2023. június 3. | szombat | Klotild nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Kedden indul a Freeszemle fesztivál

Kedden indul a második alkalommal megszervezett Freeszemle fesztivál. A művészet szabad! alcímet viselő eseménysorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósul meg, fő helyszíne a Marczibányi Téri Művelődési Központ.

    A hatnapos fesztiválon, amelynek központi témája a szabadság, független filmesek alkotásai, a Freeszfe hallgatóinak színházi előadásai láthatók, emellett lesznek beszélgetések, egyetemi előadások, találkozók civil szervezetekkel és jótékonysági aukciót is rendeznek - közölték a szervezők MTI-vel.

    Mint írják, a filmes programban a független filmeké a főszerep, olyan alkotásokat vetítenek, amelyek állami támogatás nélkül készültek.

    A nagyjátékfilmes mezőnyben kapott helyet Szimler Bálint Balaton Method című munkája, amelyben 17 hazai zenekar és több száz zenész működött közre, operatőre Rév Marcell. Ugyancsak ő az operatőre a Buharov testvérek Az itt élő lelkek nagy része című filmjének, amelynek főhőse Gróf Batthyány Ervin, az anarchizmus tanainak hirdetője. Látható lesz Hajdu Szabolcs Békeidő című film-antológiája, valamint Pálfi György Mindörökké című alkotása.

    A dokumentumfilmes szekcióban olyan, ritkán vetített munkákat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint Csillag Ádám Dunaszaurusz című 1988-as alkotása, vagy Forgács Péter két filmje: a 2001-es Bibó Breviárium és a Kemény György 80., amely a grafikusművész nyolcvanadik születésnapjára készült 2016-ban.

    A fesztiválon bemutatkoznak a Freeszfe filmes hallgatói is. A Best of Freeszfe programban tizennégy filmrendező, filmoperatőr és televíziós műsorkészítő vizsgafilmjét vetítik.

    A fesztivál színházi kínálatában a Freeszfe hallgatóinak rendezéseit mutatják be. Sipos László Márk végzős színész hallgató több előadást is jegyez rendezőként és íróként, mostani darabja az XX84., amely a disztópikus revü műfaji megjelölést kapta, Orwell 1984 című regényének színpadi adaptációja. Két produkcióval jelentkeznek a végzős bábrendező hallgatók: Fodor Orsolya A krétakör című tantermi előadása és Siflis Anna Igen, nem! című interaktív bábkiállítása is látható lesz.

    A harmadéves dramaturg hallgatók rendezőként debütálnak. Szauer Lilla a Dybbuk című kabbalista játékot, Zrínyifalvi Eszter a Leláncolt Prométeusz című zenés lázadástörténetet viszi színre, a Király Gyógyfürdőben Al Farman Petra a Soharóza kórussal mutatja be a Torkolat című alkotást.

    A Freeszemle kerekasztal-beszélgetésein többek között olyan témákat vitatnak meg, mint a családon belüli erőszak, a hatalommal való visszaélés, a gyerekvállalás, hogy hogyan éli meg a háborút egy átlagember, szó lesz vallásszabadságról, polgári engedetlenségről, és arról is, hogy milyen félelmei és lehetőségei vannak a mai huszonéveseknek.

    Folytatódik a Free Egyetem sorozat is, ahol a Freeszfe oktatói tartanak nyílt egyetemi órákat.
    Szombaton a CEU-Középeurópai Egyetem Nádor utcai épületének kapui is kinyílnak: az érdeklődőknek nyílt órákon mutatják be a jövő tanévben induló képzéseket, este pedig jótékonysági aukciót rendeznek.

    A programról részletes információ a http://www.freeszfe.hu/freeszemle-program/ oldalon érhető el.


MTI

[2022.05.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
A sürgős egyének közötti kölcsön kínálat szolgáltatás [2023.06.03.]
Súlyos Kölcsönkínálat Az Egyének Között szolgáltatás [2023.06.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megnéztük Dieter Bohlen koncertjét a Budapest Parkban - képekben
Először adott szóló...

Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) ősbemutató a Centrál Színházban - képekkel
A nemi...

Újra látható Mozart: Idomeneo, Kréta királya című operája - képekkel
Holdfény az Arénában - Az új generáció rocksztárjai: Måneskin koncerten jártunk
Megnéztük Korda György és Balázs Klári koncertjét a Budapest Parkban - képekben
"Figyelem, ez nem gyakorlat!" - Roger Waters Budapesten lépett fel
Gitárhősök földjén
beszámolók még