2020. szeptember 19. | szombat | Vilhelmina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Lukács Miklós
 
Kapcsolódó kiadványok
Michael Schiefel: Platypus Trio (2014)
Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós - Szakcsi Lakatos Trió: Check it out, Igor (2005)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Jubileumi évhez méltó felhozatal az idei VeszprémFesten
˝Az éneklés örömforrás.˝ - Őszinte beszélgetés zenéről, hazáról, boldogságról Rost Andreával
Cimbalomversenyek CD-n és a Müpában
Akinek orvos írta fel a zenélést
Etnozenei napok a Müpában 
     
 
Lukács Miklós
Születés dátum: 1977.
Aktív kapcsolat: Borbély Mihály Quartet (előadó/zenész, 1995-), Lukács Miklós Quintet (előadó/zenész, 2006-), Dresch Quartet (ütős/perkás), Palya Bea Quintet (ütős/perkás), Both Miklós Folkside (cimbalmos), Tűzkő Septet (cimbalmos)
zongorista, cimbalmos.
 
     

Lukács Miklós

1977-ben született Törökszentmiklóson. Édesapja szintén cimbalmos, édesanyja tíz évig hegedült. Zenei tanulmányait a Tóth Aladár Zeneiskolában kezdte, Szakály Ágnes keze alatt. Kilencévesen a Rácz Aladár Cimbalomverseny serdülő korcsoportjában már második helyezést ért el.

1990-ben került sor első külföldi fellépésére: Brüsszelben az UNICEF szervezésében adott szólókoncertet. 1991-től ’95-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, ahol ugyancsak Szakály Ágnes volt a tanára. A dzsessz – s azon belül főleg az improvizáció – iránti érdeklődése akkoriban kezdett kibontakozni. A szakközépiskola elvégzése után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, 1999-ben diplomázott. A főiskolán G. Szeverényi Ilona irányításával képezte magát.

1993-ban Hazám címmel a Krétakör Színház, Divertimento kamarazenekarra és cimbalomra címmel az ELTE Kamarazenekar felkérésére írt darabokat.

1997-ben megalakult a Cimbalmos Baráti Kör Alapítvány, melynek kuratóriumi tagja lett. Az alapítvány rendezte fesztiválokon nemcsak előadóként, hanem zeneszerzőként is bemutatkozott. Számos művét játszották, köztük a – kamarazenekarra és cimbalomra komponált – Cimbalomversenyt, Szakály Ágnesnek ajánlva. Ebben az évben szólistaként szerepelt a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt: Hat magyar rapszódia című lemezén.

1997-ben szólistaként szerepelt a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt: Hat magyar rapszódia című lemezén.

1998-99-ben az Egyesült Államokban a Concertante di Chicago kamarazenekar szólistájaként lépett fel. 

1999-ben lediplomázik a Zeneakadémián. Megalakítja a Eclectic Gipsy Band zenekart, azt szerette volna megvalósítani, amit Roby Lakatos a Németországban megjelent lemezein: az éttermi cigányzenét, az autentikus cigányzenét, a dzsesszt és a klasszikus zenét összehozni.

Főiskolai tanulmányait követően – a klasszikus zene mellett – többféle zenei műfajba is belemerült, elsősorban a dzsesszbe és az etnozenékbe. Számos ilyen formáció – többek közt a Kvartett B, a Borbély Műhely, Lovász Irén, a Tűzkő Csaba Septett, az East Side Jazz Company, a Dresch Mihály Quartet s az Improvokation – tagja, illetve állandó vendége. Az előadóművészet mellett a zeneszerzéssel is aktívan foglalkozik. Játszott, többek között még aPalya Bea Quintetben és a Mitsoura zenekarban. Olyan világsztárokkal muzsikált, mint Herbie Mann, Chico Freeman, Steve Colman, Archie Shepp vagy Uri Caine. Kísérte Szalóki Ágit, Herczku Ágit és Bognár Szilviát is.

2000-ben Artisjus-díjban részesült. Ebben az évben születik kislánya. Elkezdett vendéglátózni, nappal gyakorolt, zenét írt, este örökzöldeket zongorázott.

2004-ben Szakcsi Lakatos Bélával duólemezt készített.

2006-ban létrehozta a Lukács Miklós Quintetet, olyan muzsikusokkal (Bacsó Kristóf, Szalai Péter, Szandai Mátyás, Dés András), akikkel korábban is szeretett együtt játszani.

A cimbalomról és Lukács Miklósról készült DVD Cymbalom Legacy - The Soundscape of Miklos Lukacs címmel jelent meg 2007-ben.

Ehhez kapcsolódó koncertek voltak például 2007-ben Amszterdamban (ott volt a DVD világpremierje), majd a 2nd London Gypsy Film Festival keretében (2007 novemberében), a Cheltenham Festival 2007 egyik koncertjeként (2007 júliusában), valamint 2009-ben a madridi Imagine India Festival egyik eseményeként.

Magyarországon 2009. október 13-án, a Budapesti Őszi Fesztivál egyik koncertje volt Lukács Miklós DVD-bemutatója, a Millenáris Teátrumban. A nagy sikert aratott hangverseny első felében kortárszenei művek és improvizációk szerepeltek a programban, a szünet után a Lukács Miklós Quintet játszott. A DVD-bemutatón fellépett Lukács Miklóssal: Borbély Mihály (szaxofon), Ittzés Gergely (fuvola), Kántor Balázs (cselló), Klenyán Csaba (klarinét), a kvintett tagjai: Lukács Miklós (cimbalom), Bacsó Kristóf (szaxofon), Szandai Mátyás (nagybőgő), Szalai Péter (tabla), Dés András (ütőhangszerek).

Fellépett például a 2010-es Yehudi Menuhin fesztiválon is. 2010. október 1-jén a Művészetek Palotájában volt Lukács Miklós koncertje, amelyen jól érzékelhető volt a kiemelkedő magyar cimbalomművész bámulatos sokszínűsége. Az estre két kiváló zongorista, Vukán György és Oláh Kálmán írt új cimbalomversenyt, amelynek az ősbemutatója ezen a koncerten volt. Utána a Lukács Miklós Quintet játszott a magyar zenei élet kiválóságával, Szakcsi Lakatos Bélával.

[2005.09.11.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Kreatív, ügyeskezű gitáros kerestetik zenekar [2020.09.15.]
zeneszerzés szolgáltatás [2020.08.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Ünnepi rockopera-gála a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Az államalapítás...

Best of Geszti - képekben
Nagyszabású best of koncertet adott Geszti Péter a Margitszigeti...

Metálkarácsony augusztusban - képekkel 
Találkozások - képes beszámoló a Palotakoncert  2020-ról
beszámolók még