Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. február 25. | kedd | Géza nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Nem hinném, hogy a Quimby stílusa az egy ilyen választható dolog" - beszélgetés Varga Liviusszal
Fergeteges forgatag Abán
Kísérletezik a Quimby, itt az Ajjajjaj maxi+
Örömzenélés a SZIN harmadik napján - képekben
Top shutta és egy-két-há! - A Pannónia Fesztivál utolsó napja
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: Rock & Blues from Hungary
Kapcsolatok
(R)Evolution (Revolution)
21 Gramm
Action Rock Company (ARC)
Arden Rockteam
Branyó és az SZTK
Colombia
Fókusz
Kedélyes Urak
Korcs
M.C.S. Blues Band
Quimby

Joyful Gentlemen: R&B from Hungary

Wow! Magyar R&B??? Nem hiszem el! Ide, de rögvest! Ezekkel a gondolatokkal kezdtem neki a cd csomagolás boncolásához. Aztán leficcent a szám széle, amikor megláttam az apró betűt (mint egy banki szerződésnél…): Rock and Blues… Ha ez az R&B dolog PR fogás volt, akkor gratula, ügyes!

Az alapvetően jó kezdeményezés, hogy a „feltörekvő” zenekarokból hozzunk össze kilencet, és egy lemezt közösen adjunk ki. Tök jó lehetőség a bemutatkozásra, lássuk, melyik zenekar mennyire tudott élni vele!

Az első két szám az Arc zenekar produkciója. Nem érthető a szöveg, ami keverési hiba, a zenei világ 20 évvel ezelőtti rock. Vidéki kocsmákban el tudom képzelni őket, de sehol máshol.

Korcs zenekar hanganyaga is hagy kivánni valót maga után, ami a keverést illeti. De legalább értem a szövegeket, és jól kivehetőek a főbb dallamok. Egész dögös a "Vigyetek el" c. számuk, bár a gitárszólót inkább viccesnek mondanám. A srác hangja hamiskás és nem túl erős, de elmegy. Nagyon jó a tempója, a ritmusa a számnak, sodró lendülettel lobogtathatja rá a haját a nagyérdemű. Hibája a számnak, hogy nem tudják befejezni, húzzák, mint a rétestésztát. Minek? A kevesebb több. A Korcs másik száma csak simán nem tetszik.

A harmadik csapat a nyolcvanas évek EDDÁjára hajazó Arden zenekar: ha józan ésszel belegondolnak, biztos Ők is látják saját magukon, hogy jó ugyan, hogy együtt zenélnek, de remélem, nem áltatják magukat azzal, hogy sztárok lesznek! Nagyon örvendetes, hogy együtt vannak, és értelmes, közösség építő dologgal foglalkoznak. És egész jó hangszeres tudás van mögötte. Az énekhang itt is bántó nekem, de lehet, hogy tök jó, csak fület kéne mosnom. Viszont azt még így is hallom, hogy állat a szinti szóló!!!

Branyó és az SZTK a következő zenekar…a "Kocsma Blues" c. nótával érkeztek a cd felvételre. Buta blues kör buta zenei körítéssel, buta szövegekkel, szörnyen jól kiegészítik egymást a stílusjegyek… Egy szót még mindenképp érdemel a produkció: borzalmas…bocs.

21 Gramm: már a zenekar neve is bizalom gerjesztő. Állítólag 21 grammal kevesebbet nyom az ember, amikor meghal, így az a hiedelem, hogy az a bizonyos 21 gramm az ember lelke. (Tehát feltételezésem szerint értelmes gondolatokkal találkozhatok zenéjük hallgatása közben, és ez jó!) Kimondottan jól énekel benne a két srác, és jó a felvétel, jók a szövegek, nagyon örülök a remekül felépített gitárszólóknak (főleg az akusztikusnak!), szóval teljesen jók.

Azért stílusteremtésről itt sem beszélhetünk, hiszen 90-es évek utánérzés, valahol a Géniusz és az Első Emelet között félúton, az Azok a fiúkhoz közel. (Az első kettő megint koncertezik, miért ne lehetne hát jövője ennek a stílusnak?) A "Még egy dal” és az "Öszintén” is jó, utóbbi modernebb is talán picit. Sok sikert a 21 Grammnak, üdítően hatott rám ezen a korongon!

Kedélyes urak zenekar a következő csapat: először nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek, de az "Öreg zsivány” 7 perce alatt eljutottam a hascsikaró, könnyező nevetésig…Az összes blues-klisét egy dalban előadni, valljuk be, nem kis teljesítmény! Kamion jár a végtelen úton, a sofőrnek csak egy kopott gitár a társa, azzal tér be az út menti füstös kocsmákba…Ó, Yeah! Na jó, lépjünk tovább…

A Fókusz zenekart is végighallgattam volna, de nem sikerült a gitárosnak behangolnia a gitárt. Úgyhogy fájdalom, de sajnos ez a kritika nem fog bővebb információval szolgálni a Fókusz zenekar munkásságát illetően, minthogy fegyverrel sem tudnának a meghallgatására kényszeríteni, annyira hamis. (Ugorjunk is tovább.)

A Colombia zenekar frontemberének annyira kisstibis a hangja, hogy még a Quimbynél is kvimbisebbek ettől. Furi. Meghallgatnám őket élőben is, érdekes lehet. Nem különösebben tetszik, de mégis van benne valami, ami megfog.

Az M.C.S. Blues Band nem rossz! A herflis pl. egész jól fújja. Nemrég láttam egy hasonló produkciót, Blúz tér 10 volt a nevük. Na az piszok jó volt, és ez is valami hasonló. Cuki a "Töpörtyű” szövege, gratula érte!

És végül a Bonus track! A ®evolution zenekar "Rollercoaster" c. száma ez: amolyan Doors-utánérzés. Lehet, hogy kicsit elkéstek vele a fiúk…de esküszöm, dög, ahogy nyomják!

Ilyen ez a cd, nagyon vegyes, és a címe ellenére egy cseppet sem R&B-s.

Még több kritika ITT.

- hiszti eszti -
 

[2009.07.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
turnémanagert keres a Swan 2000 zenekar zenekar [2020.02.18.]
Biztonságos kölcsön magánszemélyek közöt egyéb [2020.02.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
koncert.lap.hu

Kowalsky meg a Vega az Arénában - képekben
Február 15-én 15 ezer ember volt kíváncsi a...

Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Ilyen szerelem illik a...

cdbolt.lap.hu
Slipknot 2020: Az összeszedetlenség is belefért Coreyéknak
Megnéztük ABBA Tribute Showt az Akvárium Klubban - képekkel
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Ilyen volt a Tankcsapda Szilveszter - képes beszámoló
Megnéztük a Charlie koncertet a Barba Negrában
beszámolók még