2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Így születnek a slágerek 1.: szakmai titkok hétről-hétre
Így születnek a slágerek 2.: Dalszerzés, szövegírás
Így születnek a slágerek 3.: Feléneklés, vokálok
Így születnek a slágerek 4.: Hangszerelés
Így születnek a slágerek 5.: utómunkálatok, keverés
Így születnek a slágerek 6.: befejezzük a dalt!
Így születnek a slágerek 7: MAC vagy PC?
Így születnek a slágerek 8.: MAC vagy PC? 2.
Így születnek a slágerek 9. - Még mindig van különbség
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok

Így születnek a slágerek 10.: MAC vagy PC? 3.

Már sokat írtunk arról, hogy Mac-en érdemesebb-e zenélni vagy PC-n. Most más szempontok alapján vetjük össze a két rendszert. 

Először is mi kell, hogy zenéljük?

Ha sok hangmintával dolgozunk nem árthat egy külön ezt a célt szolgáló merevlemez. Ha sok sávot keverünk, akkor ugyancsak jobban járunk külön még eggyel. Meg kell különböztetnünk azt az esetet, amikor rendelkezünk outbordokkal (sampler, szintetizátor, effek, stb.), mert olyankor egy komolyabb MIDI vezérlőre, sok bementes hangykártyára, vagy külső keverőre meg sok minden másra is szükségünk lesz. Mi most jelen esetben "kis hazánkban", és csak szoftveres megoldásokban gondolkodunk, tehát szükségünk lesz egy komolyabb hangkártyára MIDI bemenettel:).

Első körben mindenképpen el kell döntenünk, laptop vagy asztali gépet szeretnénk. Ha viszonylag kevés erőforrást igénylő, kevés számú pluginekkel akarunk dolgozni, akkor már a laptop is megteheti, de szinte biztosan szükség lesz egy vagy kettő külső merevlemezre, és csak külső hangkártyák közül választhatunk. Asztali gépek esetében mindent elhelyezhetünk a gépen belülre, és képesek leszünk olyan erős gépet összerakni, hogy szinte csak a képzeletünk szab határt majd.

Meg kell említenünk azt is, hogy a belső perifériák kevesebb erőforrást foglalnak le mint külső társaik, tehát asztali géppel még jobban a lehetőségek. Mindkét platformon számos a lehetőség, bár MAC vonalon vigyázzunk, mert az fentebb felsorolt szempontok alapján, csak a MAC PRO-t gépet tekinthetjük asztali gépnek, abba rakhatunk bele belső hangkártyát, winchestert. Ami alapján választhatunk: a hardver elemek összeválogatása, az ezért kifizetett pénz mértéke, a külső, az operációs rendszer, és a szoftverek.

Nézzük sorjában:

MAC esetében a hardverelemek mindig úgy vannak összeválogatva, hogy a legkisebb az esélye bármiféle ütközésnek, nem kell foglalkoznunk sem avval, hogy a táp elég lesz e a perifériánknak, a chipset nem e fog összeakadni a frissen vásárolt hangkártyánkkal, a ram időzítése megfelelő lesz e, stb. Ezt természetesen ugyanolyan kíválóan, sőt valamivel rugalmasabban is meg lehet oldani PC esetében, de itt már elengedhetetlen a szakmai hozzáértés, és a sok utánajárás.

Pénzügyileg sokkal jobb a helyzet, mint régebben, 10-20%-nál nem drágább egy MAC egy igényesen összeállított PC-nél. Természetesen lehet próbálkozni noname elemekkel PC esetén, láttunk már csodát, de az idegrendszerünk nem biztos, hogy megér pár tízezer megspórolt forintot.

A külső egy érdekes dolog. Izlések dönthetnek egy feltünőbb megjelenésű ház, egy teljesen átalakított Vista, vagy az Apple letisztult formavilága között, de az biztos, hogy én még nem hallottam egy Apple termékre sem, hogy valaki azt mondta volna hogy ronda:) Mindenki döntsön belátása szerint.

Az operációs rendszer hasonló eset mint a hardverelemek: hozzáértés kérdése. Windows XP esetében sajnos mindenképpen kell egy kicsit "buherálnunk" ahhoz, hogy megfelelő stabilitást, és sebességet elérjük, de adódik még rengeteg lehetőség, hogy igényeinknek megfelelően működjön gépünk. Ha jól csináljuk, nem lesz több hajtépés, mint OSX-es társainknál. Azt mondjuk mindenképpen el kell ismerni, hogy az OSX egy jobban felépített rendszer alap helyzetben is, míg PC esetében a Vistáról és a zenéről egyelőre ne beszéljünk egy napon:)

Az előbb elmondottak alapján akár úgy is tűnhet, hogy egyszerűbben, és jobban jár az ember ha MAC-et vesz, de talán a legkényesebb kérdés a szoftver ellátottság. Hiába nincs kompatibilitási gond, mint régen, hiába létezik szinte minden komolyabb szoftver mindkét platformon, a mai napig adódnak kivételek.

Sorolhatnám a szekvenszer programokat, a plugineket, a file kezelő megoldásokat, az internet beállítási lehetőségeket, és sok minden mást, de annyira megszokás, és kézreállás kérdése, hogy ezt igazán a felhaszálónak kell eldöntenie. Nem egy embert ismerek, aki program hiány miatt nem tud elszakadni egy platformtól, vagy attól teszi függővé a váltást, hogy mikor jelenik meg egy program vagy plugin.

Talán sikerült némi támpontot adni a választáshoz, bár valjuk be, lehetetlen minden szempontból mindenkinek megfelelő tanácsot adni. Egyéni izlést, hozzáértést, megszokást, és pénztárcát kell mérlegelnünk egyéni igényeink kielégítéséhez.

Így születnek a slágerek - korábbi részek

Hamarosan folytatjuk a tényfeltárást, ne feledjétek: a Zene.hu hozzáértők segítségével rántja le a leplet a „titkokról”.

- Zsenya & Krisztián -

[2008.05.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még