2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Cikkek a fellépőkről
Ami szinte kötelező: lemez Kálvin János emlékére
Három napig népzene szól a Műpában
Népzene ünnepe Budapesten
     
 
Héttorony Fesztivál
Dátum: 2012. november 8. - 20.
 
     
     
 
Etnofon Zenei Társulás, Bürkös
Dátum: 2012. november 10.
szombat 18:00
Kapcsolat: Bürkös Banda, Etnofon zenei társulás
 
     

15:30 Hívogató muzsika a templomkertben. Orbán Sándor református lelkész köszöntője.
16:00 Magyar kancionálé - Zsoltárok, népénekek. Az Etnofon Zenei Társulás (HUN) koncertje a Művelődési Házban.
17:30 Táncház a Bürkös zenekarral (UKR)

Csetfalva – Református templom és Művelődési Ház (UKR)

Novemberben Héttorony Fesztivál

A Fonó Budai Zeneház szervezésében újból elindul a Héttorony Fesztivál eseménysorozata, melynek helyszínei ebben az évben átnyúlnak a határokon. A Makovecz Imre tervezte kolozsvári református, a csíkszeredai és százhalombattai katolikus templomokban, a lendvai Színházban, a dunaszerdahelyi Városházán és Kárpátalján a csetfalvai református templomban a magyar népzene kiváló művészei lépnek majd fel.

Többek között: a Muzsikás együttes és Petrás Mária, a Dresch Quartet, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalom duója, Sebestyén Márta és Andrejszki Judit, Herczku Ágnes, a Sebő együttes és még sokan mások.

A fesztivál november 8-án kezdődik és november 20-án, Makovecz Imre születésnapján fejeződik be az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Etnofon Zenei Társulás gálakoncertjével. Vendégek: Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Novák Péter, Palya Bea, Szvorák Katalin (HUN) és Nyisztor Ilona (Moldva, ROM).

"Éppen húsz évvel ezelőtt épült fel Makovecz Imre világraszóló Magyar Pavilonja Sevillában. Éppen két évtizeddel ezelőtt alapíthattam meg ő és tanítványai támogatásával az Etnofon Népzenei Kiadót. Pont tíz éve rendeztük meg az első Héttorony Fesztivált.

A Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar kultúrtörténetben, nagyjából azonos jelentéstartalommal. Számunkra a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között, beleértve a Mester épületeit és szellemi hagyatékát is.

A zene elválaszthatatlan a rítustól, mágiától, vallástól, szórakozástól, egyszóval az ünneptől. Ennek megfelelően két fajtája alakult ki, a szakrális és a világi zene. Mindkettőnek helye és ideje volt évezredeken keresztül. Sajnos mára oda jutottunk, hogy mindenhol valamilyen silány változata szól, és jobbára agymosásra szolgál. Mi a Héttorony Fesztivállal a magyarság, s a velünk együtt élő népek zenéjét ismét az ünnep rangjára szeretnék emelni."

- Kiss Ferenc művészeti igazgató -

A legenda

„...a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kinálgatni. Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szöllőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett, iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket st. ki belé juthat az szedhet amennyit s mit akar egy óráig éjfél előtt, ekkor földrendítő csapással becsukódik a hétvár kapuja; ha a szerencsés ekkor ott maradt volna, addig kel néki benn várnia, míg évek vagy századok folytán ismét bejut valaki, ki őt megszabadítsa. Azon nem, melyből valamit magával visz, szerencsét hoz néki egész életére; a végtelen kincs legbecsesb drágasága azonban egy kereszt, a boldogságos szűz, és tizenkét apostol aranyból; ki ezekhez nyúlni mer, azt rögtön halál éri. Ha mégis sikerülne valakinek azokat kivinni, azonnal megszűnnék magyarhon gazdagsága, s az ország puszta s elhagyottá lenne.”
(Ipolyi Arnold: Magyar mythologia - Pest, 1854)

Részletes program itt.

[2012.10.19.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még