2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Október 1-jén fénystoppal érkezik a Vad Fruttik harmadik lemeze
Vízrebocsájtották az A38 Hajó új „épületrészét”
Három koncert a folk, a rock, a pop és a világzene határán
A szerelem szavai Piaf hangján
Idén is lesz Soul & Gospel Fesztivál
Kapcsolódó események
Jamie Saft (USA)
[2010. október 10.
vasárnap 20:00]

Jamie Saft szólózongora-koncertet ad az A38 Hajón

A New York-i kísérleti szcénának kevés sokoldalúbb alakja van, mint a zongorista-billentyűs-zeneszerző-hangszerelő-hangmárnök-producer Jamie Saft. Három éve triójával érkezett a Trafóba, ezúttal Bob Dylan- és John Zorn-szerzeményekből álló szólózongora-koncertet ad az A38 Hajón.

Az elképesztő munkabírású és legalább ennyire változatos muzsikát játszó Saft a John Zorn vezette kiadó (a Tzadik) és zenekarok (a Masada, és különböző formációi) alapemberének számít, de jó húsz éve kulcsfigurája a New York-i zenei avantgárd bármely jelenségének: a Beastie Boystól Marc Ribot-ig, Laurie Andersontól a B-52's-ig, Merzbowtól Jojo Mayerig rengeteg produkcióban volt közreműködő. A számtalan kooperáció mellett filmzenéket ír, illetve áradó bőségben ontja saját projektjeit.

Kevés olyan muzsikust találunk, nemcsak a New York-i avantgárdban, hanem a nemzetközi színtéren sem, aki ennyire sokféle dolgot művelne. Saft szerteágazó zenei tanulményok után a kilencvenes évek elején lépett színre New York-ban, és azonnal elkezdte építeni elképesztő karrierjét. Nem csupán zongorán és egyéb billentyűs hangszereken, mint például Hammondon, Fender Rhodeson vagy Moogon játszott, hanem tangóharmonikán és gitáron is. 1995-ben John Adams operapremierjein volt zongorista, közben saját zenekarát vezette.

A kilencvenes évek végén közel került John Zorn Tzadik- és Masada-köréhez. Számtalan Zorn-felvételen működött közre, állandó tagja lett a Masadának, és résztvevője volt a híres COBRA projektnek is. Emellett folyamatosan játszott együtt a Tzadik egyéb művészeivel, Marc Ribot-val, Joey Baronnal, Cyro Baptistával, Trevor Dunn-nal, emellett populárisabb projektekben is közreműködött, a Beatie Boystól a B-52's-ig.

Ebből következően Jamie Saft a free jazztől a klezmerig, akusztikus triótól széttorzított metálprodukcióig mindenféle műfajban otthonosan mozog. Saját lemezeire leginkább ez utóbbi kettő a jellemző: éppoly könnyedséggel és eleganciával hangszerel klasszikus zongora-bőgő-dob felállású zenekart, mint stúdióban kegyetlenül agyontorzított, monumentális riffekkel feldúsított brutálmetál szerzeményeket.

Saft legnagyobb közönségsikereit filmzeneszerzőként aratta: a nálunk is bemutatott Murderball – A kerekesszék harcosai című dokumentumfilmben kiélhette az elektronikus hardcore iránti rajongását.

Ezúttal legújabb, megjelenés álló szólólemezét mutatja be. A lemez címe Backyard Somnambulant, és Paul Bley volt a producere. A saját anyagok mellett korábbi lemezeiről válogat Bob Dylan- és John Zorn-feldologzásokat.

Jamie Saft személyében a kortárs improvizatív-kísérleti muzsika egyik legnagyobbját köszönthetjük Budapesten. Éppen ezért van különös jelentősége, hogy az A38 – mint sok más koncertjéről – erről is televíziós felvételt készít, mely egy későbbi időpontban kerül képernyőre.

-a38-

[2010.10.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még