2024. június 26. | szerda | János, Pál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Következő programok ugyanitt
Woodstock Barbie és d'FLEMM közös koncert
[2024. július 10.
szerda 20:00]
Baroness
[2024. július 30.
kedd 20:00]
Plini
[2024. augusztus 22.
csütörtök 19:00]
Health
[2024. október 26.
szombat 19:00]
Faun - European Tour 2024
[2024. december 1.
vasárnap 19:00]
Cikkek a fellépőről
MigroWave Fesztivál az A38 Hajón 
Különleges portugál produkció az A38-on
A drumandbass élően az Uno y Mediotól
Dumaszínház, flamenco, jazz és Zorán Szegeden
Cinetrip plein air: második felvonás
     
 
Másfél ötszázadik koncert, vendég: Gaja Arutjunján (Deti Picasso,RUS/AR). DJ Suhaid és Vázsonyi János Mozart-parafrázis parti
Dátum: 2006. január 27.
péntek 21:00
Helyszín: A38 Hajó
Kapcsolat: Másfél
 
     

Belépő elővételben: 1400 Ft, a koncert napján: 1800 Ft.

Tavaly novemberben készült el a Másfél legújabb, sorrendben hetedik
nagylemez-anyaga, En garde! címmel. A lemezt az A38 Hajó adt ki, és a
lemezbemutató koncertre is az A38 Hajón került sor. Ezúttal hatszázadik
koncertjét tartja a zenekar, különleges vendégművésszel.

A Másfélt igazán nem kell bemutatni: Magyarország egyik legnépszerűbb és
legstabilabb zenekaráról van szó. Instrumentális muzsikájára a kortárs
repetitív zene éppúgy hatott, mint a drum and bass vagy a funky. És
emellett táncos groove-ok, metálos zúzások, pszichedélia és rockzene,
sodró lendület és átható intenzitás - a Másfél minden egyes koncertje alapvető élmény.
Az A38 Hajón tartott már quadro-koncertet, lemezfelvételt,
lemezbemutatót - ezúttal a zenekar fennállásának ötszázadik koncertjére kerül sor. Az ünnepi alkalomból egyedülálló eseményre számíthatunk: a Másfél vendége ezúttal Gaja Arutjunján, az expresszív örmény-orosz énekesnő, aki a zenekar legutóbbi lemezén is közreműködött.

600. koncertjére készül a Másfél zenekar

Tavaly novemberben készült el a Másfél legújabb, sorrendben hetedik nagylemez-anyaga, En garde! címmel. A lemezt az A38 Hajó adt ki, és a lemezbemutató koncertre is az A38 Hajón került sor. Ezúttal hatszázadik koncertjét tartja a zenekar, különleges vendégművésszel.

A Másfélt igazán nem kell bemutatni: Magyarország egyik legnépszerűbb és legstabilabb zenekaráról van szó. Instrumentális muzsikájára a kortárs repetitív zene éppúgy hatott, mint a drum and bass vagy a funky. És emellett táncos groove-ok, metálos zúzások, pszichedélia és rockzene, sodró lendület és átható intenzitás - a Másfél minden egyes koncertje alapvető élmény.
Az A38 Hajón tartott már quadro-koncertet, lemezfelvételt, lemezbemutatót - ezúttal a zenekar fennállásának ötszázadik koncertjére kerül sor. Az ünnepi alkalomból egyedülálló eseményre számíthatunk: a Másfél vendége ezúttal Gaja Arutjunján, az expresszív örmény-orosz énekesnő, aki a zenekar legutóbbi lemezén is közreműködött.

A Másfél 1989-ben jött létre, és néhány tagcserét követően alakult ki a zenekar klasszikus felállása: Barnabás, Lukács Levente, Salamon Eszter (cselló), Kalocsai Tamás (dob), Hegedűs János (basszusgitár), illetve a "Csendes Bob" névre keresztelt dobgép. Első igazi anyaguk az 1993-ban kazettán megjelent Mese volt, ezt követően egy-két évente megbízhatóan hozták létre új produkcióikat, melyeknek a ritmusközpontú instrumentalitáson kívül egyetlen közös jellemzőjük volt: a folyamatos újdonságkeresés.
Ennek köszönhető, hogy a zenekar filmzenét éppúgy írt, mint színházi kísérőzenét, CD-Rommal éppúgy kísérletezett, mint quadro-hangzású koncerttel.
Lassan-lassan a budapest klubélet egyik központi zenekarává nőtte ki magát, illetve sikerrel jutott be az európai (különösen a francia) klub-vérkeringésbe. Aztán 2002 őszén törés következett be: Salamon Eszter és Hegedűs János távoztak a zenekarból (Kalocsai már korábban kilépett, őt UjjZoltán váltotta fel). Az új, immár négytagú felállás basszusgitárosa Sabák Péter lett. Tavalyelőtt jelent meg az A38 Hajón felvett koncert anyagából a Ballast című lemez, amely erős bizonyítéka, hogy a tagcserék csak átmenetileg ingatták meg a zenekart.

Ahogy a tagok egyre tudatosabban álltak a zenéléshez, úgy alakult ki az A páratlanul változatos, mégis összetéveszthetetlenül egyedi zenei világ, Mely azóta is egyfajta Másfél-védjegy. Valószínűtlenül gazdag ritmusvilág, a gitár csilingelő, visszhangos futamai, a szaxofon staccatós, önmagával feleselő lüktetése - mindezek a jegyek a En garde! lemezen is megtalálhatók.
Funkys gitár-sikálások és csattogós basszusmenetek, űrdiszkós puttyogások, repetitív szerkezetek, egy szám az orosz-örmény Deti Picasso felkavaró hangú énekesnőjével, Gaja Arutjunjánnal, időnként kőkemény, torzított metálriffek... Letsztult, elegáns, a különböző műfajokat és stílusokat magabiztosan és elegánsan, helyenként kifejezetten viccesen váltogató anyagról van szó, mely helyenként nem mentes az öniróniától sem.

A több számban is közreműködő Gaja Arutjunján, Moszkvában élő örmény származású énekesnő. Bátyjával 1999-ben alakította Deti Picasso nevű zenekarát, amely az oroszországi underground rock egyik legígéretesebb együttese. Hol finom, hol brutális, de mindenképp hangsúlyos gitárok, hegedűk, fúvósok, pszichedélikus hangulatok, népzenei alapok jellemzik a Deti Picasso muzsikáját, de mindez szinte csak aláfestés Gaja Elképesztően hajlékony és expresszív hangjához. Hol kislányosan incselkedő, hol operai módon szentimentális, hol oroszul, hol angolul, hol örményül énekel, lenyűgözően széles tartományt átfogva. Gaja a kortárs orosz könnyűzene egyik legsokoldalúbb egyénisége, nem véletlen, hogy testvérével aktív tagja egy másik, a Deti Picassóénál sötétebb, elektronikusabb, kísérletibb muzsikát játszó együttesnek, a Noiz Orchestrának is.

Gaja és a Másfél tagjai már jó ideje ismerték egymást, de a voltaképpeni közös munka a Moszkva-Szentpétervár expresszen kezdődött a magyar és orosz népdalkincs, valamint néhány pohárka szeszesital megosztásával. A végeredmény az lett, hogy Gaja közreműködik az új Másfél lemez negyedik számában, és a zenekar - a lemezen még nem szereplő - több új számot is írt, hagyományaitól merőben idegen módon, női énekhangra.

A Másfél mostani, hatszázadik koncertjén Gaja több számban is közreműködik, így a Deti Picasso és a Noiz Orchestra korábbi magyarországi fellépései után ismét csodálhatjuk az elbűvölő énekesnő produkcióját.

A zenekar felállása
Barnabás: gitár
Lukács Levente: szaxofon
Ujj Zoltán: dob
Sabák Péter: basszusgitár

vendég:
Gaja Arutjunján: ének

Diszkográfia
Mese (MC), 1993
Kínai nátha (live CD), 1994
Viperagarzon, 1996
Villamos (EP, CD-ROM), 1997
Katasztrófamámor (CD, CD-ROM), 1998
Angyaltojás, 2000
Rádióbarátnő (remix EP), 2000
Moni (remix CD), 2001
Ballast (live CD), 2003
En garde! (CD), 2005

[2006.01.20.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
2024.06.11., a nap, amikor a Winger zenekar...

Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
Június 5-én adta Budapesten régóta várt és...

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
beszámolók még