Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 21. | csütörtök | Eleonóra nevenapja
    cdbolt.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
"A kelet-európai country" - A Fonográf együttes története 5.rész
"Az örök konfliktus: István, a király" - Interjú Szörényi Leventével és Bródy Jánossal
"A kelet-európai country” - A Fonográf együttes története (1. rész)
"A kelet-európai country a Fonográftól" - MIDEM, szólólemezek, monstre-produkciók (4. rész)
"A kelet-európai country": Country-üzem - kis kitérőkkel (3. rész)
Bródy János 62 éves - érdekességek a zenészről
Tolcsvay László egy év után tér vissza
Illés Klub újranyitás - "őstagokkal"
Szörényi Levente: 63!
Kapcsolatok
Bródy János
Fonográf
Illés
Kitt Egylet
Koncz Zsuzsa
Locomotív GT (LGT)
Móricz Mihály
Németh Oszkár
Pásztory Zoltán
Szörényi Levente
Szörényi Szabolcs
TEMI Fővárosi Művelődési Háza, Folklór Színház (volt FMH)
Tolcsvay László

A kelet-európai country - "Az első villamos már elindult" ...(2. rész)

Vidéki kislány, Levél a távolból, Lökd ide a sört… hogy csak a legismertebbeket említsem. E dalcímek és előadóik - a teljesség igénye nélkül – ma már visszavonhatatlanul beépültek az egyetemes hazai rock-történelembe. A Fonográf- együttes megalakulásának harmincötödik évfordulójára emlékezve, pályafutásnak tíz éves történetét több részben igyekeztünk sorba rendezni.

A Fonográf megalapításának dátuma az 1973-as év Szilveszterére (hasonlóan a három évvel korábban alakult LGT-hez) esett. Számtalan apró (és nem apró) jel utalt arra, hogy a tizenegy tagú, mesterségesen létrehozott KITT -egylet formációt tovább már nem lehet egyben tartani.

A lelendő Fonográf- tagok paritásos alapon történő kiválasztásánál ugyan fölmerült Papp Gyula orgonista neve is, de valamiért nem vált valóra az egyébként kitűnő elképzelés. Tolcsvay Lászlóra, mint tehetséges zeneszerzőre és billentyűsre méltán számítottak Leventéék, Móricz Mihály minden szerénysége ellenére kitűnő gitáros hírében állott, amit számtalan koncerten módjában állt bebizonyítani.

Németh Oszkár dobolási technikája úgy tűnik felülírta az azóta elhunyt Pásztory Zoliét. Bródy Jánosra – úgy is, mint szövegíró-szerzőtársra - egyértelműen kihagyhatatlan tagként gondolt az új formáció. Az Illés-zenekarban ritmusgitáros szerepét betöltő zenész mellett, a frontember-énekes Szörényi Levente sem mondott le a hat húrosról, Tolcsvay Laciról nem beszélve, aki a billentyűk mellett, a mai napig mestere az akusztikus hangszernek. Móricz Misivel együtt immár négy gitáros kissé soknak tűnt egy csárdában, így Tinire (egy székre ültetve) a countryban honos steel-gitáros szerepét osztották.

Magától értetődően, Szörényi Szabolcs helyett másik basszusgitáros szóba sem jöhetett. A történethez hozzátartozik, hogy az alakuló zenekarba meghívást kapott Tolcsvay Béla is, de elképzeléseiket nem tudták egyeztetni. Már csak a legnehezebb feladat, a névválasztás volt hátra. Alapos megfontolás után, a Fővárosi Művelődési Házban működő egykori Illés-klub belső használatú újságjáról, a Fonográfról nevezték el a bandát.

A zenekar debütáló albuma előtti első nótájuk, az 1974-es, Tessék választani című műsorban hangzott el, Hol az a lány címmel. Érdekesség, hogy a kislemez B oldalán a harmadik felállásában játszó Syrius egyik dala hallható. A bemutatkozó korongra nem kellett sokáig várni, még abban az évben boltokba kerülhetett. A lemezről kimásolt (SP-n megjelent) Szombat esti lány, és a Mondd, hogy nem haragszol rám hivatott keresztmetszetet adni az új formáció zenei elképzeléséről.

A négyszólamú vokállal dúsított, gazdag hangszerelésű A oldal a keményebb hangzás híveit igyekezett meghódítani. A B oldalas Mondd, hogy nem haragszol… viszont a country-s világgal kacérkodott. Nagy vonalakban, e kettős koncepció vonul végig a tizenkét szerzeményen. A zeneszerzésben oroszlánrészt vállaló Leventén kívül Tolcsvay vesz részt, de Bródy, Móricz, sőt Németh Oszkár is előrukkol egy-egy dallal. Mindenképpen kiemelkedő a lírai Első villamos, és a kocsmadalok kategóriájába sorolható Lökd ide a sört.

Mindkét nóta a mindenkori Fonográf-koncertek kihagyhatatlan darabja. Ugyanebben az évben még elkészítették Koncz Zsuzsa VI. LP-jét, majd ’75-ben Kertész leszek címmel a következőt, egy fantasztikusan jó verslemezt.

(folytatjuk)

Olvasd el az első részt:
"A kelet-európai country” - A Fonográf együttes története (1. rész)

- Hegedűs István -

[2008.07.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
Zene.lap.hu

Megnéztük Guido és Mauricio de Angelis koncertjét az Arénában - képekben
Jótékonysági...

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
beszámolók még
koncert.lap.hu