2024. június 12. | szerda | Villő nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A legszebb anyák napi dalok a Zene.hu-n 1. - Koncz Zsuzsa, Cserháti Zsuzsa, Emberek
Billentyűsök éjszakája a Sportarénában
Kiderült! A nyár legforróbb éjszakája Miller Zoltán énekessel és négy hölggyel
Szenzáció! Visszatér az Emberek!
Hihetetlen, de igaz! Csupán hétszer lépett fel a népszerű magyar formáció
Klipprömier! Emberek: Forog a föld
Betegen énekelt Miller Zoltán - képes beszámoló az Emberek koncertjéről
Érdemes már hangolódni! A legszebb anyák napi dalok 1. 
2012-ben ismét fellép az Emberek együttes - jegyek itt 
Kapcsolatok
Emberek
Miller Zoltán
Berkes Gábor
Kapcsolódó események
Emberek Együttes Valentin-napi Nagykoncertje
[2012. február 14.
kedd 19:00]

˝Jól tettük, hogy nem erőltettük. ˝ - interjú Miller Zoltánnal, az Emberek tagjával

Tavalyi nagysikerű koncertje után idén újra múltidézésre csábít bennünket az Emberek. A szinte már klasszikusnak számító Száz út, Mama és Tábortűz slágerek mellett a zenekar az elmúlt másfél évtized kevésbé ismert dalaiból is válogat, sőt nem kizárt, hogy újdonságot is hallhatnak az érdeklődők - Interjú

- Hosszas kihagyás után tavaly hatalmas sikert aratott az Emberek koncert, aminek idén folytatása is lesz. Ekkora élmény volt számotokra az előző év sikere, vagy inkább a közönség igényét érzitek?
- Azt hiszem, ez mindig kettős dolog, hiszen értelemszerűen nekünk is nagyon nagy élmény volt, éreztük azonban azt is, hogy a közönségnek sokat jelentett. Abszolút motiváló erő volt számunkra, sőt tettünk egy ígéretet, miszerint nem kell újabb öt évet várni a következő nagykoncertünkre. Azt nem mondanám, hogy mostantól minden évben koncertezni fogunk, de ez most szerencsésen alakult. Nagyon jó kapcsolatunk van Vona Tiborral, a Ram Colosseum ügyvezető igazgatójával. Egy beszélgetés alkalmával került szóba az Emberek koncert lehetősége és mindenkinek annyira tetszett az ötlet, hogy eldőlt a folytatás. Így aztán a Ram Colosseum támogatásával, tulajdonképpen közösen hozzuk létre az Emberek koncertet.

- Miért éppen Valentin napra esett a választás?
- Tudtuk, hogy egyéb elfoglaltságaink miatt csak februárban lesz lehetőségünk összehozni ezt a koncertet. Úgy gondoltam, hogy ha már február, akkor kössük össze a Valentin nappal. Bár az Emberek zenekarnak nincsenek kifejezetten szerelmes dalai, mégis fontosnak tartjuk ezt az ünnepet. Szerintem a Valentin nap egyébként nem kizárólag szerelemről kellene, hogy szóljon, sokkal inkább szeretetről.

- Szerinted van az Embereknek törzsközönsége, vagy inkább egyfajta kultusz-zenekarrá váltatok az évek során és bárki szívesen ellátogat a koncertre?
- Valószínűnek tartom, hogy van egy kialakult bázis, de ilyen kijelentésekbe nem szívesen bocsátkoznék, hiszen annyira ritkán játszunk, hogy nem tudom megítélni. Azt hiszem, erre egyelőre nem kapunk választ. Amennyiben jövőre, illetve azután is lesz koncertünk, akkor talán már kialakul bennünk egy kép arról, hogy van-e kialakult közönsége ennek a zenei stílusnak. Magának az Emberek zenekarnak szerintem azért nincsen, mert mi nagyon rövid életűek voltunk. Eltelt tizenöt év és kiadtunk összesen három lemezt. Bár a rádiók miatt nagyon népszerűek lettek a dalaink, mégsem voltunk igazán termékeny zenekar.

- Mennyire inspirált Benneteket a tavalyi koncert?
- Kétségtelenül inspirált bennünket, de Gábornak és nekem is rengeteg elfoglaltságunk van az Embereken kívül, ezért nagyon nehéz a dolgainkat összeegyeztetni. De hogy egy közhellyel éljek: ami késik, nem múlik. Az Emberek története során tulajdonképpen még nem is volt olyan, hogy csináltunk egy nagykoncertet, majd rá egy évre megismételtük. Az első nagykoncertünk ’97-ben volt, a második 2000-ben, a következő 2005-ben, a legutóbbi pedig 2011-ben. Azt hiszem, ez talán az első lépés a közös munka folytatása felé. Különösen így, hogy önálló koncertekről beszélünk.

- Annyira talán nem is volt jellemző az Emberekre, hogy haknizni járt.
- ’95-től volt időszak, amikor hakniztunk, de tény, hogy inkább a rádióknak köszönhetően váltunk ismertté. Ők nagyon felkarolták a dalainkat és mai napig játszák. Ezt elsősorban annak köszönhetjük, hogy egy teljesen egyedi, új stílust kezdtünk népszerűsíteni, amit nem igazán lehetett külföldi zenekarokhoz hasonlítani. Tulajdonképpen kuriózum-zenekar voltunk.

- Illetve talán vagytok is, hiszen azóta sem nagyon akadt követője ennek a stílusnak.
- Igen. Talán ezért volt csak három lemezünk. Ez a stílus olyan, hogy egyszerűen azonnal hallható, ha az ember elkezdi erőltetni.

- Ezek után elkerülhetetlen a kérdés: hogyan találtátok meg ezt a stílust? Egyszerűen csak egymásra találtatok Berkes Gáborral és Valla Attilával?
- Olyan kohézió volt köztünk Gáborral és Attilával, ami nagyon ritka. Nekem például úgy feküdtek a dalok, mintha én írtam volna őket. Nálunk nem volt jellemző, hogy a szöveg erősíti a zenét, vagy a zenének kell erősítenie a szöveget. Alapvetően volt egy rendkívül egyedi, már önmagában is mondanivalóval ellátott zene, amihez hozzájött egy olyan szöveg, ami teljes összhangban volt a zenével. Én ezt a kettőt úgy tudtam összekapcsolni, hogy magától értetődő volt az egész. Tökéletesen kiegészítettük egymást, az Emberek tulajdonképpen egy háromtagú zenekar.

2012-ben ismét fellép az Emberek együttes - jegyek itt 

- Nem bántátok meg, hogy megszűnt a közös munka?
- Mivel egyik fél részéről sem voltak sérelmek, így nem. Egyszerűen csak eljött az idő, amikor már nem volt meg köztünk az a tökéletes összhang, ami korábban. Amikor én lelkesedtem, akkor Gábor, vagy Attila voltak mással elfoglalva, amikor pedig Gabi szeretett volna továbblépni, akkor éppen nekem akadtak színházi elfoglaltságaim. Egyszerűen annyira különböző irányba kezdett mozogni az életünk, amibe már nehezen fért bele az Emberek. Voltak próbálkozások, Gábor is írt dalokat, de valamiért nem éreztük azt az indíttatást, ami lehetővé tette volna, hogy ugyanezen a színvonalon működjön tovább az Emberek. Szerintem nagyon jól tettük, hogy nem erőltettük. Csinálhattunk volna még lemezeket, csak valószínűleg azok már meg sem közelítették volna azt a színvonalat, amit annak idején képviseltünk.

- Az ismert dalok mellett mivel készültök a február 14-i koncertre?
- Elképzelhető, hogy lesz meglepetés dal is, de inkább nem tennék felelőtlen ígéreteket. Az biztos, hogy az Emberek pályafutása alatt kiadott három lemez dalaiból válogatunk és elhangzanak a legnagyobb slágereink is.

- Lesznek vendégművészek?
- Nem. Annyira ritkán van koncertünk, hogy nem érezzük szükségét a vendégművészeknek. Amennyiben a jövőben lesz rendszeres folytatása ezeknek a koncerteknek, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy a meghívunk majd egy-egy számunkra fontos vendéget, de ez egy távlati terv. Egyelőre mi vagyunk vendégei a saját koncertünknek.

- Fülöp Dóra -

[2012.02.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.12.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.09.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Végre, a stílus kedvelőinek örömére...

Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
Újra ellátogatott hozzánk Marco Mendoza és ismét...

30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
Éjszakai bevetésen jártunk a Totális Metállal - képriport
A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
beszámolók még