2024. május 19. | vasárnap | Ivó, Milán nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az alkotás öröme - Beszélgetés Dolhai Attilával
Rocksztár lett a bonvivánból 
Kapcsolatok
Dolhai Attila

Születésnapi koncerttel indítja az új évet Dolhai Attila

Genezis című albumának szeptemberi budapesti koncertje után ismét színpadra lép zenekarával Dolhai Attila, hogy új szerzeményeivel vérbeli rockkoncertet varázsoljon a Muzikum Klubba. A január 12-i esten a Genezis számai mellett felcsendülnek az énekes-dalszerző korábbi albumainak legismertebb dalai is.

A szövegek és a dalok egymásutánisága könnyed, sokszínű utazásra invitálja a szórakozni vágyókat, akiket ezúttal a széksorokkal teli nézőtér csendje helyett egy felszabadult, táncos bulira invitál a banda. A számokban ráadásul felfedezhetjük Dolhai Attila kedvenc hard rock-gitárhangzásait is, melyeket tökéletesen egészít ki Derzsi Zsolt vad és felfedezésre kész gitárjátéka.

Hozzájuk társul Nagy Zsolt LISZI, aki a billentyűk mögül különleges zenei kavalkádot varázsol a hallgatóság elé: a Hammond-orgona hangja keveredik majd a klasszikus zongora és a vonósok hangzásvilágával.

Egy igazi rockkoncerthez a basszus és a dob szolgáltatja az alapokat, előbbi Köpöncei Dániel, míg utóbbi Brandenburg Máté jóvoltából szólal majd meg a Muzikumban. Máté emellett alkotótársként és hangmérnökként is segítette az album, valamint az est létrejöttét.

A koncertet – a Genezis-lemez mottójához illően - „pezsgés és szenvedély” jellemzi, stílusa pedig illeszkedik ahhoz a mondanivalóhoz, melyet Dolhai Attila közvetíteni akar: a szabadságvágyát, a szerelem különböző formáit, a szenvedélyét írta bele a dalokba.

Ugyanakkor szókimondóan fogalmaz, amikor a kirúgás lehetőségével kell szembenéznie: „Csak a méltóságom véd, miattad annyit ülhetnék…” – énekli a Mi van még? című dalban, miközben a sorok mögött megelevenednek a hétköznapok nehézségei.

De a párkapcsolati konfliktusok „pasisan árnyalt” megoldásai is megjelennek, miközben Dolhai újra és újra megénekli az egyedüllét, üresség vagy magány szorongató érzését is. „De, amit nélküled látok: üresnek így a világot.”

„Veled miért volt jó?” – teszi fel a kérdést egy másik dalban, szenvedélyesen szólva vágyról és vezeklésről. Emellett természetesen felszabadult örömzenélésből sem lesz hiány.

A 2020-ban megjelent Genezis album dalain túl a koncertet a korábbi lemezek számai teszik teljessé, ráadásul az estének különleges apropót szolgáltat Dolhai Attila születésnapja, melyet – ugyan néhány nap csúszással – a közönséggel együtt szeretne megünnepelni.

A január 12-i estre jegyek a www.dolhaiattila.hu/jegyrendeles oldalon válthatók.

Dolhai Attila 1977. január 7-én született Kisvárdán. A középiskola elvégzése után a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol megalapította a Zsámbéki zúzók nevű rockegyüttesét. A nagyközönség előtt 1999-ben tűnt fel a Kifutó című tehetségkutatóban, ahol különdíjas lett, 2000-ben pedig már az Elisabeth című musicalben játszott a Miskolci Nemzeti Színházban. Itt ismerte meg Kerényi Miklós Gábort, az ő javaslatára felvételizett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2005-ben végzett, Kerényi Imre osztályában. 2003-ban kapta első főszerepét – a Mozart! című musical címszerepét – a Budapesti Operettszínházban, melynek azóta is tagja. Eddigi pályafutása alatt a musical- és operettirodalom csaknem összes jelentős férfi főszerepét eljátszotta, munkásságát pedig számos díjjal jutalmazták, többek között 2005-ben eMeRTon-díjjal, 2013-ban Jászai Mari-díjjal, 2022-ben pedig érdemes művész díjjal tüntették ki. Kistarcsa és Ajak díszpolgára. Színházi szerepei mellett a könnyűzenétől sem szakadt el, első lemeze 2006-ban jelent meg Ébredjen a nap címmel, melyet további hét album követett, legutóbb a Genezis. A 2008-ban megjelent Egy szerelem története a MAHASZ top100-as listájának 10. helyéig jutott.

A Genezis albumról:

Az albumot, melynek anyaga a pandémia idején született, Dolhai Attila közelmúltbeli színházi szerepei ihlették. Az István, a király Koppánya visszahozta a színész életébe a rockot – vagy ahogy ő fogalmaz: „újraéledt bennem a lázadó erő” –, míg a Madách Színházban bemutatott Once kapcsán ismét gitárt ragadott. A Fiú szerepe adott neki bátorságot és hitet, hogy gondolatait, érzéseit dalokká fogalmazza. A 2020-ban megjelent Genezis tíz dala kapcsolódik a korábbi lemezekhez, hiszen Dolhai Attila az Ébredjen a nap és Ragyogás készítésénél megkezdett munkát szerette volna folytatni és a mára igazítani.

[2023.01.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK hangosítás/cucc [2024.05.18.]
SÜRGŐS HITELEK koncertjegy [2024.05.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még