2024. július 19. | péntek | Emília nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Skorpió nem csíp, de 35 éve dübörög - interjú Papp Gyulával
A Skorpió nem csíp, de 35 éve dübörög - Interjú Tátrai Tiborral
Ez a Skorpió nem csíp, de 35 éve dübörög - Interjú Szűcs Antal Gáborral
Többszörös múltidézés Török Ádámmal és a Minivel
Egy férfi zenész női cipője a budapesti Zenészmúzeumban
2008 legérdekesebb koncertjei 1. - Török Ádám januárban ünnepelt
Segítenek a muzsikosok - Rockzenészek a Túlélőkért
Folytatódik a végtelen dal - ÖsszHang Mini-módra
A MINI-klub születésnapja, avagy 40 éve a Bem rockparton
Perka dobostalálkozó, harmadszorra
Az idén is volt Tabán - a legkeresettebb május elsejei bulin jártunk
Török Ádám: Annak a Tabán-korszaknak már sajnos vége
Nem harsány Török Ádám és a Mini Aphroditéje  - mediterrán dreams
Még mindig van mit ünnepelnie Török Ádám Mini együttesnek
Woodstock 40 éve - érdekes sztorikat meséltek magyar zenészek, szakértők az évszázad bulijáról
Török Ádám és a Mini őszi-téli "bemutatói" - új helyszínnel
Blues őrültek a Gödörben!
Képgalériák
Blues Jamboree - Gödör 2009
Kapcsolódó Kiadványok
Török Ádám és a Mini: Aphrodite (Mediterrán álmok)
Török Ádám és a Mini: Török Ádám 60
Kapcsolatok
Török Ádám

"Fontos a magyar értékek megőrzése, előtérbe helyezése"- interjú Török Ádámmal

Mi is lehetne a legszebb pillanat egy zenész életében, mint mikor hosszú éveken át tartó, sikeres szerzői- illetve színpadi munkáját immár hivatalos helyről is elismerik? Török Ádám, a Mini együttes megálmodója, motorja olyan muzsikustársak után söpörhette be a rangos Bluespatika díjat, mint például Hobo, Tátrai Tibor, vagy Deák Bill Gyula.

- Az idei Bluespatika díjat Török Ádámnak ítélte a grémium. Ezúttal kimondottan erős mezőny szállt ringbe az elismerésért; meglepődtél, hogy téged találtak alkalmasnak erre a kitüntetésre?
- Meglepődtem, s egyben nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a közönség és a szakmai zsűri is engem választott. Úgy látszik, a szakma még mindig figyel rám; van, aki elismeri, amit csinálok, de nyilván olyan is akad, aki szkeptikus. Örültem, hogy pont a blues területén végzett munkámat díjazták, ugyanis az utóbbi húsz évben ezzel a műfajjal többet foglalkozom, mint a rock más ágaival. Závodival annak idején a bluesrockkal indultam, aztán ’71-től jött a progresszívrock, ezt követően pedig a jazzrock korszakom Németh Karcsival és Lojzival.

- A rock tehát minden szakaszban komoly hangsúlyt kapott. Egy kis kitérő – az elektronikus korszak Tátrai Tibivel– után, a nyolcvanas évek végén, visszatértem a bluesrockhoz. Azóta írtam egy csomó magyar bluest; mindig is azon munkálkodtam, hogy a dalok magyar nyelven szólaljanak meg. Fontosnak tartottam, hogy a magyar zenéhez idomítsuk a bluest, a rockot és a progresszív zenét. Igyekeztem a Közép-európai magyar értékeket megőrizni, előtérbe helyezni.

- Több mint negyvenéves zenei pályafutásod során ugyan nem halmoztak el díjesővel, de nem is először álltál a „vörös szőnyegen”. Milyen elismerések birtokosának mondhatod magad?
- A ’76-os Pop-meccs gálán a közönségtől kapott több százezer szavazat alapján, a legjobb hangszeresnek járó elismerést vehettem át, az Ifjúságért díjnak 1981-ben lettem a tulajdonosa; amire különösen büszke vagyok, hogy 1999-ben megkaptam a Pro Urbe Budapestért kitüntetést.

- Ne feledkezzünk el a Kereszteslovagról sem…
- Igen, ez a nóta több tízezer internetes szavazattal a világ legjobb ezer dala közé került. Úgy sikerült negyedik helyezést elérni, hogy mindössze Eric Clapton előzött meg, a Jethro Tullés a Them. Ezen kívül, Blue Lightcímmel készült egy angol CD válogatás, amire jazz kategóriában a hét legjobb magyar dal közé került a Jaguárok, kolibrik, amazonok című instrumentális szerzeményem, ami 1982-ben készült. 2007-ben a MAHASZ TOP 20-as listán pedig hetedik helyezést ért el a Mini együtteselső DVD-je. Harminc év után újra a Top Twentybe csöppentem!

- Térjünk vissza a mába! Hogyan telt az év a hattagúra bővült Mini együttesnek?
- Mindannyian érezzük a krízist, a visszaesést. Kevesebb bulit játszunk, de a Bemrockparti fellépések nagyon jól sikerültek. Két teltházas koncertet sikerült összehozni: először Závodiékkal, majd Mukiék vendégszereplésével (Muck Ferenc szaxofonos – a szerk.). A nyári fesztiválokra sem panaszkodom, jó hangulatban teltek.

- Lassan hagyománnyá válik, hogy születésnapod környékén, januárban valami nagyobb megmozdulást szervezel a zenekarnak. Jövőre is találkozhatunk Török Ádámmal és a Minivel valamilyen különleges bulin?
- A Petőfi Csarnok felkérésére jövőre, 2010-ben is megcsináljuk a hagyományos Mini bulit, amely az utóbbi években kivétel nélkül fantasztikus sikerrel zárult. Épp a tizedik alkalommal lépünk fel – saját szervezésemben - jövő január 22-én. Erre az alkalomra egy hatalmas, nemzetközi retrock & blues találkozót hozok össze. Hat együttes lesz a színpadon; két fiatal, a Rockin’ Chair és a Bőrgyári Capriccio vezetik fel a hangulatot, majd jön egy érdekes, új felállás, az Icecream Blues Band, amely arról nevezetes, hogy Felkai Miki és az én szabadidő zenekarom. Műsorunkon feldolgozások szerepelnek. Saját kedvencemtől, a Creamtől, valamint Felkai példaképétől, Gary Mooretól játszunk darabokat.

Kimondott retro műsort nyomunk, ahol az említett bandákon kívül szerepelnek még Mini és Hendrix átdolgozások. Meghívtam a Zöld, a Bíbor Bandet is, hiszen Fischer Laci, valamint a Bajnok (Kékesi László – a szerk.) régi zenésztársaim, akiket emberileg is imádok, és rendkívül népszerűek. Aztán ott lesznek a nagy sztárok, így Paul Camilleri új lemezének bemutatójára is ezen a koncerten kerül sor. Erre a lemezre a Cream szövegírója, Pete Brown írt dalszöveget. Nevéhez fűződnek – többek között - a Sunshine Of Your Love, és a White Room című Cream nóták versei. Tom Beck dobos, akit a Jamminből jól ismer a közönség, szintén a fellépők között lesz. Hatalmas jam sessionnnal fejeződik be ez a nagyszabású buli, melyen a Mini és vendégei vesznek részt. Hatórás, fantasztikus koncerttel szeretnénk emlékezetessé tenni jubileumi, tizedik fellépésünket.

- Hegedűs István -

[2009.12.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sok-sok ezren voltak a TNT együttes...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
Yungblud felrobbantotta a Parkot
beszámolók még