2024. április 30. | kedd | Katalin, Kitti nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Nemzetközi zenei díj a HS7-nek - Cannes-ba utazik a csapat
A Heaven Street Seven Nemzetközi díja
„Gondolkozunk az új lemezen”
Tudom, hogy szeretsz titokban (by HS7)
Márta - HS7 új kislemezzel jelentkezik
Amber Smith: Irány Európa!
Útnak indult a Heaven Street Seven
Képgalériák
HS7 lemezbemutató a Kultiplexben
Kapcsolatok
Amber Smith
Heaven Street Seven (HS7)

„Hitvány szimfóniákat” játszottak

Tizenöt állomásos európai turnéja után ismét itthon zenélt a Heaven Street Seven. Május 12-én fél éven belül harmadik alkalommal adott különleges koncertet a zenekar: ezúttal nem vendégzenészek vagy szokatlan hangszerelés fűszerezte emlékezetessé az estét, csupán a dalok szövegei szóltak másképp. A HS7 angol lemezbemutatója előtt az Amber Smith közönsége varázsolt átható izzadtságszagot a budapesti Kultiplex nagytermébe.

A melegen kívül ehhez persze az éppen új lemezén dolgozó zenekar jellegzetesen mozgalmas koncertje is szükséges volt. Mint mindig, most is felkavarták a színpad porát: ugrálás, pörgés-forgás jellemezte produkciójukat – igazi eufóriában zenélnek a fiúk. Felhőtlen előadásukat csak a technika szakította meg egy-egy pillanatra. Az együttes ugyanis március óta új hangszerrel, egy analóg szintetizátorral egészült ki, melynek kezelése gyakorlott zenészek számára is bonyolult feladat.

Úgy tűnik a hangszer nem csak a közönségnek, hanem az együttesnek is szokatlan még. Ettől függetlenül több számban is billentyűzött Poniklo Imre énekes-gitáros, közöttük az estén bemutatott My final plea című szerzeményben. Imre megkeresésünkre elmondta: a dal az év végén megjelenő lemez zárószámának készül, a régóta játszott 1980 című számmal egyfajta keretbe foglalja majd azt.

Az Amber Smith újszerű hangzását egy másik, újonnan felbukkanó instrumentum is segítette. Kőváry Zoltán gitáros ekkor használta először új pengetős hangszerét. A Firebird formájú gitár rendesen megdobogtatta a hangszerrajongó-szíveket, meghatározó, erőteljes hangja újabb érzést adott a zenéhez.

Angol dalok – magyar közönség

A Heaven Street Seven eredetileg angolul éneklő zenekarnak indult. A fiúk az évek során tértek át anyanyelvükre, napjainkra jellegzetes dalszövegeikkel magyarul éneklő zenekarként vésődtek a honi nagyközönség fejébe. Tavaly év elején azonban az „Európai áttörés” díjának elnyerése újra lendületet adott Szűcs Krisztián idegen ajkú dalszövegeinek. Az együttes el is készítette legújabb albumának, a „Tudom, hogy szeretsz titokban”-nak angol változatát, melyet áprilisi turnéján Európa-szerte be is mutatott. A május 12-i estén a magyar közönség is ízelítőt kaphatott abból, milyen is teljesen külföldiül az igazi Dunabeat.

Aki figyeli az együttes myspace-es oldalát, számos dal angol változatával találkozhatott már. A hallgatóság túlnyomó része azonban nem ilyen volt, s bár Krisztiánék angolul énekeltek, a közönség magyarul üvöltötte az együttes jól ismert slágereit. Jól láthatóan ezzel kezelték zavarukat: nehéz volt ugyanis a választás, ezen a koncerten az ember vagy áll és fürkészi a hangokat, de főként a dalszöveget, vagy a megszokott módon őrülten táncolva-ugrálva énekli a dalokat. Ez utóbbi – és a koncertek sajátossága, a túlhangosítás – nehezítette talán a leginkább azok dolgát, akik az angol szövegek megértését választották. Pedig az együttes frontembere, Szűcs Krisztián dalszövegei méltán híresek, ráadásul angol oposszumai még a magyarokat is felülmúlják. Gondoljunk csak a koncerten is előadott ős-Heaven szám, a Fever-re.

A szövegekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, a HS7 nem törekszik a tükörfordításra, sőt az angol változatok gyakran tartalmilag is messze kerülnek az eredetiktől. Ez egyáltalán nem baj, hiszen ezzel elkerülhetőek a fordítási értelmetlenségek, amiket számos más magyar előadó elkövet.

Változatos koncertprogram

Az igazán hosszú, mintegy tizennyolc számos koncert alatt az együttes szépen felölelte tizenhárom éves életművét. A legújabb Sordid little symphonies („Hitvány kis szimfóniák”) számain kívül a legtöbb Heaven sláger is megszólalt angolul. Táncos és lassú számok egyaránt felhangzottak, emlékezetesek maradnak többek között a Dunabeat/The Flow; az Ez a szerelem/Did You Know és a videóklippes Tudom, hogy szeretsz titokban/Faith test című számok is. Az számlistáról hiányzott azonban a HS7 talán leglíraibb száma, az egyébként is angol Burn, Krisztián és Jappán, a billentyűs duója.

Aki közelebbről szeretne megismerkedni a zenekar angol lemezével, egyéb árukkal együtt koncertek alkalmával az együttes terjesztésében megvásárolhatja azt. Érdemes, hiszen a lemez hazai kiadásra nem kerül, ennek köszönhetően hatalmas kereskedelmi-ártöbblet sincs rajta. Erre pedig számos lehetősége lesz a közönségnek; a Heaven Street Seven legközelebb május 25-én zenél a Millenárison egy ingyenes rendezvény keretében.

- Molnár András -

[2007.05.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még