2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Sinead O'Connor
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Megtaláltak a világsztárt
Sinéad O'Connor koncert a Műpában - jegyek itt
Szavaztak: Megvan minden idők legjobb feldolgozása!
"Ezért halnak meg az emberek" - Robin Williams halála kapcsán nyilatkozott az énekesnő
Nyilvános vita bontakozott ki a múlt és jelen botrányhősnői között
     
 
Sinead O'Connor
Születés dátum: 1967. december 8.
Web: http://www.sinead-oconnor.com
Ír énekesnő
 
     

Sinead O'Connor

A kezdetek

Az 1966-ban született Sinéad Marie Bernadette O'Connor ír származású, Grammy-díjas énekesnő és dalszerző. Dublinban született, négy testvére van. Szülei már 8 éves korában elváltak, testvéreitől szétválasztották, ez pedig valahol munkásságában is tükröződik. 1979-ben elhagyta édesanyját, hogy apjávan és annak új feleségével lakjon. Bolti lopásai miatt 15 évesen "reformiskolába" küldték.

A Tua Nua nevű csapat egyszer hallotta Sinéadot, amint egy Barbara Streisand dalt énekel: fel is vettek vele egy számot, de úgy gondolták, hogy a 15 éves lány még fiatal turnézáshoz. 1983-ban apja továbbtanulni küldte, ahol ír nyelvtanárának bátorításával és segítségével sikerült felvenni egy 4 számból álló demót, amiről néhány felvétel később az első albumra fel is került.

1984-ben Columb Farrelly segítségével összeállt egy banda, Ton Ton Macoute néven. Ekkor már Sinéad abbahagyta a sulit, követte az együttest Dublinba.

1985-ben édesanyja meghalt egy autóbalesteben, ami mélyen megrázta. Később a bandát is otthagyta és Londonba költözött. 1986-ban, 20 évesen terhes lett John Reynolds-tól, kiadója pedig csak hosszas huza-vona után engedte meg O'Connornak, hogy hét hónapos terhesen adja ki az első albumát.

A zene pályafutás

Első albuma, az 1987-es The Lion and the Cobra arany lett, és Grammy-jelölést is kapott "legjobb női rock ének előadó" kategóriában. Mandinka és Troy című száma magasra kapaszkodott a listákon. Második albuma, az 1990-es I Do Not Want What I Haven't Got tartalmazta azt a számot, ami tulajdonképpen nemzetközi áttörését is jelentette: a Nothing Compares 2 U-t (a dalt eredetileg Prince írta).

Négy Grammy jelölést is begyűjtött, de a díjat a "legjobb alternatív zenei előadás" kategóriában nyerte el. A díjátadóra azonban nem ment el, tiltakozva annak túlzott kereskedelmi jellege miatt. Ezen kívül felfigyeltek rá csupaszra borotvált feje, mérges kisugárzása és szokatlan öltözködése miatt.

1992-ben kiadták az Am I Not Your Girl? című albumot. A kritikusok szerint a lemez fenségesből agyondolgozottá, bizarrá válik. Ez pedig párosult néhány feltűnő megnyilvánulásával: például amikor nyilvánosan összetépett egy képet II. János Pál Pápáról az NBC Szombat Esti Láz című műsorában. Ezzel is kinyilvánítva nem tetszését az ír katolikus iskolákban egyre csak növekvő számú, papok által elkövetett erőszakos cselekmények miatt. Ez egy bizonyos időre félbetörte karrierjét.

Pihenés, stílusváltás

Miután 9 évig idejét Los Angeles és London közti ingázással töltötte, 1992-ben visszatért Dublinba, hogy testvéréhez közel legyen, és hogy akkor hat éves fia nevelésére koncentráljon.

Dublini csendes periódusa után (két évvel) több, jelent meg az új album, a Universal Mother, mellyel nem sikerült a teljes visszatérés, de Fire On Babylon és Thank You For Hearing Me című számai a rajongók kedvencei lettek.

1997-ben jött ki a So Far.. Best of Sinéad O'Connor névre keresztelt album. Az ugyancsak '97-ben napvilágot látott hat számos Gospel Oak című kislemez sem tudta felülmúlni a '90-es években elért sikereit, de a 2000-ben megjelenő Faith and Courage, melyen a Fugees-os Wyclef Jean is közreműködött, már annál inkább. Ezen az albumon szerepel a No Man's Woman című dal.

A 2002-ben megjelenő lemezen, a Sean-Nós Nua-n több szám is írül hallható rajta. Ezt követte az igencsak hosszúra keresztelt két cd-s album, a She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty. A dupla cd-s anyag első felén régi demók és kiadatlan számok szerepeltek, míg a másikra koncertfelvételek kerültek. Közvetlenül a kiadás után O'Connor bejelentette visszavonulását. Miután szünetet tartott, és leküzdötte betegségét, a fibromyalgia-t (az arhritis/ízületi gyulladás egyik leggyakoribb fomája, klinikai tünetek nélkül), úgy döntött, hogy visszavonulása csak a pop/rock stílusra vonatkozik.

A 2005-ös Throw Down Your Arms című lemez a kritikusok szerint O'connor legjobb albuma. A reagge stílusú anyag legfőképpen a Rastafari kultúrára és életmódra alapoz, miután az énekesnő 2004-ben Jamaicában tölltött egy kis időt. Kritikus hangon szólt az iraki háborúról is.

2006 decemberében adott életet gyermekének, Yeshuának. 2007 júniusában megjelenő albumának címe Theology, mely 2 cd-t tartalmaz. Mindkettőn ugyanazon számok hallhatók, annyi különbséggel, hogy az egyiken elektrónikus, a másikon pedig akusztikus változatban. Hivatalos oldalán ingyenesen letölthetővé tett két számot is, az egyik az If You Had a Vineyard, a másik pedig Jeremiah.

-nagy & zsu-

[2007.04.16.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még