2023. december 4. | hétfő | Borbála, Barbara nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Musicalként elevenedik meg Mátyás király története a 6SZÍN-ben

Mátyás király visszatér a 6SZÍN-be

Augusztusban mutatta be a PANKER Produkció legújabb előadását, a 6SZÍN-nel koprodukcióban készült Legendás Mátyást, amely szeptemberben mindössze egy alkalommal, 23-án lesz látható. A Déryné Program keretében megvalósult musical amellett, hogy végigvezeti a nézőt a magyar történelem egyik legmeghatározóbb időszakán, kísérletet tesz arra, hogy megmutassa a legendák mögött rejtőző valódi történelmi alakot.

Pányik Tamás rendezése nem a mesékből ismert uralkodóra koncentrál, a darab a tényeket alapul véve vezet végig Mátyás király életén. Nem maradnak azonban ki a mondákból ismert történetek sem, hiszen az uralkodót megidéző három vándor időről időre belebújik ezeknek a személyeknek a bőrébe is. Látjuk a fiktív, már-már földöntúli szerelmet Szép Ilonka személyében, de a malomkövet egy kézben megtartó Kinizsi Pál is megjelenik egy pillanatra.

A musicalhez – melyet szerzőként Kerényi Tünde Sára jegyez – Mester Dávid írt zenét, a dalszövegeket pedig a címszerepet alakító Cseh Dávid Péter írta. A librettó megírásakor a szerzők törekedtek arra, hogy ne csak egy újragondolt Mátyás-történetet kapjanak a nézők, az előadás egyszersmind reflektáljon a jelenre is.

A három vándor – Széles Flóra, Frankó Tünde és Földes Tamás – is ezzel a gondolattal idézi meg a darab elején a királyt: megoldást akarnak találni a múltban a jelen problémáira. De vajon képes lehet-e egy nagyformátumú, évszázadokkal korábban élt uralkodó személye utat mutatni a 21. században?

A Legendás Mátyás akár egy shakespeare-i királydráma is lehetne – írja Csejk Miklós az előadásról írt kritikájában, és valóban: Mátyás életútját végigkísérik a politikai csatározások, ármány, gyilkosságok és veszteségek, a fiatal fiú pedig a teher alatt csaknem összeroppan.

Témája okán a darab nem elsősorban a legfiatalabbakat célozza meg, sokkal inkább a tizenéves korosztályhoz igyekszik szólni, akik maguk is keresik a helyüket az életben. Ráadásul Mátyás személyével éppen most, a történelem órákon találkoznak behatóbban.

Jegyvásárlás

 

Fotó: Taba Zsolt / PANKER Produkció

[2023.09.19.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Gyors és egyszerű hitel minden rászoruló egyéb [2023.11.27.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Winery Dogs koncertjét - képriport
III című, februárban megjelent harmadik...

50 Cent talán utoljára, de nagyon odatette magát a Budapest Arénában adott koncertjén
A...

A Nazareth a Barba Negraban lépett fel - megnéztük!
Szülinapra készülnek - 20 éves lett a Madách Színház sikerdarabja
Megnéztük a BSW koncertjét az Akváriumban - képekben
Henrik Freischlader koncerten jártunk
Újra egy hajóban a finn dallamos metal nagyágyúi - Stratovarius - Sonata Arctica koncerten jártunk
beszámolók még