2024. április 30. | kedd | Katalin, Kitti nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Így születnek a slágerek 1.: szakmai titkok hétről-hétre
Így születnek a slágerek 2.: Dalszerzés, szövegírás
Így születnek a slágerek 3.: Feléneklés, vokálok
Így születnek a slágerek 4.: Hangszerelés
Így születnek a slágerek 5.: utómunkálatok, keverés
Így születnek a slágerek 7: MAC vagy PC?
Így születnek a slágerek 8.: MAC vagy PC? 2.
Így születnek a slágerek 10.: MAC vagy PC? 3.
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Így születnek a slágerek 6.: befejezzük a dalt!

Elérkeztünk az utolsó két fázishoz. Mint már említettük, ha a hangszerelés, a feléneklés, a vokál, a felvétel készítésére, és az utómunkákra megfelelő figyelmet fordítottunk, akkor most sokkal kevesebb dolgunk lesz. De mit is értünk keverés alatt? Nagyon leegyszerűsítve a külön álló hangszereket, effekteket, énekeket - azaz a sávokat - hangerőben. hangszínben, dinamikában, és térben összekeverjük. Megszámlálhatatlan lehetőség van ezen paraméterek állítgatására, így csak a legfontosabbakról ejtsünk néhány szót röviden.

A hangszín befolyásolása nem más mint az adott hang mély, közép, és magas tartományainak emelése, vagy vágása. A hagyományos hangszínszabályzóktól a különféle emuláción keresztül a torzításon át sok féle képpen történhet ez. Amire nagyon érdemes figyelni, hogy nem az adott sávot kell önállóan élvezhetővé tenni, hanem minden egyes sáv hangszínét úgy kell módosítani, hogy mindegyik sáv annyira érvényesüljön, amekkora szerepet szántunk neki hangszerelésnél.

A dinamikát is többféleképpen szabályozhatjuk az egyszerű hangerő manuális állításától a több frekvencián dolgozó bonyolult képletek alapján működő kompresszorokig. Dinamika szabályzás alatt ugyanis a hangerő különböző szabályok szerinti befolyásolását értjük. Ugyanakkor a hirtelen hangerő váltások alkalmasak a sávok "dögössé", "vastagabbá" tételére is.

A delay és a chorus

Térben sem más a helyzet: az egyszerű panoráma szabályzótól a különféle termeket szimuláló effektig sok a lehetőség. A panoráma szabályzót úgy képzeljük el, hogy alap helyzetben középen áll, ilyenkor mindkét hangfalon ugyanolyan hangerő szól az adott sáv. Balra tekerve egyre inkább halkul jobb oldali hangfal, míg teljesen el nem halkul, jobbra tekerve ugyanez fordítva.

Számos egyébb effekt segíthet minket a keverésnél, két effektet még kiemelnénk - a rokon effektjeikbe most nem mennénk bele - mégpedig a delayt (visszhang) és a chorust (közeli hangmagasságok hozzáadásával teltebbé teszi a sávot).

Amikor a sávok megfelelő hangerőn, hangszínen, és térben szólnak hátra van az utolsó fázis: a masterelés. Lényegében az összekevert sávok egy kimeneten találkoznank. Ezen a kimeneten egy utolsó hangszín, hangerő, és térszabályázást alkalmazhatunk. Működésében másmilyen effekteket használunk itt mint az egyes sávoknál, de csak viselkedésben más, lényegében ugyanaz. A masterelést jelenleg hatalmas misztikum övezi, sokan azt hiszik ezen áll van bukik egy dal hangzása. A valóságban pedig csak javítani tudunk a hangzáson, csodákat nem lehet tenni.

Így születnek a slágerek - korábbi részek

Hamarosan folytatjuk a tényfeltárást, ne feledjétek: a Zene.hu hozzáértők segítségével rántja le a leplet a „titkokról”.

- Zsenya & Krisztián -

[2008.08.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még