2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Tényleg kész az új Guns lemez?
Világturnéra indul a Led Zeppelin?
Iron Maiden: Halál után élőben
Hobo: Hadbíróságról a színpadra
Zeppelin Fesztivál a Petőfi Csarnokban
Ők is itt lesznek a Szigeten - Lauren Harris - Videóval!
Kapcsolatok
AC/DC
Guns N’ Roses
Bob Dylan
Iron Maiden
Led Zeppelin

Az a mennyei és pokoli rockzene...

Jön a nyár, mindenki megy fesztiválozni, meg ide-oda. Hát úgy gondoltam, adok nektek egy kis útravalót, egy rendhagyó összefoglalót, mondhatni egy kötelező rocktérképet… felelevenítve minden idők legnagyobb legendáinak alsó- és felső világbeli utazásait, (persze a teljesség igény e nélkül).

Honnan is induljunk el? Talán először látogassunk el a Mennyország Tourist-hoz egy jó ajánlatért… miszerint:

" … ha a Szent-Péter szigetekre már
Be van fizetve az útja
Önnek a Mennyország Tourist
A legjobb szolgáltatást nyújtja"


Ez a Tank-dal először egy '99-es válogatáslemezen, a zenekar tíz éves évfordulójára készülő Tankológián jelent meg, amely eddig kiadatlan felvételeket tartalmazott. (A dalok valamikor '91 és '99 között íródtak.) A Mennyország Tourist az első szám a korongon, a felvétel éve pedig a végső dátum, azaz 1999. A basszus és a gitár a mai felállásban hallható, a doboknál viszont még Elek Ottó pörög. Többek között ezen az albumon, - ami akkor még kazettán is kapható volt- hallgathattuk otthon először Johhny-t a mocsokban, és A legjobb mérget is, bár itt még szöveg nélkül…

De térjünk csak vissza a Mennyország Tourist-hoz… tehát azt már tudjuk, hogy a Szent-Péter szigetekre itt kapjuk a legjobb ajánlatot, ám ha a Pokolba kívánunk eljutni, akkor az kérem, balra a második ajtó… mert hát sajnos ide is van sok jelentkező a mai világban.

Nem mondhatom, hogy a szövegíró - Lukács Laci a legoptimistábban szemléli a dolgokat, de azt hiszem, igaza van. Mármint abban, amit lát. Összegezve: a világban minden csak pénz és hatalom… az a fontos, "hogy mennyire állat az autód, mekkora mellű a nőd, és hogy meddig bírod feltekerni a kocsiban a hangerőt…". Holott a túlvilágon, ezekkel semmire sem jutsz, hiába az izmok, a pénzed, hatalmad, rangod, az ott nem igazán hat meg senkit. És hát egyszer mindenki odajut. Pontosabban ki Oda, ki meg Máshova… de ettől sem ment meg a menő kocsid, a lóvé, meg az akárhány bombanő…

Na de haladjunk tovább. Az úticél már megvan, ki erre, ki meg arra, ezért nézünk minden variációt: Led Zeppelin - Stairway to heaven, azaz lépcső az égiekhez. Induljunk először erre.

A Zeppelin negyedik albuma 1971. november 8-án jelent meg, amit - mivel "címe" négy kimondhatatlan szimbólum, ezért csak a Négy Szimbólumnak, Rúnáknak, vagy Rőzsének neveznek. Vagy egyszerűen csak Cím Nélkülinek. Ezen a lemezen hallható a "Stairway to Heaven", az egyik legnépszerűbb rock-dal, amit valaha is felvettek. Tegyük fel: ha annyiszor akarnánk meghallgatni, ahányszor megjelenése óta a játszották a különböző rádióadók, (csak az USA-ban), tuti, hogy több, mint ötven évig nem unatkoznánk...

A felvételek az újonnan megnyitott londoni Island Records stúdióban zajlottak. A címtelenséggel Jimmy Page sokoldalú-gitáros-producer igazából próbára akarta tenni a közönséget, az előző lemezüket ért kritikák miatt. Vajon el lehet e adni egy lemezt csupasz borítóval, mindössze négy szimbólummal (amit mellesleg a tagok maguk rajzoltak…)? Magyarul: elég-e a zene?

A '70-es évek, talán nem túlzok- a hard rock és egyben a Zepp aranykora volt. A Stairway to Heavent meg egyenesen imádták. Amerikában második, az Egyesült Királyságban első helyre került az album. A Rolling Stone magazinban a minden idők 500 legjobb lemezének listáján pedig 66., a 100 Legjobb Britben első lett a Rúnák.

Rengeteg előadó dolgozta fel, és dolgozza fel máig az égi lépcsőt vásárló ábrándos hölgynek a dalát. A legújabb ilyen talán a Foo Fighters azonos című száma. Érdemes rákeresni. Óriási népszerűsége ellenére sohasem jelent meg kislemezen, kottája viszont a legtöbbször eladott kotta a rocktörténelemben: eddig egymillió darabot vittek haza.

Röviden a sztori: Egyszer volt, hol nem volt, volt egy elég átverhető, naiv leányzó, aki elhitte, hogy minden arany, ami fénylik. És mivel hitt a csodákban, vásárolt egy lépcsőt, ami a Mennyországba visz. Ám minden hiába, az égi kapukat ő is zárva találta…

"There's a lady who's sure all that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven
And when she gets there she knows if the stores are closed
With a word she can get what she came for…"


A Starirway to heaven cím, a bibliai Jákob lajtorjájára való utalás. Sokan ezzel próbálják alátámasztani a Zeppelin "sátánistaságát"… szerintük ez a lépcső inkább a pokolba vezet. Eszerint ez a lajtorja dolog Robert Plantéknál éppen fordítva lenne, sőt a dalban több rejtett üzenet is van, amik csak visszafelé játszva hallhatóak, de állítólag így is befolyásolják a tudatalattit.

[2008.06.26.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még