15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. április 11. | vasárnap | Leó, Szaniszló nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"A fiatalok először tanulják meg az alapokat!" - így Szolnoki Péter a Starcaféban
Elhunyt a világsztár - Szolnoki Péter gyászol
Nem hittünk a fülünknek! Ezért érdemes magyar dalt hallgatni 59. - karácsonyi meglepetéssel
Erdőhegyi Brigitta varázslatra készül
Páratlan hangú énekesek lesznek ma este Erdőhegyi Brigi vendégei
Március 2-án jön az új mesemusical 
„Gyökértelenül nem lehet szárbaszökkenni”! - művészportré Szolnoki Péterrel
Gesztival - Lázban az ország!
A Gesztival hibátlan volt Gesztivel
A gondoskodó érintés: Hajdu Klára Quartet - Come With Me
Sokan várták! Könyv jelent meg a 20 éves Bon-Bon együttesről
Rossz hírt közölt a Bon-Bon együttes
Képgalériák
Szolnoki Péter
Kapcsolatok
Szolnoki Péter
Bon Bon
Auth Csilla
Homonnay Zsolt & Polyák Lilla
Király L Norbert
Erdőhegyi Brigitta
IVAN (Aigner Ivan)
Serbán Attila
Sánta László
Gesztesi Károly
Hárs Viktor
Hárshegy Band
Budapest Jazz Orchestra
Hajdú Klára
Sipeki Zoltán
Szentmihályi Gábor "Michel"
Tulkán Péter
Puskás Csaba
Stencli Tamás
Dennert Árpád
Frey György
Első Emelet
Rapülők

Bon-Bon és Disco - Interjú Szolnoki Péterrel

A Bon-Bon frontembere bemutatta első szólódalát, a Disco-t, amelynek elkészítésében neves zenészgárda vett részt. Beszélgetés édességről, fiatalságról és nyugdíjról a félreismerhetetlen, széles mosolyú Szolnoki Péterrel.

Az ország talán legmarkánsabb hangú, férfi előadója, a zeneszerző, hangszerelő, a sokoldalú muzsikus, Szolnoki Péter tizenhét évnyi „cukorkázás” után bemutatta első önálló produkcióját, az angol nyelvű Disco-t. Az ihletett, ösztönös választás nem véletlen, hiszen az örökifjú bonbonista nemcsak a szakma elismerését, illetve a Valami Amerika-generáció szeretetét, hanem a feltörekvő nemzedék figyelmét is élvezi.
A bulvárbotrányokat csak hírből ismerő Féltelek-duettpartnert kétségbevonhatatlan tehetségén felül közvetlensége és filantróp személye teszi közönségkedvenccé. Lássuk, miért ment a vérbeli muzsikus 41 évesen vissza a diszkóba!

–  Mire vártál eddig?
– Arra, hogy eljöjjön az ideje. Most végre úgy alakult, hogy megoszthatom másokkal is ezt a zenei anyagot. Az elmúlt 5-6 évben – miközben persze írtam sok Bon-Bon-dalt, két musicalt, és mások (Auth Csilla,Polyák Lilla & Homonnay Zsolt, Erdőhegyi Brigitta, IVAN, Serbán Attila, Király L. Norbi, Gesztesi Károly, Sánta László) felkéréseinek is eleget tettem – szépen lassan összegyűlt legalább két lemezre való anyag, amiből most kiválogattam a számomra legjobban tetsző tíz szerzeményt. Ennek a lemezanyagnak az előhírnöke a Disco című dal.

–  Így lesz a bonbonból belga praliné. Kik a szerzők? Hogyan született a dal?
–  A szójáték édes, de a dalaim nem Bon-Bonosak. Ezen a lemezen minden dalt én írtam és hangszereltem. Nagyon személyes lett. A demófelvételeken az összes hangszert én játszottam fel, aztán a stúdióban kicseréltük a dob-, gitár- és fúvósszólamokat, a többit (fuvola, zongora, basszusgitár) pedig megtartottuk.
A Disco szövegét Hárs Viktor dzsesszmuzsikus (a HársHegy Band, a Budapest Jazz Orchestra nagybőgőse, basszusgitáros, énekes, zeneszerző) barátom írta. A szöveg témája egy kis nosztalgikus visszaemlékezés, hogy a mi időnkben mit jelentett számunkra a diszkó. Ha jól tudom, a dalban szereplő White Rose Discotheque valójában a kenesei Pipacs Disco; de erről Viktort kell megkérdezni.
Arra már nem emlékszem pontosan, mikor pattant ki a fejemből ez a nóta. Egyszerűen kikívánkozott belőlem, mint az összes eddigi. Nehéz elmondani, hogyan írok dalt. Belül hallok egy dallamot – biztos valaki súgja nekem –, megharmonizálom, aztán meghangszerelem. Általában hamar megy. A Köszönöm, hogy vagy nekem például tíz perc alatt született meg annak idején. Abban az esetben, ha nem megrendelésre készül, a dalírás egy öncélú tevékenység. Először magamnak írom őket; ha nekem tetszik, megmutatom másoknak is – tulajdonképpen tesztelem, akárcsak a rádiók –; és ha átmegy ezen a szűrőn is, akkor rákerül a lemezre. A többi a közönségen múlik, már ha eljut hozzá.


–  Ez alkalommal téged erősít egy neves zenészekből álló csapat. Kik ők?
–  Sokat köszönhetek kedvesemnek, „menedzseremnek”, egyben a dal női vokalistájának, Hajdu Klárinak, mivel a saját muzsikusi karriere mellett rengeteget segít nekem abban, hogy ez a produkció népszerű és sikeres legyen. Ezúton is köszönöm neki – csakúgy, mint a többi zenész barátomnak is: Sipeki Zoltán (gitár), Szentmihályi Gábor (dob, ütőhangszerek, hangmérnök), Tulkán Péter & Puskás Csaba (trombita), Stencli Tamás (altszaxofon, baritonszaxofon, szóló), Dennert Árpád (tenorszaxofon) és Frey György (fúvóshangszerelés)! A zeneszerzés, ének és férfi vokál mellett pedig a fuvola, a billentyűs hangszerek és a basszusgitár viseli a kézjegyemet.

–  Szólóban hogyhogy angolul robbansz be?
–  Azért, hogy ne mosódjon össze a Bon-Bonnal. Így könnyebben külön lehet választani. Amúgy mostanában egyre több magyar előadóművészt hallok angolul énekelni a rádiókban.

–  Ha ezt a dalt hullámverésnek tekintjük, mikorra várható a cunami?
–  Megállás nélkül dolgozunk zenész- és producertársammal, barátommal, Szentmihályi Gáborral (Első Emelet, Rapülők, Freeport, Bon-Bon) – aki dobol és hangmérnök – a szólólemezen, hogy ebben az évben megjelenhessen a teljes album. Azt, hogy milyen formátumban, még nem tudom, de addig is dalonként csepegtetem. A Disco már megvásárolható és letölthető a dalok.hu internetes zenei portálról.

Hallgass bele Szolnoki Péter első szólóprodukciójába, a Disco-ba!–  Mi az örök fiatalság titka? Úgy tűnik, te tudod.
– Ha tudnám, én lennék a világ leggazdagabb embere. Bár bizonyos értelemben az vagyok, egy biztos: a muzsika és a szerelem konzervál. Belül már néha nem érzem magam olyan fiatalnak, de hízelgő, hogy kívülről még mindig így látszik.

– A Bon-Bon nyugdíjba vonul, vagy csupán lélegzetvételnyi szünetet tart?
– Szó sincs nyugdíjba vonulásról. Tizenhét éve folyamatosan működünk, lemezeket adunk ki és koncertezünk. Tavaly decemberben jelent meg az 5.1 című EP-nk, amiről az Aranyketrec című dalunkkal mutatunk újabb görbe tükröt – most éppen a kereskedelmi tévékben még mindig nagy népszerűségnek örvendő valóságshow-knak –, és éppen most készül ebből a klipünk is.
Szóval nagyszerűen elfér egymás mellett a két produkció, mindössze egy picivel több logisztikai munkát kíván a szervezés.

–  Szólóvideoklipet tervezel-e? Ha igen, mire számíthatunk?
– Tervezni tervezek, más kérdés, miként sikerül, illetve, hogy egyáltalán érdemes-e megteremteni az anyagi hátterét egy olyan kisfilmnek, amit soha, vagy csak nagy ritkán játszik le az a kevés számú zenei műsor. Ám, hogy ne ez legyen a végszó: ettől függetlenül még mindig nagyon lelkesen tekintek a jövőbe, csak már nem oly naivan, mint annak idején.

A fotókat Kál Cecília és a Disco borítót Höltzl Gergely készítette

- Aigner Ivan -

[2012.03.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Otthoni játékok
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával