Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. március 20. | szerda | Klaudia nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
18+! Botrányos videoklipet készített a Rammstein - mi a véleményed?
Az antikrisztusát!: Marilyn Manson - The High End Of Low
Komor hangulat, beton basszus: Alice In Chains - Black Gives Way To Blue
Negyven kamionnal érkezett a Rammstein - ott leszel a kedd esti Arénabuliban?
Semmi extra, mégis ízlik: Pearl Jam - Backspacer
Síró játék: Paradise Lost - Faith Divides Us-Death Unites Us
Szerelmet mindenkinek!: Rammstein - Liebe Ist für Alle Da
Kapcsolódó Kiadványok
Dalriada: Arany-album
Kapcsolatok
Dalriada
Legnépszerűbb csengőhangok

Arany János Népi Zenekara: Dalriada - Arany-album

Másfél évvel a Szelek után itt az új album, mely Arany János életművének egy részét bújtatja nem mindennapi köntösbe. Ilyet nálunk a Szörényi-Bródy páros csinált eddig. Hozzájuk még nem mérném a Dalriada-t, de amit itt hallunk, az megint a nem mindennapi tehetség megtestesülése.

A Dalriada az egyik legtehetségesebb magyar zenekar jelen pillanatban, amely magyar népzenei motívumokra épülő folk metál zenéjével akár szélesebb réteghez is el tudott jutni, ami valljuk be nem mindennapi teljesítmény a magyar zenei katyvaszban.

A csapat korábbi lemezein már próbálkozott Arany megzenésítésével, hiszen a Walesi Bárdok, a Szondi Két Apródja, vagy a Rab Gólya szerepelt már korábbi lemezeken, de most mindegyik régebbi dal új ruhában jelenik meg.

A népies hangzáselemekért ezúttal a Fajkusz Banda felelt, akik népzenei körökben igen nagy megbecsülésnek örvendenek. Az ezúttal is a szolnoki Denevérben felvett lemez nem egyszerű feladat lehetett keverési szempontból, de én amondó vagyok, hogy közel mestermunka az anyag, mert a népzenei motívumok úgy élnek együtt a zenével, mint nagyon kevés hasonló stílusban megírt lemezen, és Ficzek András - a zenekar agya - még mindig jó formában van, ez messziről kihallik, illetve Binder Laura sem lett rosszabb énekes.

Ami egy picit zavaró lehet, az a lemez hossza. Nem is igazán a zavaró szó a helyes, de hogy egyvégtében elég nehéz végighallgatni a 72 perces albumot, az biztos. Még akkor is igaz ez, ha nem merengős, hanem viszonylag pörgős 13 dalt lehet itt hallani, de a zenei kifejezőkészség öt perc alatti hosszúságú számokban nem igazán ölt testet.

Mindezek azonban eltörpülnek az album nyújtotta zenei élmény mellett. Alapvetően maradt a táncolhatóbb zenei irány, amire csak ráerősítenek a virgonc népi hangszerek, igaz néhol a komorabb megközelítés válik be, mint például a három részes Walesi Bárdok esetében.

Igazából dalokat az albumról nem is lehet kiemelni, mert 13 teljesen egyenrangú szám kapott itt helyett, mindegyiket lehet szeretni valamiért. Akinek az autentikus népzenei megoldásokkal díszített zenei megoldások jönnek be, az szeretni fogja a nyitó Zách Klára - János Pap Országa - Bor Vitéz hármast, akinek pedig a kicsit súlyosabb, komorabb darabok, azok a már említett Walesi Bárdokkal, A Rab Gólyával vagy a lemezt záró két részes Szondi Két Apródjával vigasztalódhatnak, de azért néhol napfényesebb részek is megbújnak a nagy komorkodásban.

Grandiózus, nagyívű produkció az Arany-album. A zenekar a direktebb, azonnal ható „Szelek” után megmutatta, hogy ilyenre is képes, miközben az egész lényege, ha úgy jobban tetszik a lelke, megmaradt az ami. Most még jobban tetszik az előző album, de csak azért, mert az könnyebben adta meg magát, míg az Arany-album kis odafigyelést is igényel. Viszont semmivel sem gyengébb produkció és ha az előzőre maximum pontszámot adtam, akkor ez itt sem lehet kérdés.

Még több lemezkritikáért klikk IDE.

-sunthatneversets, rockstation.blog.hu-

[2009.10.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Dynacord Powermate 600/2 hangosítás/cucc [2019.03.08.]
Jazz-es kreatív dobost keresünk zenész » dobos/ütős [2019.03.04.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Ilyen volt a 2019-es Pilvaker
Telt házas Arénával ünnepelte a márciusi ifjakat a Pilvaker

Ismét szuper volt a Postmodern Jukebox az Arénában!
Szenzációs bulit ígértek és be is...

cdbolt.lap.hu
Tavaszi felfrissülést hozott a Tátrai Band koncertje - Képes beszámoló
Tudtátok, hogy a csendnek színei vannak? Margaret Island koncerten jártunk!
Megnéztük a 68. Musical Plusz előadást - képekkel
Megnéztük Guido és Mauricio de Angelis koncertjét az Arénában - képekben
beszámolók még
koncert.lap.hu