2020. július 16. | csütörtök | Valter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
20 éves az újvidéki emigráció - egynapos fesztivál az A38-on
Savas ajánló a feladónak - megjelent az új Fish! lemez 
Gitármatuzsálemek, élő koncertek és dj-k a Hangfoglaláson
Húsz évét az Arénában ünnepli a Quimby, nem csak múltidézéssel 
Kapcsolódó események
Kilenc éjszaka fesztivál: GS Rajan
[2011. szeptember 28.
szerda 19:00]

Kilenc éjszaka fesztiválja az Urániában

Indiában, minden ősszel kilenc éjszakán és tíz nappalon át tart a Kilenc Éjszaka Fesztiválja azaz a Navaratri.

A Kilenc Éjszaka Fesztiválja idén szeptember 28-án kezdődik Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol indiai és magyar művészek együtt alkotnak és ünnepelnek.

9 Eév után ismét Budapesterón GS Rajan bambuszfuvola művész, zeneszerző. A kíséretével nálunk ünneplő művész Delhiből érkezik, hogy unikális koncertet adjon. A KREATÍV női energiát Bittner Meenakshi Dóra dél-indiai klasszikus táncelőadása képviseli, majd az est második felében Tóth Tamás, 2010-ben Indiában forgatott, GURU című filmjét láthatja az Urániában ünneplő közönség.

GS Rajan komoly elhivatottsága a klasszikus zene iránt a dél-indiai Chennai-ba, a Kalakshetra Művészeti Intézetben vezette 1978-ban. Szerencséje volt személyesen, a legendás alapító-igazgatótól, Rukmini Devi Arundale-tól inspiráló útmutatásokat kapni, de olyan mesterektől is tanulhatott, mint Rajan kreatív kifejezésmódja, közel két évtizede, a legváltozatosabb formákban képviseli magát.

Számos dalt szerzett, hindi, malayalam és tamil nyelven. Komponált már bhajanokat, kórusokat, vallásos énekeket, kortárs tánc zenét, játék- és dokumentumfilm zenét, és tematikus darabokat. Beutazta nem csak egész Indiát, de járt már többek között MD Ramanathan, Pudukode Krishnamurthi, és H. Ramachandra Sastri.

Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Angliában, Oroszországban, Kínában, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Arab Emírségekben, mint fuvolaművész és zeneszerző.

Bittner Meenakshi Dóra - Bharatanatyam táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tradicionális (mester-tanítvány) keretek között tanult és tartotta meg vizsgaelőadását. India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniam-nak, a chennai-i Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának személyes tanítványa. Dél-Indiai klasszikus tánc tanulmányait 1997-ben kezdte Budapesten. 2005- ben élőzenei kísérettel tartotta meg első önálló estjét a dél-indiai Chennai-ban. 2009-ben „Yantra” címmel elkészült az első magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Bittner Meenakshi Dóra szereplésével. 2010- ben fellépett a világ legnagyobb spirituális fesztiválján, az indiai „Kumbh Mela”-n.

Tóth Tamás: GURU - Dokumentum-játékfilm

"A gu szótag árnyékot jelent, a ru szótag, azt ki eloszlatja azt, Mivel hatalma van, hogy a sötétet elűzze - így nevezik: guru."A munkában megöregedett indiai utazó-kereskedő, Rámdász feleségével együtt visszatér szülőföldjére, Indiába. Ám Rámdász, felesége hirtelen halála után teljesen magára marad. Ekkor egy asztrológussal való beszélgetés hatására elindul az egyik szent városban tartott nagy zarándoklatra, hogy gurut keressen. Forgatókönyv: Leveles Zoltán és Tóth Tamás, Operatőr: Abhuday Khaitan, Zeneszerző: Debasish Ganguly.

[2011.09.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Színház, szerelem és József és a színes szélesvásznú álomkabát! - képekben
Ladinek...

Az Animal Cannibals volt a dekk első fellépője - képekben
Dekk néven nyílt új...

Színház, szerelem és Mamma mia Kováts Krisztával és Sasvári Sándorral
Újra nyit a Madách Színház! 
beszámolók még