2022. május 27. | péntek | Hella nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Spartoo - Summer Sales- kiárusítás - akár 60%
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolódó cikkek
Elkészült a Magyar Rádió új arculata: változik a koncepció
Nincs válasz arra, hogy miért nem közszolgálati a Petőfi Rádió műsora
Történelmi jelentőségű rádiós találka
Az "újrahangolás" nagyon bejött az MR2-Petőfinek
Az MR2-Petőfi Rádió az Irie Maffiat delegálja
Újabb részleteket az új Oasis-lemezről
"Nekem a Sziget még mindig hatalmas szerelem és kaland"
A Petőfi újból válogat: egy kis hazai 2.
Újdonságok a MR2-Petőfi Rádióban - Mivel próbálkozik a "két százalékos" adó?
Az emberek szerint szükség van az MR2 Petőfi Rádióra!
Viharosan ért véget a MR2-Petőfi Rádió turnéja
Valótlan adatokat közölt az ORTT
Ki érti ezt? Folytatódik az ORTT kontra MR2-Petőfi Rádió ügy
Kapcsolatok
MR2-Petőfi Rádió
Legnépszerűbb csengőhangok

"Eddig minden a terv szerint halad" - Két éve született újjá az MR2-Petőfi Rádió

Az MR2-Petőfi Rádió 2007. június 1-től megújult műsorstruktúrával jelentkezik. A váltás, mondjuk úgy, bejött. Vajon miként tekint vissza az elmúlt két évre és mit vár a jövőtől a megújult rádió főszerkesztője Csillag János? Felkerestük a szerkesztőségben és megkérdeztük tőle.
 

Csillag János: - Nekünk is bejött! Azt a célt tűztük ki magunk elé még a kezdetek kezdetén, hogy megszólítsuk azt a több mint három millió 18 és 39 év közötti fiatalt, akiket  korábban a közrádió nem tudott elérni. Másrészt zenei alternatívát kívántunk biztosítani a többi zenei rádióval szemben, hogy bemutassuk a hazai és a külföldi kortárs könnyű zenében rejlő értékeket. Ezt most visszatekintve úgy látom, sikeresen tettük. A zenei kínálatunk folyamatos bővítése és naprakésszé tétele mellett célunk volt az is, hogy azokat az előadókat, akiket a repertoárunkban tudhatunk, testközelbe vigyük a hallgatóknak. Ennek jegyében szervezünk már harmadik alkalommal országos turnét, sőt, idén határon túli koncertsorozatot is indítottunk. Ugyanebből a megfontolásból veszünk részt a legjelentősebb hazai zenei fesztiválon is.

- Az elért eredményeket Ön miben méri? A hallgatottsági adat jó mértékegysége egy közszolgálati rádiónak?
- Nyilvánvaló, hogy a hallgatottsági adat az egyik mértékegység. Jelentősnek nevezhető az imént említett célcsoport körében a hallgatottságunk növekedése, ám legalább ennyire fontos visszajelzés számunkra, hogy azok az előadók, akiknek a zeneszámait rendszeresen játsszuk, most teltház mellett turnéznak. Két évvel ezelőtt még komoly nehézségekkel néztek szembe, mikor egy turné keretében a saját repertoárjukat szerették volna bemutatni.

 - A zenekarok hogyan viszonozzák ezt a segítséget?
 - Azzal viszonozzák a zenekarok, hogy a sikereken felbuzdulva, újabb és újabb jó számokat írnak. Nem is tehetném meg, hogy szívességet, vagy bármilyen viszonzást kérjek tőlük. Amit tehetek, és ezt meg is teszem, hogy ezeket a zeneszámokat felvállaljuk, programunkra tűzzük és innentől kezdve ez a közös bennünk. Fontosnak tartjuk azokat a zenéket, amiket játszunk; vagyis fontosnak tartjuk az általunk játszott zenék szerzőit, előadóit, így azt is fontosnak tartjuk, hogy országosan ismertté váljanak.

- Hogyan jutnak el az új dalok a szerkesztőségbe?

- Vagy a kiadó, vagy az előadó küldi meg részünkre az új zenéit. Rendszeresen tartunk zeneválogatást, ahol döntést hozunk a beérkező vagy az általunk választott új dalokkal kapcsolatban. Az induláskor kialakított szempontrendszer az, aminek alapján az egyes zeneszámokról döntünk.. Végül is egy dolog az, hogy az alkotó milyennek tart egy zeneszámot és egy másik dolog az, hogy egy zenei rádiót hogyan szerkesztenek a munkatársak.

- Milyen szempontrendszer alapján választják ki a dalokat?
- Annak alapján választjuk ki a számokat, hogy az általunk játszott öt különböző zenei stílus - pop, rock, lounge, world, illetve az urban - valamelyikébe besorolható legyen az adott zeneszám képes legyen a zenei sodrás vagy zenefolyam fenntartásához. Az a cél, hogy minél több hallgató maradjon velünk, vagyis minimálisra csökkentsük azt a bizonyos elkapcsolási faktort, amit egy rosszul kiválasztott zene okoz. 

- Amikor egy zeneszámról úgy döntünk, hogy nem kerül bele az MR2-Petőfi Rádió zenefolyamába, az nem jelent értékítéletet, ezt fontosnak tartom hangsúlyozni. Csupán arról döntünk, hogy az adott zeneszám tudja-e biztosítani a hallgatók figyelmének folyamatos fenntartását. Ha úgy ítéljük meg, hogy nem tudja, akkor nem szerkesztjük adásba, hiszen fontos, hogy ne veszítsünk, hallgatókat.

 -

- Minőségi zenét játszanak, ez olvasható. Meg lehet fogalmazni azt, hogy mi az a minőségi zene?
 - Minden zeneszám az, ami alkalmas arra, hogy a kortárs könnyűzenében rejlő sokszínűséget és értékeket meg- vagy bemutassa.

- Milyen szempontrendszer alapján dől el, hogy mi tekinthető minőségi zenének?
-  Mi hangulat, energiaszint, BPM, dinamika valamint a refrén és a szöveg minősége alapján döntünk.

- Június elsején lezárult az első két év. Mik azok a tervek, amiket az elkövetkezendő fél évre a legfontosabbnak tart megvalósítani?
- Jelenleg a legfontosabb, hogy jól sikerüljenek a nyári fesztiválok, gondolok itt a Voltra, a Balaton Soundra és a Szigetre, ahol önálló színpaddal veszünk részt. Ősszel pedig, ahogy az elmúlt két évben is tettük, országos turnéra indulunk  a nagyobb egyetemi városokba.

- Hogyan született meg az Akusztik koncertsorozat? Miért éppen a Magyar Rádió stúdiójába szervezik a koncertsorozatot?
 - Mert itt dolgozunk. A 8-as stúdió technikailag teljesen megújult a tavalyi év során és az új stúdiótechnikai eszközöknek köszönhetően lehetővé vált a korábban máshol is működő műfajt Magyarországon is meghonosítani. Az Akusztik című műsorban ismert hazai előadók akusztikus hangszereken adják elő saját repertoárjukat, vagy más előadók egy-egy számát. Nekünk is megtetszett az ötlet, és úgy gondoltuk, hogy az MR2-Petőfi Rádió műsorkínálatából épp hiányzik egy ilyen jellegű műsorblokk. Már több mint 30 előadóval sikerült felvételt készítenünk, melyeket később műsorba is szerkesztünk, sőt, a legjobban sikerült számokat a nappali műsorsávba is leadjuk.- Terveznek-e új műsorokat, ha igen, milyen újdonságokra számíthatnak az MR2 hallgatói?
- Két hónapja indult egy világzenei műsor Passport címmel, egy mozis műsor Bombafilm címmel, valamint az Akusztik koncertek a meglévő műsorok mellet garantálják, a napi legalább egy speciális  műsort. Ennél több műsor egy zenei rádióba nem szükségeltetik. Természetesen folyamatosan frissítjük a zenei kínálatunkat, és igyekszünk minél teljesebben reprezentálni a kortárs könnyűzene értékeit.

- Valaha képes lehet az MR2-Petőfi Rádió versenyezni a kereskedelmi csatornákkal? Cél ez egyáltalán? 
- A kereskedelmi rádiók egy meghatározott formátum alapján üzemelnek, nagyon precízen körülírt standardokat követve, lényegesen nagyobb reklám potenciállal. Nem tartom prioritásnak, hogy a hallgatottságunk versenyezzen a kereskedelmi rádiókéval, tekintettel arra, hogy az általunk játszott zenei kínálat lassabban érik, mint az övéké.Az általunk játszott zenék nem azok az egyen slágerek, amelyek a média számtalan egyéb felületén keresztül megerősítést kapnak és rendszeres időközönként visszaköszönnek, így javítva a hallgatottsági arányokat. A nálunk hallható zeneszámok jellemzően újdonságok, ezek slágerré válása egy rögösebb út és ebben magunkra vagyunk hagyva. Röviden: nem a kereskedelmi rádiókkal versenyzünk. A mi feladatunk az, hogy megmutassuk a kortárs könnyűzenében rejlő  értékeket.

- Volt-e olyan elképzelés a kezdetekben, amit szeretett volna megvalósítani, de valami miatt meghiúsult?
 - Eddig minden a terv szerint halad.

- Ha visszatekint az elmúlt két évre, akkor elégedett az eddig elvégzett munkával? 
- A rengeteg munka meghozta a várt sikert, hiszen nagyon sok pozitív eredmény született az elmúlt időszakban. Igen, elégedett vagyok.

Ajánljuk! Viharosan ért véget a MR2-Petőfi Rádió turnéja

- Bíró Zsolt -

[2009.06.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
A Dal 2023 zenész » gitáros [2022.05.25.]
A Dal 2023 zenész » rézfúvós [2022.05.25.]
apróhirdetés
Otthoni játékok
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az utolsó Boom Boom koncerten jártunk
"Zenélj úgy mindig, mintha ez lenne életed utolsó...

Megnéztük a Kowa koncertet a Parkban - képekben
Teltházas koncerttel robbant be a budapesti...

The Trousers bulira indultunk, The Juice-ra őrjöngtünk, avagy izzott a funkrock!
Sajnáljuk-e, hogy ez volt az utolsó Rómeó és Júlia a Budapest Sportarénában?
Delta koncert a Barba Negrában - képekkel
Dimash koncertje Prágában - élménybeszámoló
beszámolók még