2024. július 19. | péntek | Emília nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
István, a király - négy helyett öt estén át!
Koncertműsort hirdetett a Szegedi Szabadtéri Játékok
Ezeregy éjszaka - idén is hatszor a Dóm téren!
Hét remek előadás az Újszegedi Szabadtéri Színpadon
Dedikált CD-n az Ezeregy éjszaka slágerei
Világhírű francia zenekar lép fel az Újszegedi Szabadtéri Színpadon
Mesebeli utazás a tánc szárnyán - interjú a Tiszavirág Néptáncegyesület elnökével
Amerikai díva a Riviérán - Udvaros Dorottya is színre lép a Rebeccában
Kapcsolatok
Szegedi Szabadtéri Színpad
Újszegedi Szabadtéri Színpad

Szerelmi bájital: operabemutató az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

Teljes előadás formájában mutatja be a Szerelmi bájital című operát a Szegedi Szabadtéri Játékok. A koncepcióváltásról Barnák László főigazgató a produkció kedd esti próbáján tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Kezdetét vette a Szerelmi bájital próbafolyamata. Gaetano Donizetti vígoperáját augusztus 10-én láthatja majd az Újszegedi Szabadtéri Színpad közönsége – ám az eredetileg meghirdetett előadásszerű koncertforma helyett teljes, díszletes-jelmezes előadásként, olasz nyelven. Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója elárulta, a döntés hátterében az állt, hogy az intézmény tovább kívánja hangsúlyozni az operaműfaj egyébiránt is kiemelt fontosságát, és a következő kőszínházi évad két szcenizált és két koncertszerű operaelőadása és az Ajándékkoncert Puccini-tematikája mellett önálló, teljesértékű Szabadtéri bemutatóval is szeretné gazdagítani a szegedi operaéletet.

A produkciót Bonecz Veronika rendezi, aki színház- és bölcsészettudományi ismereteit Olaszországban, Velence kiváló egyetemein (az Università Ca'​ Foscari Venezián és az Università Iuav di Venezián) szerezte, mondhatni az opera hazájában tanulta a mesterséget, és filológiai kutatásai során szorosan vizsgálta és újra is fordította a most színpadra kerülő művet. A szegedi teátrumban korábban Juronics Tamás Manon Lescaut-rendezésében dramaturgként működött közre. A fiatal rendezőnő bevallotta, legkorábbi, gyermekkori színházi, operai élményei is a Szegedi Színházhoz és a Szabadtérihez kötik, ezért hálával és örömmel készül itthoni bemutatkozó rendezésére a Fesztivál keretében.
Az előadás megalkotásában felhalmozott tudására épít: teljes mértékben Donizettinek, és magának a darabnak hűséget fogadva igyekszik azt színre vinni, alapelve a partitúrahűség, a zene, a szöveg és a színpadi cselekmény megfelelő arányainak meglelése, és annak a gazdag, árnyalt személyes kapcsolatrendszernek a felszínre hozása, megjelenítése, amely véleménye szerint páratlanná teszi a Szerelmi bájitalt mint a korábbi, mind a korabeli népszerű opera buffák között. Bonecz Veronika hozzátette: látványért is ő felel, és a fenntarthatóságot – amely kiemelt jelentőséggel bír a Szegedi Nemzeti Színház célkitűzései között – vezérelvvé téve zömmel a teátrum meglévő, rendelkezésre álló díszlet-, jelmez-, és kelléktárára kíván hagyatkozni. Mivel az opera emberi esendőségek alakította története, az eseményeket mozgató kapcsolatrendszere örökérvényű, kortalan, színes világot teremtenek az alkotók a színpadon, amely elsősorban a főszereplők jelmezében tükrözi majd a 19. századot; tér tekintetében pedig a szüzsé paraszti közege, rusztikus jellegzetességei kapnak hangsúlyt.

A kis itáliai falu lakóit a Szegedi Nemzeti Színház kiváló Énekkara kelti életre, „a nép” jelenléte nagyban meghatározza majd a darabot. A szerelmi kalamajka központi alakjait az Operatagozat és a Kórus énekművészei és vendégénekesei formálják meg. A bohókás, szerelmes parasztlegény, Nemorino szerepében a Színház magánénekesét, Tötös Roland tenort láthatják az újszegedi színpad nézői – imádottját, a vagyonos, művelt, ám kissé rátarti Adinát Horák Renáta szopránénekesnő alakítja. A faluba érkező, és ezzel a bonyodalmak garmadáját elindító jövevények szerepeit Bognár Szabolcs – akinek idén a Pomádé királyban örülhettek a nézők - és a szegediek visszatérő kedvence, Cseh Antal énekli: előbbit a hölgyek körében igen népszerű Belcore őrmester, utóbbit pedig a furfangos Dulcamara csodadoktor szólamában hallgathatja meg a közönség. A falubéli Giannetta szerepében Farkas-Varga Anna csatlakozik a nagyszerű énekművészi gárdához, akit az újszegedi színpad Agrippina-előadásában, a kőszínházban pedig a Rita főszerepében láthattak az operakedvelők.

Az előadás énekeseit és a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeit a Színház zeneigazgatója, művészeti tanácsának tagja, a Junior Prima-díjas Dobszay Péter vezényli majd. A karmester kifejezte, édes terhet jelent számára az Operatagozat társulati össztehetsége és a célkitűzés, hogy minden művész izgalmas, motiváló feladatokat kaphasson a Színház színpadain – így a nyári évadban is. Elmondta, a bel canto korszak sziporkázó remekműve könnyedségével nagyszerűen illik a ligeti helyszínhez, ahol parádés muzsikával és szereposztással, szívvel-lélekkel készülő előadást láthatnak majd a nézők.

Az operakedvelők online és személyes jegyvásárlás útján is biztosíthatják helyeiket a vidám klasszikus augusztus 10-i előadására. Szegeden a Fesztivál Jegyiroda munkatársai várják az érdeklődőket, ám az Interticket országos hálózatán keresztül, és a Szegedi Szabadtéri Játékok felületén is rendelkezésre áll a lehetőség – akár SZÉP-kártyás fizetéssel is.

Szegedi Szabadtéri 

 

[2024.05.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a TNT koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Sok-sok ezren voltak a TNT együttes...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

A változás szele az Arénában
Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
Yungblud felrobbantotta a Parkot
beszámolók még