2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Érdi Tamás
Érdi Tamás
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Kivételes sikerrel zárult a 6. Ördögkatlan Fesztivál
Megható jelenetek sora Mága Zoltán Újévi koncertjén
Mága Zoltán folytatja! 2011-ben is lesz Újévi Koncert az Arénában
Tokody Ilona, Érdi Tamás és a Csík zenekar príma lett
ArtParaFesztivál Pécsett: középpontban a fogyatékkal élő művészek
     
 
Érdi Tamás
Születés dátum: 1979.
Web: http://www.erditamas.hu
Zongoraművész
 
     

Érdi Tamás

Zongoraművész

1979. november 23.-án született Budapesten. Koraszülöttként egy hibás inkubátor kezelés következtében elvesztette a látását. 5 éves korában kezdett zongorázni, zenei érdeklődésére hamarosan felfigyeltek. Két tanára, Becht Erika és Kollár Zsuzsa - a mai napig - egy u.n. "strukturális" módszerrel tanítja, melynek során szinte újra komponáltatják vele a darabokat, aminek eredményeként számtalan zongoradarabot és 12 versenyművet tud zongozrázni a látáshiány ellenére.

Nyolc éves, amikor először fellép a Pesti Vigadóban. 1993-ban Moszkvában a Louis Braille Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, majd 1995-ben, mint a korcsoport legfiatalabb versenyzője első helyezést ér el. 15 éves, amikor a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Vásáry Tamás vezényletével eljátssza Mozart A-dur zongoraversenyét, majd ugyanebben az évben, a d-moll zongoraversenyt, és a D-dur Koncertrondót.

1994-ben felveszik a Bécsi Zeneakadémiára, - ahol Joó Imola tanitványa, - majd karmestereinek ajánlására - Rico Saccani , Uri Mayer, és Vásáry Tamás - Kanadában folytatja tanulmányait, ösztöndijat kap a Torontói Royal Conservatory of Music Art Diploma Solo Programjára, - ahol Leon Fleisher, Jenny Regehr és Marc Durand tanitványa lesz- és ahol 2002-ben megszerzi művész diplomáját. 2002 óta rendszeresen résztvesz Rév Lívia zongoraművész párizsi mesterkurzusain.

A komoly tanulóévek mellett rendszeresen koncertezett a világ különböző pontjain. Szólóestek: Budapest, Kolozsvár, Beirut, Kuwait, Bangkok, Buffalo, New York, Chicago, Toronto...
Fellépett az Izlandi Szimfonikusokkal, a Budapesti Filharmonikusokkal - Rico Saccani dirigálásával, - Chopin, Weber és Mozart zongoraversenyekkel. Mozart és Bach zongoraversenyeket játszott a Liszt Ferenc Kamarazenekarral /Németország/, a Solti Zenekarral, és a Weiner Szász Kamaraszimfónikusokkal, a Győri Szimfónikusokkal és a Vienna Mozart Orchestrával. A venezuelai Manuel Hernandez-Silva vezényletével, hatalmas sikert arat Floridában és a New York-i Lincoln Centerben, ahol több, mint kétezer ember állva ünnepelte az ifjú zongoristát. Hasonló sikert aratott Torontoban amikor a torontói szimfónikusokkal koncertezett (karmester:Barry Wordsworth).
A koncertsorozatokból született Mozart lemezeket Kanadában is kiadják és nagy sikerrel terjesztik.

2003 januárjában jelent meg Schubert szóló CD-je, ami egy élő koncertfelvételen készült,

2004-ben pedig Chopin szóló CD-je, mind kettő a Hungaroton kiadásában készült.

2005 februárjában, a Művészetek Palotájában nagy sikert aratott koncertje a Palota első komolyzenei lemezeként DVD-n is megjelenik.

2006-ban Bartók és Liszt legkedvesebb műveivel jelentkezik új szólólemezén, majd harmadik kiadásban mindkét Mozart CD-je napvilágot lát. Szólólemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg.

Itthon szinte minden Szimfonikus zenekarral játszott már, 2007-ben Kocsis Zoltán felkérésére Pécsett a Pannon Filharmonikusokkal Chopin zongoraversenyt, Budapesten a Nemzeti Filharmonikusokkal Mozart d-moll zongoraversenyét játszotta.

2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít. 2008 decemberében a New Yorki ENSZ Palotában ő ad koncertet a Fogyatékosok Nemzetközi Világnapján

Eddig 23 országban koncertezett.

[2010.05.01.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még