Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. június 24. | szombat | Iván nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
"A kelet-európai country” - A Fonográf együttes története (1. rész)
"A kelet-európai country a Fonográftól" - MIDEM, szólólemezek, monstre-produkciók (4. rész)
"A kelet-európai country": Country-üzem - kis kitérőkkel (3. rész)
A kelet-európai country - "Az első villamos már elindult" ...(2. rész)
Betiltott dalok koncertje a Rocktogonban
Demjén Ferenc útrakelt - az egész országot bejárja slágereivel
Gyászol Charlie és Demjén Ferenc - elhunyt a magyar dobos
Kapcsolatok
Benkó Dixieland Band
Benkő László
Berkes Gábor
Bulldózer zenekar
Charlie (Horváth Károly)
Demjén "Rózsi" Ferenc
East
Első Emelet
Emberek
Fáraó
Gidófalvy Attila
Jankai Béla
Karthago
Koncz Zsuzsa
Lord
Madarász Gábor
Omega
Pálvölgyi Géza
Prognózis
Rapülők
Rúzsa Magdi
Skorpió
Szentmihályi Gábor "Michel"
Tátrai Band
Závodi Gábor
Zsoldos Tamás
Kapcsolódó események
Billentyűsök Éjszakája
[2008. szeptember 26.
péntek 20:00]

Billentyűsök éjszakája a Sportarénában

„Nem mindegy, hogy ki szólaltatja meg a Hammondot, így az orgonisták egymástól jól megkülönböztethetők” – nyilatkozta nemrég egy rockzenei szaklapnak Jankai Béla, a Prognózis-együttes egykori billentyűse.

Magyarországon eddig példanélküli rendezvényre kerül sor 2008. szeptember 26-án a Budapest Arénában. Gidófalvy Attila, Benkő László, Jankai Béla, Pálvölgyi Géza, Berkes Gábor, valamint Závodi Gábor ad találkozót egymásnak egy különleges, fantasztikusnak ígérkező koncert erejéig.

A névsort végigtekintve két dolog azonnal világossá válik a figyelmes olvasó és zenerajongó számára; egyrészt valamennyi muzsikus a hazai élvonal reprezentánsa, másrészt mind a hat billentyűs más és más zenei stílust képvisel.

Gidófalvy Attila, a Karthago-, a Lord-, és a Fáraó-, együttesekben felel a harmóniákért. A klasszikus hard-rock stílus mellett mindmáig hűségesen kitartó Gidó elsősorban billentyűs, de a Fáraóban és a Cikk-Cakk Company-ben gitárokon is bizonyította sokoldalúságát. A ’80-as években Hammond-orgonán játszott, napjainkban ennek digitális (XB) változatát és szintetizátort használ.

Benkő Lászlóról
minden további nélkül kijelenthető, hogy szinte egyidős a magyarországi beat-rock műfajjal. Az 1962-ben alakult Omega egyik alapítója és billentyűse, akkoriban fúvós hangszeren is játszott. Ifjú zenészként megfordult a, Benkó Dixieland Band-ben, 2002-ben pedig megalakította az instrumentális, szintetizátor alapú muzsikát játszó B-Project-et.

Jankai Béla, a Vörös István nevével fémjelzett Prognózis-együttesben vált igazán ismertté. Jellegzetes szintetizátor-futamai alapjaiban határozták meg az 1981-ben alakult, egyéni rock-stílust kialakító banda zenei arculatát. A rossz nyelvek szerint, a hard-rock meghatározó hangszerének, a „Hammond-orgona utolsó mohikánjának” titulált billentyűs varázsló a Benkő László-féle B-Project, az Omega kisegítő muzsikusa, és a Bulldózer-együttes tagja is egyben. Hangszerparkját folyamatosan fejleszti.

A komolyzenei előtanulmányokkal rendelkező Pálvölgyi Géza a progresszív zenét zászlajára tűző East-együttesben bontogatta szárnyait, onnan a Skorpió- együttesbe, majd a Tátrai Band-be vezetett az útja. Három zenekar – három különböző stílus. Mindehhez hozzáadódik Horváth Charlie projectjében való aktív közreműködés, valamint különböző filmzenék komponálása (pl. Valami Amerika 1, előkészületben 2.része). Finoman cizellált játéka, a zenei igényesség záloga.

Berkes GáborPálvölgyivel ellentétben – a könnyedebb műfajt képviseli. Elég csak az Első Emeletben, a Rapülőkben, az Emberek-zenekarban, vagy éppen filmzenei témákban megismert munkásságára gondolni. Személyében eleve biztosított a project sokszínűsége.

Závodi Gábor reprezentálja a fiatalabb generációt a billentyűsök alkalmi társulásában. A Mex-együttes után a Demjén Produkció régi és megbízható harcosa, aki markánsan elektronikus színezetű szintetizátor-megszólalásával és érdekes, izgalmas hangszereléseivel keltett feltűnést. Filmzenében a Csinibaba c. nagysikerű mozi kötődik nevéhez. Közreműködik Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában, és újabban a Rúzsa Magdi Produkcióban is vállal szerepet – természetesen billentyűsként. Újabb üde színfolt a palettán.

Bár az est főszereplői egyértelműen az orgonák és szintetizátorok nagymesterei, de a teljesség igényéhez elengedhetetlenül szükséges a ritmusszekció jelenléte. Zsoldos Tamás basszusgitáros és Szentmihályi (Mishel) Gábor az alapok megteremtésében, minden bizonnyal a tőlük elvárható maximális teljesítményt fogják nyújtani. Madarász Gábor pedig szólógitárral keményíti (ellenpontozza?) a hangzást.

A hat billentyűs zenész közös ismérve, hogy egyben zeneszerzők is. Saját szerzeményeik mellett erre az alkalomra írt kompozíciók is helyet kapnak a műsorban. Előzetes ígéretek szerint, meglepetés sztárvendégek fogják színesíteni az amúgy is különlegesnek számító műsort a Budapest Arénában.

-Hegedűs István-

[2008.08.03.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Beatles zenekar szólógitárt, zongoristát zenekar [2017.06.23.]
Basszusgitáros-énekes zenekart keres! zenész [2017.06.23.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Hová tettem a gördeszkám? - A Sum 41 tarolt a Budapest Parkban
Június 14-én fantasztikus...

Ünneplő vámpíroktól hemzsegett a színház - képekben
Éjszakai vámpírtalálkozó, rengeteg...

Bruno Mars 24 karátos varázslata a Budapest Arénában
A Depeche Mode is elérzékenyült a magyarok meglepetésén - képek
Valódi szívrobbanás volt Nagy Dávid lemezbemutató koncertjén
Íme az X-faktor 2017 műsorvezetője
beszámolók még