2024. július 13. | szombat | Jenő nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Beszorult mondat - új Kispál és a Borz-lemez jelent meg 19 év után

Beszorult mondat címmel új lemezt jelentetett meg a Kispál és a Borz. A kilencvenes-kétezres évek legnépszerűbb magyar zenekara május 12-13-án ad dupla koncertet a Budapest Parkban, mindkét fellépés teltházas.

    "Nehéz megmondani, mi vezetett idáig. 2010-ben a Szigeten elbúcsúztunk a közönségtől, aztán lényegében elmentem nyugdíjba. Persze a Fishing On Orfűn három éven át vissza-visszatértünk, de akkor még szó sem volt új dalokról. Aztán (Lovasi) Andrásnak a koronavírus-járvány alatt voltak ezek a kis létszámú kerti koncertjei, amibe bekapcsolódtam, közben sokat beszélgettünk és jött néhány ötlet. Ugyanaz a kémia, mint régen" - mondta Kispál András gitáros az MTI-nek.

    Az együttes legutóbbi lemeze, az Én, szeretlek, téged 2004-ben jelent meg. A frontember, énekes-basszusgitáros Lovasi András szerint valószínűleg el kellett telnie bizonyos időnek ahhoz, hogy újra berobbanjon a szikra közöttük a dalszerzésben. Hozzátette: ha a zenekarban nem is vesztek össze, mindenkiben voltak tüskék, talán sérelmek is, amiket fel kellett dolgozni, el kellett engedni.
    Az első négy-öt új Kispál-Lovasi-dal, köztük a Rózsaszín és a Beszorult mondat 2021 novemberében született. Ahogy Kispál fogalmaz, nem tudatosan kezdte próbálgatni a riffeket, spontán jött az egész.

    A lemez tizenegy dala sokféle hangzású, mégis jellegzetes Kispál és a Borz-anyag. Kispál és Lovasi mellett az alapcsapatban Dióssy D. Ákos billentyűs hangszereken játszik, Bajkai Ferenc pedig dobol. A koncepció az volt, hogy többféle felállásban, közreműködőkkel rögzítsék a számokat, így például három dobos játszott: Bajkai, Bräutigam Gábor, az eredeti tag, és a Kispál és a Lovasi néven futó projektben ütőhangszeres G. Szabó Hunor.

    "Számomra fontos, hogy Bräutigam két számban is szerepelt az albumon. Másfél évre elvonult, nagyon sok mindent átértékelt magával és a zenekarral kapcsolatban, örülök, hogy ilyen formán részese lett a Kispál jelenlegi történetének, a Parkban is ott lesz velünk" - fogalmazott Lovasi András."
    A címadó dalban komoly szerepet kapott, és nagyon szellemes szöveget ad elő Krúbi, aki a mai tizen-huszonéves generáció egyik legnépszerűbb rappere. Lovasi szerint az irántuk érdeklődést mutató fiatalok legnagyobb része a szülőktől hallott Kispál és a Borzot, a hiphop közönségének csak Krúbi miatt nem lesznek érdekesek, maradnak boomerek.

    "Az albumot egyrészt magunknak csináltuk, illetve azoknak, akik a Kispál és a Borz előző lemezeit is ismerik. Krúbit tehetséges, sokoldalú zenésznek tekintem, a határai nem ott vannak, ahol a legtöbb hiphop előadónak, mert tud énekelni és zenét szerezni" - jegyezte meg Lovasi András.
    Három számban (Letehetetlen; Bodobács; Tündi, Bandi és én) szaxofonjáték hallható, Babcsán Bencéé, ami különleges színfoltot ad a Kispál-daloknak. A frontember lánya, Lovasi Eszter a Gombokban énekel, Kiss Tibor (Quimby) gitárjátéka az Itt lehet című dalt színesíti, Szesztay Dávid gitáron és zongorán működik közre három számban.

    A Kispál és a Borz négy bemelegítő koncerttel (Luxembourg, Zürich, London, Bátorkeszi) készült a május 12-13-i Budapest Park estekre. A négytagú alapzenekar mellett Németh Juci, Babcsán Bence, Bräutigam Gábor, Leskovics Gábor és Szesztay Dávid, valamint egy meglepetésvendég lép színpadra. Lovasi leszögezte: ez nem lemezbemutató lesz, az új anyagról csak a Beszorult mondatot és a Gombokat fogják eljátszani.

    "A rajongók a régi dalokra kíváncsiak, de azért tervezünk egy igazi lemezbemutatót is, talán egy kisebb helyen. Több fellépésünk nem lesz idén, de a Kispál és a Lovasi nevű formációval - amelyben Babcsán Bence és G. Szabó Hunor van velünk, és ők nagyon innovatív zenészek - lesz néhány. Az első a Fishingen, ami kizárólagos fesztiválkoncert lesz, majd számos más helyen. A hangzásunk egy kicsit a Morphine-ra emlékeztet, amely egy remek amerikai rocktrió volt a kilencvenes években, és a basszusgitár-szaxofon-dob hármasra épített" - mondta Lovasi András az MTI-nek.

    A Beszorult mondat a digitális platformokon és CD-n érhető el, de ősszel vinylen is megjelenik.

MTI

[2023.05.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még