2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Jay-Z (Shawn Corey Carter)
 
Legutóbbi kiadványok
The Blueprint 3 (2009)
American Gangster (2007)
Kingdom Come (2006)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Tru Life: Tru York [Mixtape] (2007)
Beyoncé: Deja Vu (2006)
M.O.P: First Family 4 life (1998)
Christopher George Latore Wallace ( Notorius BIG): Life After Death (1997)

Összes kapcsolódó kiadvány

Összes program

Kapcsolódó cikkek
A U2, Jay-Z és a Green Day kapta az első három EMA-t 2009-ben
Robbie Williams nem lesz ott az idei MTV Europe gálán
A Barátok Közt sztárja szerint valaki a botrányok ellenére is lehet kedvenc
Jay-Z: A rapperek a nemzedékünk költői
Félbeszakadt Jay-Z ingyenes koncertje
     
 
Jay-Z (Shawn Corey Carter)
Születés dátum: 1969. december 4.
Web: http://www.jay-z.com/
 
     

Jay-Z

Jay-Z kétségtelenül a rap-szcéna egyik legjelentősebb előadója, aki 1996-os színre lépése óta már 10 önálló nagylemezt és számos egyéb összeállítást adott ki, melyek több mint 40 millió példányban keltek el. A nyolcszoros Grammy díjas rapper tíz lemeze az albumlisták csúcsán debütált, ezzel pedig abszolút rekordot döntött a zene történetében.

Jay-Z egy személyben testesíti meg az amerikai rap-álom ideális hősét: a rapper, szövegíró, producer, divattervező és médiamogul karrierje Brooklyn utcáiról indult, míg végül Jay-Z az elitek elitje közé került. Shawn Corey Carter 1969. december 4-én született Brooklynban. Fiatal korában számos nehézséggel kellett szembenéznie, például a szegénységgel és édesapja korai távozásával is, így Shawnnak korán a saját lábára kellett állnia. Szerencsére hamarosan kibontakozott zenei tehetsége, mellyel megalapozta hírnevét az utcán. Az ifjú rapper Jazzy becenevét Jay-Z-re változtatva nem sokkal később már underground klubokban lépett fel. Az éneklés mellett időnként pankrátorként is feltűnt, hogy pénzt keressen. A kezdeti időszakban egy kisstílű helyi rapper, Jaz-O oldalán ismerkedett meg a zeneipar alapjaival, továbbá részt vett az Original Flavor nevű csoport munkájában is. Jay-Z ezekkel a tapasztalatokkal felvértezve döntött úgy hogy megalapítja saját kiadóját, ahelyett hogy egy már meglévőhöz csatlakozott volna friss előadóként. Barátaival, Damon Dash-sel és Kareem "Biggs" Burke-kel létrehozta a Roc-a-Fella Records-ot, majd szerzett hozzá egy megbízható terjesztőt, így 1996-ban minden készen állt a rapper számára ahhoz, hogy kiadhassa első önálló anyagát, a Reasonable Doubt-ot.

A megjelenést a kezdetekben lanyha érdeklődés kísérte, a Billboardon az album csak a 23. helyig jutott, ám a rapper lassú de biztos munkával sikerrel népszerűsítette lemezét, melynek következtében egyre többen figyeltek fel a fiatal tehetségre. Az első kislemezt az Ain't No Nigga-t Foxy Brownnal közösen készítette el, majd ezt követte még három slágerlistás szám, a Can't Knock the Hustle, a Dead Presidents és a Feelin' It. Nem sokkal az utolsó kislemez sikere után jelent meg Jay-Z második stúdióalbuma az In My Lifetime, Vol. 1,mely már a harmadik helyig jutott a Billboard listáján és sokkal jobban fogyott mint elődje. Olyan producerek támogatásával mint Puff Daddy és Teddy Riley, Jay-Z végre berobbanhatott a köztudatba. A Sunshine és a The City Is Mine című slágerein először mutatkozott popos behatás, ám más számai, mint például a Streets Is Watching és Rap Game/Crack Game folytatták a keményvonalas rap-hagyományokat. Az album sikere felvillanyozta a fiatal előadót, és rögtön el is készítette a folytatást Vol. 2: Hard Knock Life címmel 1998-ban. A Can I Get A... és a Hard Knock Life (Ghetto Anthem) kislemezek bejutottak a legjobb 20 közé és végül az albumért Jay-Z 1999-ben megkapta első Grammy díját.

Egy évre a Hard Knock Life megjelenésére következett a Vol. 3: Life and Times of S. Carter, melyről a Big Pimpin' és a Do It Again (Put Ya Hands Up) lett rendkívül népszerű. Ezen a lemezen dolgozott együtt a rapper a legtöbb vendégművésszel, szám szerint tízzel, és olyan producerekkel mint Dr. Dre és Timbaland. Ötödik stúdióalbuma, a 2000-es Dynasty Roc la Familia szintén vendégek garmadáját sorakoztatta fel, és Jay-Z új producerekkel is együtt kezdett dolgozni: így ismerkedett össze a The Neptunes-el, Kanye Westtel és Just Blaze-zel. A The Neptunes-el közösen felvett I Just Wanna Love U (Give It 2 Me) különösen nagy sikert ért el.

Jay-Z következő albuma a The Blueprint 2001-ben jelent meg és ez szilárdította meg végleg a rapper pozícióját a New York-i rap életben. A Takeover című számával jelentős felzúdulást kiváltó előadó körül ekkoriban jelentek meg azok a kritikusok, akik stílusáért kezdték támadni, és Jay-Z Nas-el is heves szóváltásba keveredett, amely azonban csak segített fokozni a hírverést a két rivális rapper körül. A Blueprint-ről kiválasztott Izzo (H.O.V.A.), ugyanakkor az év egyik legnagyobb slágere lett. Az album sikere nyomán Jay-Z számos más projektbe is betársult, így dolgozott együtt a Roots-szal és R. Kelly-vel is. 2001-2002-ben több mint negyven számot készített el, ebből 25-öt meg is jelentetett The Blueprint²: The Gift & the Curse című albumán 2002-ben. Az albumról az egyik legnagyobb siker a barátnőjével, Beyoncéval elkészített 03 Bonnie & Clyde lett, és Jay-Z ismét több előadóval is dolgozott együtt: így feltűnt Beyoncé megaslágerében a Crazy in Love-ban és a Neptunes Frontin'-jában.

2003-ban Jay-Z bejelentette, hogy The Black Album című lemezének kiadása után visszavonul. A lemezt a Def Jam sietve jelentette meg, és ismét számos új sláger került fel a Billboard listájára: a Dirt Off Your Shoulder és a 99 Problems lett közülük a legnépszerűbb. 2004-ben Jay-Z búcsúturnéra indult, majd pereskedni kezdett R. Kelly-vel, végül karrierje csúcsán Jay-Z elvállalta addigi kiadójának a Def Jamnak az elnöki pozícióját. A kinevezés ritkaságszámba ment, hiszen rendkívül ritka a színes bőrű állampolgár az amerikai lemezkiadók elnökségében, ezért számos előadó nagy reményeket fűzött Jay-Z kiadói munkájához. Jay-Z pályatársai között egyedülálló módon elérte, hogy az utcáról indulva megszerezze egy mega-cég vezetői pozícióját. A rapper kinevezése után rögtön belevetette magát a munkába, olyan – mára már elismert - sztároknak adva lehetőséget mint Young Jeezy, Teairra Marí, Rihanna vagy éppen Bobby Valentino.

2005-ben Jay-Z újra koncertet adott New Yorkban Diddy, T.I. és Kanye West továbbá a békülés jegyében Nas társaságában. Ezután bejelentette hogy visszatér a zenekészítéshez, és 2006-ban kiadta Kingdom Come című albumát, melyet az American Gangster követett 2007-ben. Mindkét lemezt feszült várakozás előzte meg a rajongók részéről, ám Jay-Z ezúttal sem okozott csalódást. Szakmai elismerésekben sem szűkölködött: az évek során: számos neves zenei díj tulajdonosa lett. 2007-ben nyerte meg nyolcadik és kilencedik MTV VMA díját a Rihannával közösen előadott Umbrelláért, és 2008-ben hetedik Grammy-jét vihette haza ugyanezért a számért. 2009 augusztus 17-én jelent meg D.O.A (Death Of Auto-Tune) című száma, mely legújabb albumának, a The Blueprint 3-nak az előfutáraként szolgált. Jay-Z legújabb slágere, a Kanye Westtel és Rihannával közösen előadott Run This Town pedig a tervek szerint augusztus 31-én fog megjelenni, melyet a The Blueprint 3 követ majd szeptember 14-én.
 

[2010.01.09.]

Kiadványok
stúdió
Jay-Z (Shawn Corey Carter): Kingdom Come (2006)Jay-Z (Shawn Corey Carter): American Gangster  (2007)Jay-Z (Shawn Corey Carter): The Blueprint 3  (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még