilósat a boltban, hogy utána eldöntsd, ízlett-e annyira, hogy kifizesd. A könyv- és lemezvásárlás mindig is „zsákbamacska” volt, nem olvashattad el és nem hallgathattad végig, mielőtt megvetted. És ez így jó.”
Ja, szóval gyakorlatilag köszönjem meg, hogy 5ezer forintért kipróbálhatom a terméket. Azért a ruhát ugye fel lehet próbálni vásárlás előtt? Ja és a kenyérből ha megtaláltam a megfelelőt, az egy megbízható termék lesz, amíg létezik. Régen minden dal hallható, kívánságműsorban kérhető és felvehető volt a rádióban. Ma a rádió hallgathatatlan. Már a zenetévékben is minden van zenén kívül. (Tudom, régen nem fizettek jogdíjat, de ma se csak most a fogyasztó is rosszul jár. Hát ennyit ér a zene.)
„Egy lemez előállítása köré is teljes stáb csoportosul, nem csak a zenész, hanem a hangmérnök, a borítón dolgozó tervezők, grafikusok, nyomdászok, a korongot legyártók, a kiadók, a terjesztők, a reklámozók és a jogvédők. Tetszik vagy sem, nekik is jár a pénz, mert ők is dolgoztak, és nélkülük nem lenne lemez.”
Rendben, ez igaz.
Itt jön egy szép hosszú lista, hogy mi mennyi. Na ez az, ami a fogyasztót nem érdekli. Ha a végeredmény nem éri meg az 5ezer forintot neki akkor vagy megszerzi máshonnan, vagy annyi. (A megszerezni szóval ugye nem csak hanglemez ügyben szoktunk találkozni?) Arról meg igazán nem a fogyasztó tehet, hogy ehhez nem kell kódexmásoló papok évekig tartó munkája. A kenyérboltnak is a magánügye, hogy hogyan akadályozza meg a lopást. Még egy apróság, a hangmérnök fix pénzt kap, vagy jogdíjat? Mert a pék is minden kenyérért külön megdolgozik, ahogy régen az énekes is 1 felvételért 1 gázsit kapott. Ez a párhuzam is tetszik?
„ Lehet olcsóbb?”
Nahát, ez már mindennek a teteje. Persze, mindenki így csinálja. Ő meg akar élni, a többi nem számít. Azt tudja, hogy ő miről nyújtja be a számlát, de minek erre ÁFA?!
Úgy mindenen lehet spórolni, csak a zenészen ne. Csak nem zenész írta a cikket? :D
Ha már adó, akkor az áfát kéne meghagyni, mert az a külföldi zenékre is rárakódik. A bérköltségeket kéne csökkenteni, akkor versenyképesebb lenne minden hazai termék. Ez mozgásteret adna a gyártásnak, kereskedelemnek, reklámnak, mindennek. (Át kéne térni a fogyasztási és vagyonadókra, mert azaz egyetlen megoldás, ha már vámmal nem védhetjük a hazait, legalább ne büntessük. De ez már politika.) De az állam is úgy van vele, mint a kiadók. Amíg nincs meg a bevétele, ugyan hogyan csökkentene adót?
„A másik probléma a mű minőségének romlása, szerkezeti egységének felbomlása. Az mp3 információtárolás szempontjából bizonyára jó találmány, de a mai világ mintha kollektíve elfelejtette volna azt az egyszerű törvényszerűséget, hogy a mennyiség, a halmozás mindig a minőség rovására megy.”
Nem. Mivel én tudom, hogy van különbség az mp3 és az igazi CD minőség között, de nem hallom, megelégednék az mp3-mal. Szerkezeti egység? Ha én megelégszem 1-2 szelet kenyérrel, akkor kisebb csomagot is vehetek, nem kell 2kg-ot megvennem kenyértartóval.
„Egy könyv nem csak azért értékes, ami bele van írva.”
De már van a keményborítós könyv mellett puha, sőt elektronikus és hangoskönyv is.
Na most én is kiírtam magamból amit akartam és nem kérek érte semmit, csak egy kis figyelmet.
imi60 2010.02.19. 23:17 • [2]
Sok mindenben igaza van a zenész úrnak.
1.egy döglődő iparágat nem kéne 25%-os adóval sújtani. 2.Nem a drága stúdióban kellene a zenét megírni nem hónapokig molyolni fölöslegesen. amikor kész a produkció akkor bevonulni és felvenni. 3.Miért nem oldották már meg a másolás védelmet ? 4.Miért nem tudják a zene fájlok és a video fájlok internetes töltögetését megakadályozni ? Ha akarnák már megoldották volna. 5.sajnos a média is igen lealacsonyította a zenét.rádiókban, tv-kben csak a zene igen pici szegletét adják. Nagyrészt hallgathatatlan szemetet. 6. az ifjabb korosztály nem zenét hallgat hnem mp3-es szutyadékot brutálisan rossz műanyag zajkeltőkön. egy normális hifi torony olyan ritka ma már mint a pöttös holló. pedig a zenészek jó minőségű hangszereken játszanak. kérdem én, hogy valójában minek ? ezeknek a hallgatóknak tök fölösleges 7.ha neten veszek itthon cd-t dvd-t a legtöbb esetben drágább mintha boltba venném. a bluray ára az vicc itthon. kintről , neten , postázva félárba is beszerezhető. szóval nagyon összetett, hogy miért tartunk itt. A zenészeknek teljesen igazuk van csak épp lassan belehallnak az igazukba. Én meg nem fogok pár év múlva sok jó magyar zenét cd-n megvenni. mert nem lesz előadó és nem fog megjelenni cd. pedig én cd-n akarok zenét hallgatni nem rossz minőségű mp3-ban. előre kéne haladni nem visszafelé. de évek óta visszafelé haladunk. már rég mindenkinek sacd-t, meg dvd-audiót kéne hallgatniuk.20 éve amikor a cd-t megalkották már akkor azt mondta a tervezője hogy megalkuvás volt . hát ehhez képest most a béka valaga alatt vagyunk . az nem zenehallgatás , hogy a mobilból üvőlt a szörnyűséges minőség.
jöhetnek a vélemények.
bizso 2010.02.19. 19:49 • [1]
Mi a véleményed az észrevételekről? Írd meg IDE!
lap teteje
További oldalak «« 1 2 3 45
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még