2024. június 15. | szombat | Jolán, Vid nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Meghirdette Dóm téri évadát a Szegedi Szabadtéri Játékok
István, a király - négy helyett öt estén át!
Ezeregy éjszaka - idén is hatszor a Dóm téren!
Horror, realizmus és varázslat - páratlanul látványos Rebecca készül a Dóm téren
Rocker királyfi a sors kezében - az István, a király címszerepében Koltai-Nagy Balázs
Dedikált CD-n az Ezeregy éjszaka slágerei
Amerikai díva a Riviérán - Udvaros Dorottya is színre lép a Rebeccában
Ismét Superbrands díjas a Szegedi Szabadtéri Játékok
Épül-szépül az Újszegedi Szabadtéri Színpad
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad

Nagy találkozások helyszíne épül a Dóm téren - készül a Szabadtéri színpada

A korábbiaknál rövidebb idő, három és fél hét alatt épül fel a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri játszóhelye az idén. A rendelkezésre álló idő alatt végrehajtandó régi-új feladatokról Barnák László főigazgató és Várkonyi Miklós műszaki vezető tájékoztatta a sajtót csütörtökön.

Hétfőn újra megjelentek a Dóm téren a kamionok, amelyek a Szegedi Szabadtéri Játékok helyszínének felépítéséhez szükséges alapanyagokat szállítják a patinás térre. A Szeged Napja-ünnepségsorozat végeztével 27-én reggel nyolc órától vehette birtokba a teret a Fesztivál, amely egészen augusztus 20-ig Magyarország legnagyobb nyári színházi játszóhelyévé változtatja a Fogadalmi templom környezetét.

Május 30-án a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Barnák László, és a Szabadtéri Játékok műszaki vezetője, Várkonyi Miklós egy bejárás keretében foglalták össze a nagyszínpadi előkészületeket.
Elsőként a főigazgató köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit. Elmondta, a most készülő nyári színház sorfordító történetek és nagy találkozások színtere. A Szegedi Szimfonikus Zenekar hagyományos Ajándékkoncertje után a világhírű Péter Bence zongora-show-ja érkezik – szintén a Szimfonikusok közreműködésével. Júliustól pedig régi-új közönségkedvenc musicalek és rock-opera várja a közönséget: visszatér Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István új world musicalje, az Ezeregy éjszaka Juronics Tamás rendezésében, majd újabb nagyszabású önálló bemutató, a Lévay-Kunze szerzőpáros Rebeccája lát napvilágot – szabad téren a világon elsőként – a most készülő játszóhelyen, Béres Attila rendezésében. Augusztusban pedig, első szegedi előadása után 40 évvel, érkezik az István, a király Novák Péter rendezésében. Barnák László szerint ezek nemcsak egyének, de akár egész közösségek, országok sorsát bemutató, nagyszabású történetek, amelyeknek színre állítása több generációnyi, az ország és a világ számos pontjáról érkező néző, a közönség és a fellépő előadók, valamint a színházi világ különböző szegleteit képviselő alkotók emlékezetes találkozásaira teremt alkalmat. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb és legrégebbi hazai színházi fesztivál lévén kiemelten fontos a magyar alkotók műveinek bemutatása a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
A főigazgató azt is hozzátette, a 4000 fős nézőtér és az 1000 m2 nagyságú színpad és kiszolgáló egységeinek kialakítása során is fő cél is a korábbi évadok nagyberuházásainak szinten tartása és a létesítmények folyamatos állagjavítása, hogy mind a nézők, mind a vendégelőadók és a Szabadtéri munkatársai minőségi és biztonságos körülmények között vehessenek részt a nyári évad előadásain.

A feszített ütemű építőmunka pillanatnyi állását Várkonyi Miklós részletezte a bejárás alkalmával. Elmondta, az idő szűkösségének megfelelően az előre meghatározott ütemterv szerint alakulnak a Dóm téri folyamatok: előrehaladott állapotban van maga a színpad, az oldalszínpadok kialakítása, hamarosan elkészül a forgó. Majd a színpadi tornyok, a felső gépezet, rácsos tartók következnek a nézőtér építésével párhuzamosan. Hozzátette, az alapszerkezetek felépülését követően kezdődhet meg az aprólékosabb technikai infrastruktúra kialakítása, az elektronika, a fény- és hangtechnikai eszközpark beszerelése. Elárulta, fontos feladatot jelent 2024-ben is a nézőtér „frissítése”: noha az 1994-ben készült, tűzihorganyzott fémszerkezetes nézőtér alapszerkezete megfelelő, azonban folytatódik a fa járólapok cseréje, idén a körülbelül 2200 darabnak már kilencven százaléka új.  Valamint hosszú idő után sikerült megtalálni a gyártót, amelyik képes lesz új nézőtéri ülések készítésére a megszokottal azonos formában, megfelelő minőségben. Így ebben az évadban az ülések teljeskörű cseréje is kezdetét veheti az első száz darab nézőtéri székkel.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri nagyszínpadának – kiegészítő létesítményeivel együtt – június 22-re kell készen állnia; ám, ahogyan a főigazgató elárulta, az idei rendezvényekre máris több, mint 68000 jegy elkelt, de az érdeklődők továbbra is kedvükre válogathatnak a színes műsorkínálatból.  A június 16-án, A mi mesénkkel nyitó Újszegedi Szabadtéri Színpad hamarosan szintén készen várja látogatóit, a Dóm téri nézők pedig először 24-én, az Ajándékkoncert alkalmával foglalhatnak majd helyet a nagymúltú fesztivál egyre megújuló nézőterén.

Jegyvásárlás

Szegedi Szabadtéri
Fotó: Szegedi Szabadtéri - Tari Róbert
 

[2024.06.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.12.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Ki hitte volna, hogy még fogjuk látni a...

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
beszámolók még